Van maandag 2 maart t/m donderdag 12 maart 2020 vertrok een groep enthousiaste reizigers naar het Beloofde Land voor de Israëlreis “Land van de profeten“. In 11 dagen maakte de groep een onvergetelijke reis door Israël. Een van onze reizigers heeft hierbij een uitgebreid verslag gemaakt. Deze week deel 3 van het vierdelige reisverslag van de Israëlreis “Land van de profeten”
Zondag 8 maart 2020
Omdat we dus niet naar een lokale dienst mochten vanwege het Coronavirus hebben we de dienst online met Stolwijk meegeluisterd.
Rond 11:30 uur zijn we met een groepje van 8 ( Jan en Digna, Caroline, Erik, Arie en Ria, Klaas en ik) richting de oude stad gelopen. Caroline was onze tijdelijke gids en heeft ons vele mooie plekjes van de stad laten zien. Zelf wilde ik graag Bethesda zien, maar we waren er iets te vroeg. Omdat we met een klein groepje waren wilden ze de deur wel eerder voor ons open doen en zodoende liepen wij als enige door de opgravingen van Bethesda. Ook even Psalm 81 in de Basilique gezongen, wat was daar een mooie akoestiek en wat klonk dat zeg! We hebben door alle wijken gelopen en ws. door het Coronavirus was het overal heel rustig met toeristen. Vanwege het schitterende weer hadden we vele mooie uitzichten op o.a. de Olijfberg. Erik trakteerde ons op een heerlijk ijsje en daarna zijn we weer naar hotel teruggelopen. We hebben ruim 13 km. gelopen die dag.
Maandag 9 maart 2020
Vandaag stond de bus om 7:45 uur klaar om met ons op pad te gaan. We kregen vandaar een nieuwe gids, Leon, een Litouwse Jood met Afrikaans accent van 80 jaar. We zijn door Judea gereden. Volgens Leon lijkt de weg, die van Shilo tot Hebron loopt,(de Jordaanvallei) van de aartsvaders op een menselijke ruggengraat; het wordt ook wel de Ruggengraat van Israël” genoemd.” We moesten langs Bethlehem door de tunnels omdat de doorgaande weg dicht was vanwege Coronavirus. We starten de wandeling bij een uitzichtpunt waar tevens een gedenkteken staat van de 3 Israëlische jongens, Naftali Frenkel, Gilad Shaer en Eyal Yifrah, die in 2014 ontvoerd en vermoord waren door vermoedelijk Hamas.
We maakten een mooie wandeling over het pad van de aartsvaders waarbij we schitterende amandelbomen tegen kwamen die mooi in bloesem stonden; deze bloeien als 1e in de lente en worden als laatste geoogst. De amandelboom symboliseert oplettendheid/waakzaamheid. Ook kwamen we langs een Mikvah. Dat is een ritueel reinigingsbad. Eenmaal beneden aangekomen zijn we naar Gush Etzion gereden waar we een zeer indrukwekkende film hebben gezien over de Kibboets Kfar Etzion.
Tevens hebben we in Gush Etzion een winery bezocht en het proces van druif tot wijn uitgelegd gekregen en uiteraard ook de wijn geproefd.
Op het programma stond dat we ook naar grot van Machpela, de plek waar Abraham & Sara, Izaäk & Rebekka, Jacob & Lea begraven liggen, zouden gaan, maar vanwege Coronavirus mochten we daar niet in helaas. Als alternatief werd een bezoek aan het graf van Ruth ingelast. Wel schokkend was het deze plek die in Palestijns gebied, maar onder Joods bestuur ligt zo slecht wordt onderhouden. Hier hebben we ook een waterput van Abraham bezocht. Bij de checkpoint van Palestijns gebied naar Israëlisch gebied werden we staande gehouden en duurde het best een poos voor we akkoord kregen om door te gaan. Dit had allemaal te maken met het Coronavirus.
Eenmaal in het hotel aangekomen hoorden we een andere bus gelogen had over het feit dat ze wel in Jericho geweest waren terwijl er al een in-doorreisverbod gold. Ze werden linea recta naar de luchthaven gebracht!
Dinsdag 10 maart 2020
Vandaag zouden we om 8:30 uur vertrekken voor een dag richting Samaria. We zouden Bethel, Shilo, Elon moreh op de berg Kabir en de berg Gerizim aandoen, maar het hele programma werd omgegooid omdat we niet nogmaals in en door Palestijns gebied wilden ivm checkpoints die we dan zouden moeten passeren.
Met de dag werd de onzekerheid groter over het verloop van de reis door het Coronavirus. Jo vertelde dat toeristen binnen uiterlijk 12 maart Israël zouden moeten verlaten; later werd dit toch bijgesteld dat er geen nieuwe toeristen meer binnenkwamen en de huidige toeristen de reis mochten afmaken tot uiterlijk maandag 16 maart. We bleven dus in Israëlisch gebied en hebben de volgende lokaties bezocht:
– de Burmaweg; deze weg hebben de Joden aangelegd om het belegerde Jeruzalem te kunnen bevoorraden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Het was een mooie pad om te lopen; hier en daar wat modderig vanwege de regenval van zaterdag.
– De vallei Ayalon; hier hebben de zon en de maan 2 uur stilgestaan toen Jozua tegen Jebus ten strijde trok.
– Nebi Samuël; Samuël offerde hier, het is ook de plek waar Saul aan Samuël kwam vragen of hij wist waar zijn verdwenen ezels waren. Samuël zou hier begraven liggen, maar ook de Moslims hebben deze plek voor de helft tot hun heiligdom verklaard. Daarom hebben ze het graf in 2-en gedaan; de ene helft is heiligdom voor de Joden, de andere helft voor de moslims. We hadden een schitterend uitzicht vanaf het dak!
– We hebben geluncht op de beroemde markt Machane Yehuda in centrum van Jeruzalem. Een bijzondere Joodse markt waar alle zintuigen geprikkeld worden wat kleur en geur betreft. Alle groente en fruit liggen mooi uitgestald.
Na de lunch zijn we naar Ein Karem gereden; dit zou de plek zijn waar Johannes de Doper geboren is en waar een bron met een gesloten watersysteem ligt. Hier staat de Johanneskerk.
Ondertussen begon Klaas steeds meer keelpijn te krijgen en werd het spannend welke kant het opging. Wij waren er van overtuigd dat het door de airco kwam, maar overtuig daar iedereen maar eens van. Ook Jo had ondertussen geen stem meer, maar dat kwam meer van alle spanningen… Vandaag wordt ook het Purimfeest (lotenfeest) gevierd; op de Joodse kalender 14 Adar. De Joden gedenken die dag dat koning Esther tegen koning Ahasveros het plan van Haman had verteld; dat hij het gehele Joodse volk wilde vernietigen. De Joden lezen daarom op de avond vòòr het Purimfeest het boek Esther in zijn geheel.
Het is tegenwoordig een soort van carnaval; allemaal verklede kinderen en volwassenen. Het werd afgeraden om ’s avonds de stad in te gaan vanwege de spanningen die dan tussen alle religies op kan lopen. We merkten het ’s nachts goed; wat een herrie!
Klik hier om deel 4 van dit reisverslag te bekijken.
Ook mee op verzorgde rondreis door Israël? Bekijk onze reizen.