Bloemen bij de muur van Jeruzalem
Massada klif
Sukkot op Shabbat
Haven in Jaffo, Tel Aviv

Ontdek en beleef Israël van binnenuit met het RD

(0 reviews)

 • 11 dagen
 • 09/10/2023 - 19/10/2023

Ga mee met de RD-reis naar Israël in 2023, een veelzijdige rondreis met bijzondere ontmoetingen in het land van de Bijbel! Tijdens de 11-daagse tocht leren wij Israël van binnenuit beter kennen. Daarbij speelt religie (in verleden en heden) een belangrijke rol. We bezoeken samen tal van plaatsen uit de Bijbel, bewonderen de schitterende natuur en verdiepen ons in de roerige geschiedenis van Israël. Maar ook ervaren we hoe het is om in dit land met allerlei politieke, maatschappelijke en militaire problemen te leven. Een hoogtepunt is ons verblijf in Jeruzalem. De stad zal een blijvende indruk op u achterlaten.

Indrukwekkende ontmoetingen

Tijdens de RD-reis 2023 staan inspirerende ontmoetingen op het programma. Zo horen we de verhalen van overlevenden van de Holocaust, Israëlische militairen aan de grens met Libanon, een orthodoxe Jood en een Palestijnse voorganger. Onder leiding van de bekende woestijngids Arthur du Mosch ontdekken wij de diversiteit van de natuur, die volop bloeit in deze periode. In Jeruzalem ontmoeten wij RD-correspondent Alfred Muller, voor een boeiend gesprek over actualiteiten, politiek en het leven in Israël. Ontdek Israël van binnenuit tijdens de RD-reis 2023!

Rondreis naar de Bijbelse plaatsen

De reis wordt geleid door Henk van den Berge (voormalig adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad) en Richard Donk (Israëlredacteur bij het RD). We bezoeken op onze leerzame tocht verschillende plaatsen uit de Bijbel: het Meer van Galilea, Kapernaüm en natuurlijk de Olijfberg. We verblijven op bijzondere plaatsen, zoals een Israëlische kibboets en aan de Dode Zee. Een interessante reis vol verdieping in Gods Woord en het land van de Bijbel.

Prijs voor abonnees van het RD: € 2.499,-

Prijs voor niet abonnees van het RD: € 2.549,-

Lees meer
Inspirerende reis met meerwaarde!

Reisinformatie

Haven in Jaffo, Tel Aviv
 • Vandaag begint de RD–reis naar Israël onder leiding van Willem van Egdom en Jurriën Dekker. Het vliegtuig brengt ons van Schiphol naar Tel Aviv. Een veelzijdige en leerzame reis naar het prachtige Israël is begonnen!
 • Op de luchthaven Ben Gurion worden wij ontvangen door onze Nederlandstalige gids. .
 • Via de westkust reizen wij verder naar het noorden van Israël. De uitbundige natuur begroet ons.
 • We komen aan in de kustplaats Netanya, gelegen aan de diepblauwe Middellandse Zee. In de avond kunnen wij hier een ontspannende strandwandeling maken als afsluiting van de lange reisdag. De boulevard van Netanya maakt deel uit van de Israel Trail, een bekende wandelroute.
 • We dineren en overnachten aan de westkust in hotel Residence in Netanya
 • Vanochtend rijden we naar de top van het Karmelgebergte. Hier ligt het pittoreske bergplaatsje Zichron Yakov, de eerste moshav in Israël. We brengen een bezoek aan het First Aliyah Museum. Wij luisteren naar het verhaal van de pioniers die naar Eretz Yisrael kwamen tijdens de Eerste Aliyah, in de periode 1882 – 1903.
 • Wij reizen verder richting het noorden voor een indrukwekkend bezoek! In Haifa ontmoeten wij Nederlandse overlevenden van de Holocaust. Zij wonen in Beth Joles een verzorgingshuis voor Joodse ouderen.
 • Verder gaat het naar het plaatsje Atlit bij Haifa. Tussen 1939 en 1948 bevond zich hier een Brits detentiekamp voor illegale Joodse immigranten. Veel van deze gevangenen waren ontsnapt aan de nazivervolging in Europa en werden bij aankomst op de oevers in Israël achter prikkeldraad opgesloten. Een schrijnend verhaal. We bezichtigen de gerestaureerde barakken en zien een film over de heldhaftige bevrijding door de Palmach strijders.
 • We vervolgen onze reis naar het Meer van Galilea.
 • We brengen een bezoek aan het Bijbelse Magdala. Hier zijn de resten gevonden van een synagoge uit de tijd van de Messias. In de tijd van het Nieuwe Testament bestond de bevolking van Magdala, net als in andere steden in de omgeving, uit religieuze joden. De inwoners visten op het Meer van Galilea en bebouwden het vruchtbare land in de buurt. (indien de tijd toelaat.)
 • Diner en overnachting hotel Astoria
 • ‘s Ochtends bezoeken we Misgav Am, waar we uitkijken over Libanon. In deze kibboets aan de Libanese grens krijgen we uitleg over de veiligheidssituatie in Israël. We ontmoeten Israëlische soldaten die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van Israël aan de noordelijke grens. Vanaf hier kunnen we ook Metula zien, de meest noordelijke stad van Israël. We kijken rechtstreeks op de woonhuizen van Hezbollah, die vaak voor andere doeleinden worden gebruikt. Ook is hier een van de eerste tunnels van Hezbollah ontdekt en vernietigd door het Israëlische leger. We bezoeken een van de tunnels die het Israëlische leger ontdekt heeft.
 • We reizen naar de Banias, een van de bronnen van de Jordaan. We maken een wandeling door het natuurpark dat bekend staat om de kletterende watervallen en kleurrijke voorjaarsbloeiers.
 • Tel Facher is gelegen in het noorden van de Golanhoogvlakte. Hier lag een belangrijke Syrische legerbasis. Tijdens de Zesdaagse Oorlog (1967) veroverde het Israëlische leger de basis, maar niet zonder slag of stoot. We luisteren naar het indrukwekkende verhaal van jonge soldaten die hun leven gaven voor Israël.
 • Wij rijden verder naar de berg Bental met een panoramisch uitzicht over de Golan en de huidige grens met Syrië. In dit gebied is zwaar gevochten tijdens de Zesdaagse Oorlog. Bovenop de bergtop zijn bunkers te bezichtigen die herinneren aan dit verleden.
 • We dineren en overnachten wederom in hotel Astoria.
 • Vanochtend rijden we naar een van Israëls adembenemende natuurgebieden, de Hulavallei. Hier trekken ieder jaar tienduizenden prachtige vogels door. We maken een wandeling door de groenrijke natuur.
 • We reizen terug naar het Meer van Galilea voor een bezoek aan de Bijbelse plaatsen. Allereerst bezoeken wij de Berg van de Zaligsprekingen, waar de Heere Jezus Zijn Bergrede hield. Op deze plaats gaan de woorden van deze inspirerende en indrukwekkende toespraak leven! Tijdens de wandeling naar beneden kijken we uit over het Meer van Galilea. We kijken rond op een van de bananenplantages waar we koninklijke bloesems zien.
 • Vervolgens bezoeken we de ruïnes van Kapernaüm. De Messias bracht hier veel tijd door met Zijn discipelen. In de Bijbel lezen wij dat de apostelen Petrus, Andreas, Jacobus, Johannes en de tollenaar Mattheüs in Kapernaüm woonden.
 • We doen Tabga aan, dat bekend staat als de plaats waar de wonderbare spijziging plaatsvond. Ook wordt Tabga gezien als de locatie waar de Messias na Zijn opstanding sprak met Petrus.
 • Hierna is het is tijd om naar Jeruzalem te gaan! De reis naar deze eeuwenoude stad gaat door de Jordaanvallei. We genieten van de omgeving en passeren de mogelijke doopplaats van de Messias in de Jordaan.
 • We dineren en overnachten in het hotel Jerusalem Gardens in Jeruzalem.
Sukkot op Shabbat
 • Vanaf de Olijfberg beginnen we deze dag met een fantastisch uitzicht op Jeruzalem en haar oude stad. Vergeet niet uw fotocamera mee te nemen.
 • We wandelen naar de voet van de berg waar de hof van Gethsemané ligt. Het is bijzonder om deze veelzeggende plaatsen met eigen ogen te zien.
 • De wandeling gaat verder langs de Gouden Poort. Ook zien wij de opgravingen en originele treden naar het tempelplein uit de tijd van koning Salomo. We komen aan bij de Oude Stad van Jeruzalem.
 • We bezoeken de City of David (de stad van Koning David) waar we schitterende opgravingen uit de tijd van koning David zien. We maken een wandeling door de eeuwenoude tunnel van Hizkia, een onvergetelijke ervaring!
 • In de middag is er gelegenheid voor vrije invulling. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Joodse markt Mahane Yehuda. De kraampjes zijn gevuld met geur- en kleurrijke groenten, fruit en andere verse etenswaren. Op vrijdagmiddag is het hier gezellig druk, wanneer de mensen hun laatste inkopen doen voordat de Shabbat begint. Of wandel door de orthodoxe wijk Mea Shearim.
 • Aan het eind van de middag maken we de viering mee van het begin van de Shabbat bij de Klaagmuur, ook wel Westelijke Muur genoemd. Het plein stroomt vol met mensen van over de hele wereld. Samen delen zij de vreugde van deze rustdag.
 • We besluiten de dag met een traditionele Shabbatmaaltijd met uitleg bij Hineni, in het centrum van Jeruzalem.
 • We overnachten in het Jerusalem Gardens Hotel in Jeruzalem
 • Na het inluiden van de Shabbat gisteravond kunt u vanmorgen een traditionele Shabbatdienst bijwonen in de Grote Synagoge in Jeruzalem. Tijdens de dienst ontdekken we meer over het Jodendom en de wet. Met gezang en gebeden worden de Thorarollen uit de Heilige Ark gehaald om uitgerold en voorgelezen te worden.
 • Hierna brengt de bus ons net buiten Jeruzalem waar Beit Jala ligt, een dorpje op een heuvel bij Bethlehem. Hier bezoeken wij het Huis van Jemima, een bijzonder project. Bij Jemima worden Arabische kinderen met een verstandelijke of meervoudige handicap liefdevol opgevangen door christelijke Nederlandse vrijwilligers.
 • We vervolgen onze weg naar Bethlehem waar ons een betekenisvolle ontmoeting wacht. We maken kennis met de Palestijnse voorganger Steven Khoury. Khoury is de enige christelijke voorganger in Bethlehem die wekelijks kerkdiensten belegt in zijn kerk. Hij vertelt hoe hij tegen alle stromen in en met gevaar voor eigen leven blijft geloven in de beloftes van de God van Abraham, Izaäk en Jacob, een indringend getuigenis.
 • We dineren en overnachten in het Jerusalem Gardens hotel in het prachtige Jeruzalem.
 • Vandaag hebben wij rustdag met twee diensten.
 • In het hotel staat een Israëlische lunch voor ons klaar.
 • We dineren en overnachten weer in het Jerusalem Gardens hotel Jeruzalem.
 • Vanochtend brengen wij een bezoek aan het persbureau Israel Today, dat vanuit een Bijbels en objectief perspectief nieuws
 • We brengen een bezoek aan de Graftuin en Golgotha te brengen. Met haar kleurrijke bloemen en planten is de Graftuin een oase van rust middenin het bedrijvige Jeruzalem
 • Hierna zullen we een bezoek brengen aan Yad Vashem. Yad Vashem is de nationale Joodse gedenkplaats (en museum) voor de ongeveer zes miljoen Europese Joden die door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. We krijgen een lezing van een overlevende van de Holocaust. Een erg indrukwekkende plek!
 • In de middag is er vrije tijd. Wilt u op zoek naar een Israëlisch souvenir om mee naar huis te nemen? Dan kunt u terecht in de gezellige winkelstraatjes in het centrum van Jeruzalem.
 • ‘s Avonds gaan we in gesprek met de ultra orthodoxe rabbijn Yitzhak Naki, die woont in de bekende Joodse wijk Mea Shearim. Hij werpt zich op als bruggenbouwer tussen Joden en christenen.
 • We dineren en overnachten in het hotel Jerusalem Gardens in Jeruzalem.
Massada klif
 • Vanochtend reizen we naar het laagste punt op aarde, de Dode Zee vallei!
 • We bezoeken een dadelplantage en horen alles over de groei en bloei van de dadelboom. Hoe bijzonder dat in de zilte grond waar ze in staan zulke enorme zoete vruchten voortbrengen en juist hier zo goed groeien.
 • In de middag brengen we een bezoek aan Massada, een symbool van Joods verzet tegen de Romeinen, met uitleg hoe deze gebeurtenis nog steeds van invloed is op de Israëlische samenleving en het leger.
 • We dineren en overnachten op deze unieke plaats bij de Dode Zee in kibboets Almog
 • Een hele dag in het teken van de Negev woestijn!
 • Een bezoek aan de oase van Ein Gedi, een groenrijk natuurreservaat met schitterende watervallen. Hier schreef David enkele van zijn Psalmen. We maken een wandeling door de beroemde rotskloof.
 • Tijd voor een unieke ervaring! We gaan drijven in de Dode Zee. Heerlijk, wat een ontspannen moment. Wist u dat de Dode Zee modder ook goed is voor de huid? Het insmeren met modder levert zeker mooie plaatjes op!
 • Samen met woestijngids Arthur du Mosch gaan wij op pad door de rijke Israëlische natuur tijdens een indrukwekkende jeeptour. Een dag vol verrassingen waarop wij kennismaken met de veelzijdige landschappen die Israël rijk is. Een hoogtepunt is de gigantische krater Maktesh Ramon, ook wel de Grand Canion van Israël genoemd.
 • Onderweg genieten wij van de diversiteit van de Negev woestijn. Ondanks de grote perioden van droogte is de vegetatie verbazingwekkend! De bodem van de Negev is zeer vruchtbaar en kan de woestijnplanten bij het uitblijven van regen toch van voeding blijven voorzien. Tijdens onze tour krijgen we interessante uitleg van onze ervaren woestijngids.
 • Naast bloemen en planten leven er in de woestijn ook talloze diersoorten. Een veel geziene woestijnbewoner is de steenbok, die zich behendig over steile rotswanden voortbeweegt. Ook gieren, jakhalzen en vossen vinden in de Negev hun thuis. Vergeet uw camera niet mee te nemen!
 • We dineren en overnachten hotel leonardo Beersheva.
Bloemen bij de muur van Jeruzalem
 • Vlakbij Beersheva ligt ALEH, een Joodse leefgemeenschap in de Negev woestijn. ALEH biedt jongvolwassenen met meervoudige beperkingen de kans om een goed en productief leven te leiden in een veilige en liefdevolle omgeving. Wij horen het verhaal van deze bijzondere organisatie en haar bewoners.
 • We reizen verder in de richting van Tel Aviv. Hier brengen wij een bezoek aan het Ayalon Instituut, de geheime kogelfabriek van de Haganah. Deze fabriek speelde een grote rol bij de oprichting van de staat Israël.
 • Voordat we naar de luchthaven gaan brengen we nog een bezoek aan het gezellige kustplaatsje Joppe maken. Het Bijbelse Joppe, ook wel bekend als Jaffa, is de oudste havenstad van Israël. Deze stad is onder andere bekend vanwege de Jaffa sinaasappels, die wereldwijd geëxporteerd worden. En wie kent niet het bekende Bijbelboek Jona? De profeet Jona voer vanuit Joppe weg, om aan zijn verplichtingen te ontvluchten toen God hem riep
 • Helaas is daarmee de RD-reis naar Israël alweer afgelopen. Vol nieuwe verhalen en herinneringen keren we huiswaarts. De bus brengt ons naar de luchthaven van Tel Aviv.
 • Vanaf Ben Gurion vliegen we terug naar Nederland
Bekijk alle dagen (11)

Reisdetails

 • Vertrek:
 • Data: 09/10/2023 - 19/10/2023
 • Vliegreis / luchthavenbelasting
 • Handbagage 10 kg
 • Ruimbagage 15 kg
 • Accommodaties incl. ontbijt en diner
 • Vervoer ter plaatse in luxe touringcar met airco
 • Genoemde excursies en entreegelden
 • Nederlandstalige gids
 • Nederlandssprekende reisleiding
 • Pet, landkaart en reisprogramma in pocketformaat
 • Headsets
 • Annulerings- en reisverzekering
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds € 7,50 p.p.
 • Persoonlijke uitgaven
 • Lunch en extra drankjes
 • Toeslag 1-persoonskamer € 712,00 of kamerdeling €20,00
 • Baby toeslag vlucht €60,00 (0-2 jaar)
 • Fooiengeld € 5,00 p.p.p.d.
 • Calamiteitenfonds €2,50
 • Prijs voor niet abonnees € 2.549,-

Ontdek en beleef Israël van binnenuit met het RD

€ 2.799 € 2.499

09/10/2023 - 19/10/2023

Meer informatie

Let op: uw paspoort dient minimaal 6 maanden na terugkomst uit Israël nog geldig te zijn.

Op deze reis zijn de algemene voorwaarden van Israël Idoed Reizen van toepassing.
Wijzigingen voorbehouden.

Accommodaties

Wij verblijven in goede middenklasse hotels. Alle kamers beschikken over bad/douche en toilet.

Israël Idoed Reizen staat voor kwaliteit en veiligheid. Om dit te realiseren zijn wij aangesloten bij verschillende garantievoorzieningen, waaronder de ANVR, de GGTO, het Calamiteitenfonds en AON.

 

Voor alle informatie over onze voorwaarden en zekerheden die u bij ons krijgt, klik hier.

 

Ga veilig en voorbereid op vakantie! U kunt bij ons boeken met zekerheid.

 

Voor alle informatie over onze reisvoorwaarden en meer, klik hier.

 

 • Ervaren reisleiding
 • Bijzondere excursies
 • Beste prijsgarantie
 • Duurzaam reizen

Wilt u meer informatie over onze meerwaarde, klik hier.

Wilt u meer informatie over onze reisleiders, klik hier.

Heeft u een vraag over deze reis?

Neem dan contact met ons op via:

0314 - 363280 06 - 388 21 348

Psalm 119: 105

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.