15 februari 2019 – Vrijdag, de vijfde dag
We lopen naar het oude centrum van Jeruzalem en worden door een zeer gezellige Engelstalige gids rondgeleid. De wandeling duurt drie uur en onderweg worden we getrakteerd op lekkere hapjes en drankjes bij de gezellige marktkramen waar het dagelijkse leven van de bevolking zich afspeelt. Thuis ga je slapen en buiten wordt met elkaar het leven gedeeld en gevierd op de markt waar je boodschappen doet en op terrasjes zit.
We krijgen witte bonensoep, puntje pitabrood met gesmolten kaas, bakje bladerdeeg met ei en gesmolten kaas, kruiden proeven, sapje, humus met brood en koffie. Er is een overvloed aan fruit, groenten, kruiden, vis, kip, koosjer vlees en gezellige zitjes.
Wat als een rode draad door het leven van het oude centrum heen loopt is dat door goed ondernemerschap de rijkere de armere helpt door dicht bij elkaar te gaan wonen om de levensstandaard van de armere omhoog te helpen. Daarna kan de rijkere de prijzen weer omhoog doen omdat de minder bedeelden rijker zijn geworden.
‘s Avonds hebben we de kotel bezocht, waar de westelijke muur is en wij samen met vele anderen de sabbat verwelkomd hebben met gebed, zang en dans. Heerlijk om zo met vreemden bij elkaar te danken en het leven te vieren.
16 februari 2019 – Shabbat, de zesde dag
Vandaag gaan we samen met gids Leon door Jeruzalem lopen vanaf de Olijfberg. Vanaf hier kwam Jezus Jeruzalem binnen vlak voor zijn gevangenneming. Hij ging naar de stad van David (vroeger de burcht van Sion) die je links van Jeruzalem kunt zien liggen. We bezoeken de tuin van Gethsemane, waar hij bad tot Zijn Vader. We bezoeken de plek waar hij voor Pontius Pilatus werd geleid, gegeseld en de doornenkroon kreeg. En we wandelen verder over de Via Dolorosa waar niet meer de originele weg, zoals Jezus zijn kruisweg liep, gelopen kan worden omdat door de vele verwoestingen van Jeruzalem en de wederopbouw de oorspronkelijke aarde niet meer zichtbaar is. De stadiën zijn symbolisch weer gegeven.
In het Arabische gedeelte zijn alle winkels open, de Arabieren kennen geen vrije dagen. In het joodse kwartier is alles gesloten omdat het sabbat is. We komen nog de muurresten tegen van de originele muur die door koning Hizkia gebouwd is. Ook de weg die Herodes bouwde is gevonden en delen daarvan zijn ingelegd in de moderne straat. Deze ligt hoger dan de originele weg lag. We gaan binnen bij het graf van Koning David, dit is niet de oorspronkelijke plek. Daarna komen we bij de graftuin van Jezus, hiervan is niet helemaal zeker of dit de oorspronkelijke plek van zijn graf geweest is. Ook al is dat niet allemaal helemaal duidelijk, in Jeruzalem zijn en de geschiedenis van zo dichtbij kunnen doorvoelen maakt je heel verbonden met onze hemelse Vader en de mens Jezus (Yeshua) in wie hij naar ons toe kwam.
‘s Avonds worden we bij de maaltijd verrast door Marjan met shabatsbrood en shabbatswijn en legt zij ons uit hoe dit in de huiselijke kringen wordt gevierd.
Yolanda Visser