Verslag profetische reis naar Israël 6 – 16 maart 2017

In een voorjaarsmaand naar Israël: dat betekent bloesem en bloemen zien, door groene landschappen rijden en genieten van een vrucht- en opbrengstbelovend land. We maakten met een gezelschap van 26 personen deze heel bijzondere rondreis door Israël. We hebben heel veel gezien van het land en de mensen en ook veel interessante, boeiende dingen gehoord over hoe het is te leven in het Israël van nu. We kwamen hoog en noordelijk: op de berg Karmel en daarna in de noordelijkste kibboets van Israël te Misgav Am. Daar mochten we horen hoe de mensen op die plek, aan drie zijden omgeven door Libanon, leven met het besef van reële dreiging en tegelijk met rust en Gods-vertrouwen. We daalden af naar de zee van Tiberias / het meer van Galilea en genoten van een vaartocht over het meer. Vervolgens was daar het zeer prettige verblijf van 6 nachten in het fraaie hotel in Jeruzalem.

Een hoogtepunt voor ons was wel het bezoek aan de Klaagmuur op vrijdagavond: de ontvangst van de Shabbat. Te midden van de gelovige Joodse mannen en vrouwen mochten we met hen beleven hoe zij zongen, een reidans deden waarbij iedereen zich kon aansluiten en hoe ze blij waren met elkaar omdat ze de dag van verademing en rust mochten ingaan. We verbaasden ons en leerden een belangrijke les. Een ongekende ervaring!

Het was ook het weekend van het Purim-feest. De gelovige joden vieren dat met verkleedpartijen en feestelijkheden. Op straat in Jeruzalem zagen wij de mensen die waren uitgedost voor het feest. Jongelui jongleerden en maakten muziek, kinderen bliezen reuzen-grote “belleblaas-bellen”. We wandelden door de orthodoxe wijk en ook daar waren de mensen – en vooral de kinderen – verkleed en opgedoft. Zoiets hadden wij nog nooit meegemaakt!

De reis bracht ons ook in de betwiste gebieden. De situatie voor de Palestijnse vluchtelingen konden wij – zij het van verre – met eigen ogen zien. Achtergrondinformatie, die heel verhelderend was, werd gegeven door mannen die daar al jaren wonen: door een Palestijnse voorganger in een gemeente in Bethlehem, pastor Naim Khoury, en door Koen, een Nederlander die al meer dan 30 jaar in Israël woont en één dag lang onze gids was. Er werd een heel ander licht op deze kwestie geworpen dan we via kranten en andere media krijgen!

Door deze reis hebben we het land en zijn volk nog meer in ons hart gesloten. De God van Abraham, Isaac en Jacob gaat door wonderlijk te handelen met Zijn volk.

Ron en Margreet Gast