Typisch Israël: de kibboets

Typisch Israël: de kibboets

Van archeologische vondsten tot adembenemende natuurgebieden, indrukwekkende musea en gedenktekens. Op rondreis Israël bezoeken we naast de absolute hoogtepunten ook minder bekende plaatsen. We laten u kennismaken met gebruiken en initiatieven die kenmerkend zijn voor Israël. Ook mee op verrassende rondreis naar Israël? Bekijk onze rondreizen.

Samenwerken en gerechtigheid

Een van de meest bekende Israëlische initiatieven is waarschijnlijk wel de kibboets. Al in 1910 werd, nog voordat het Britse mandaat begon, de eerste collectieve landbouwnederzetting kibboets Degania gesticht. Een groep Oost-Europese Joden keerde terug naar hun vaderland om een samenleving te creëren die stond voor wederzijdse hulp en gerechtigheid. Zo werkten kibboetsleden in alles samen en hadden zij geen persoonlijke bezittingen. De denkwijze sprak veel Joodse mensen aan. Het aantal kibboetsen breidde zich snel uit.

De Joodse pioniers wilden hun vaderland weer tot leven te brengen. Ze vestigden zich in verwilderde gebieden en bewerkten deze tot vruchtbare grond. Het vergde zware lichamelijke inspanningen, waarbij veel kibboetsleden stierven aan malaria of moeraskoorts. Maar ruim honderd jaar later mogen we op rondreis Israël het resultaat zien: zelfs de woestijn bloeit in het Beloofde Land!

Kibboetsen vandaag de dag

Van de bevolking van Israël wonen tegenwoordig ongeveer 100.000 mensen in een kibboets. Opgezet als boerenbedrijf, zijn vrijwel alle kibboetsen omgeven door een rustige en landelijke omgeving. Ook de kibboets is door de jaren heen gemoderniseerd en uitgebreid. Zo zijn er vaak gezellige eetgelegenheden, winkeltjes met lokale producten en andere voorzieningen. Ongeveer 30 van de 280 kibboetsen in Israël zijn opengesteld voor toeristen. Op rondreis Israël maken we kennis met het leven op de kibboets. Bijvoorbeeld tijdens een interessante rondleiding of een verblijf in de sfeervolle huisjes. Zo wordt uw vakantie naar Israël een unieke ervaring!

Kennismaken met het leven op een kibboets? Bekijk onze Israëlreizen!