Silo/Shiloh in het Hartland: plaatsen in Israël

Israël kent een schat aan historische en unieke bezienswaardigheden. Van archeologische vondsten tot adembenemende natuurgebieden, indrukwekkende musea en gedenktekens. Op rondreis naar Israël bezoeken we naast de absolute hoogtepunten ook de iets minder bekende plaatsen. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste bezienswaardigheden in Israël ontdekt, en deze delen wij graag met jou. Met vandaag een iets minder bekende plek: het Hartland, meer specifiek de plaats Shiloh (of Silo). Wil je mee op reis naar Israël? Bekijk dan onze Israël reizen!

Shiloh, de eerste hoofdstad van het oude Israël

Shiloh (ook wel Silo) is een plaats die een belangrijke rol vervult in het Oude Testament. De plaats is feitelijk nogal ondergesneeuwd, dus is het nog een extra reden om deze onder jouw aandacht te brengen. De ligging van Silo is strategisch gezien precies in het heuvelachtige midden van het Bijbelse Hartland, dat gelegen is in het noorden van Israël. Te midden van de wat meer bekendere plaatsen als Judea, Samira, Hebron, Sichem en Machpela ligt deze oorspronkelijke/eerste hoofdstad van Israël.

Rosh Haayin, Israel, October 31, 2019 : View from Tel Shilo to the nearby hills in Samaria region in Benjamin district, Israel

Dat laatste is voor veel mensen wellicht onbekend, echter was Silo in de tijd van de richteren de eerste hoofdstad van Israël en daarnaast ook de verblijfplaats van de Tabernakel. Dit kunnen we lezen in 1 Samuel 4:3-4: ‘’Toen het volk in het kamp teruggekomen was, zeiden de oudsten van Israël: Waarom heeft de HEERE ons vandaag vóór de Filistijnen verslagen? Laten wij vanuit Silo de ark van het verbond van de HEERE bij ons nemen, en laat die in ons midden komen, opdat die ons zal verlossen uit de hand van onze vijanden. Toen zond het volk boden naar Silo, en men bracht vandaar de verbondsark van de HEERE van de legermachten, Die tussen de cherubs troont; en de twee zonen van Eli, Hofni en Pinehas, waren daar met de ark van het verbond van God.’’

Het centrale middelpunt van het Hartland Silo

Silo

De plek waar de Tabernakel stond was dus in Shiloh, waar deze maar liefst 369 jaar heeft gestaan door middel van de profeet Mozes. Dit gebeurde nadat Jozua en het volk van Israël het Beloofde Land binnengingen, waar Hanna -de moeder van Samuel- Samuel als een kind bracht (om God te dienen) onder de hogepriester Eli. Daarbij was Silo in het Hartland het centrale middelpunt van Jozua en het volk Israël. Dit was de verzamelplaats gedurende voorbereidingen op de strijd. Tegenwoordig worden er nog steeds regelmatig archeologische vondsten gedaan, die de geheimen van deze traditionele stad blootleggen.

Shiloh’s ondergesneeuwde belangrijke rol

Hoewel Shiloh (Silo) een unieke rol speelt in de Bijbel, wordt er doorgaans bij de meeste rondreizen door het Beloofde Land niet of nauwelijks hieraan een bezoek gebracht. De plaats staat dus over het algemeen, gek genoeg, niet als populaire bestemming bekend. Zoals bijvoorbeeld wel de ‘’toeristische’’ bezienswaardigheden als de Klaagmuur, de Heilige Grafkerk en de Olijfberg.

Dat is zonde want Silo is van groot belang, met name bij de kronieken van de aankomende natie van de slaven vroeger; en dan met het verloop van het komen van het volk Israël in het Beloofde Land. De leefgemeenschap, gelegen in de heuvels van Samaria, was als het ware de allereerste ‘’geestelijke’’ hoofdstad van Israël. Daarnaast diende Shiloh ook als verzamelplaats voor de bekende twaalf stammen, die ingedeeld moesten worden zoals de Heere God opdroeg aan Zijn dienaar Jozua. Daarbij is het ook de locatie van de hoofdstukken in de Bijbel waar de verhalen zich afspelen van de bekende ‘hoofdrolspelers’ in het Oude Testament; denk hier bijvoorbeeld -naast Jozua- aan Hanna, Samuel en Eli.

Ondanks dat is Shiloh dus nogal ondergesneeuwd als de eerste verblijfplaats van de Tabernakel en als de eerste ‘’geestelijke’’ hoofdstad. Maar wat is eigenlijk de oorzaak hiervan?

Het land der belofte, wat de wereld ‘’bezet gebied’’ noemt

Wat een hele goede reden hiervoor zou kunnen zijn, is het feit dat Silo een beetje verscholen ligt in de heuvels van Samaria (hier woonde eerst de stam van Efraïm), en het zo ongeveer het ‘hart’ vormt van de steden Judea en Samaria. Dit gebied is verder berucht in de rest van de wereld, doordat ze dit ook wel de Westoever noemen; ofwel de ‘bezette/betwiste gebieden.’

Silo

Echter is het zo dat er een hele andere kant aan zit. Namelijk nog voordat duizenden jaren geleden het Jordaanse leger de regio de naam ‘’de Westoever’’ gaf en binnenviel, en zelfs een paar eeuwen daarvoor staatslieden en koningen hun ongenuanceerde en ‘’niet-verdiende’’ blik op dit gebied richten. Het is namelijk zo dat de twee plaatsen Judea en Samaria, al ver voor deze periode, functioneerden als het Bijbelse Hartland van de staat Israël. Hiertoe behoorden dan vooral de stammen; Juda, Benjamin, Efraïm en Manasse, waar ze zich moesten vestigen.

Daarom staat vast dat dit gebied wat de wereld de ‘’Westoever’’ noemt, het oorspronkelijke land der belofte is (Kanaän) die de Heere God aan Abraham toezegde! Dit speelde zich af in Genesis 12:7. Wat er nog bij komt is dat het Hartland de locatie is van zeker meer dan 80% van de Bijbelverhalen van het Oude Testament. De (Bijbelse) geschiedenis van Israël laat haar sporen hier nog duidelijk na, ook van het christendom.

Een bezoek aan Shiloh: de aanraders van Idoed

Door de jaren heen heeft Shiloh van een ‘verhalenstrijd’ tussen de verhalen in de Bijbel en de geschiedenis van de plaats, zich tot een hedendaags stadje ontwikkeld die een aardige politieke onenigheid kreeg te verduren. Ondanks dat gaat de opkomst van de leefgemeenschap onverminderd door. Zo beschikt Silo vandaag de dag over aardig wat faciliteiten, denk hierbij aan scholen van een relatief hoog niveau, hedendaagse supermarkten, kleding- en cadeauwinkels, sportzalen, maar liefst drie industrieterreinen, een postkantoor, bibliotheek en een aantal synagogen.

Het is dus niet te onderschatten wat deze plaats te bieden heeft! Israël Idoed Reizen brengt op sommige van haar reizen ook een bezoek aan Shiloh, zoals bijvoorbeeld op de Israëlreis: Land van de Profeten en de Verdiepingsreis Israël.

 

Om die reden geeft Idoed graag hieronder voor jou exclusieve tips voor als we in Silo verblijven, zodat je helemaal op de hoogte bent:

  • Je kunt wandelen op de ‘’Tel Silo’’, waar archeologische opgravingen zijn gedaan van onder meer bouwwerken, de muur van Silo en uiteraard de Tabernakel;
  • Daarnaast is er een heel modern (met name toeristisch) bezoekerscentrum te vinden, genaamd ‘’Ancient Shiloh’’. Dit is gevestigd in een zogenoemde toren van de ‘Profeet’ ontworpen in 2013 door de architect Gadi Politi (Migdal ha-Ro’eh genaamd) waarvandaan ook wandelingen worden georganiseerd in het historische Shiloh in de voetsporen van Elkana (de vader van Samuël), Hanna en Samuël.
  • Hier kun je echt het authentieke van de start van het Joodse volk ontdekken. Zo biedt dit centrum een reeks uitgebreide individuele/gezinswandelingen, wandelingen letterlijk met de Tenach (Hebreeuwse Bijbel, Oude Testament) in de hand, archeologische wandelingen en speciale Bar/Bat Mitswa wandelingen. Verder organiseert Ancient Siloh ook onder meer culturele evenementen/conferenties en andere activiteiten. Genoeg te beleven hier dus!

Silo ontdekken met Israël Idoed Reizen

Ben je nu net als wij enthousiast geworden om in het Hartland Silo; een ondergesneeuwde prachtige en historische (verblijf)plaats van de Tabernakel, te ontdekken? Bekijk dan hier onze reizen voor meer informatie en boeken!