Laat je inspireren tijdens deze indrukwekkende reis naar New York.
New York, de stad die bekend staat om ‘hopes and dreams’. Wellicht was deze associatie met de stad ook een reden voor Joodse immigranten om naar New York te komen. Één ding staat vast, de Verenigde Staten in het algemeen en New York in het bijzonder, boden de Joden relatief veel vrijheid. In New York kon een Jood zijn wie hij wilde zijn. Hij kon een seculiere Jood zijn die toch waarde hechtte aan de culturele activiteiten of organisaties. Of iemand kon een orthodoxe Jood zijn en zou hij synagogen en kosher eten kunnen vinden. Tot op vandaag de dag zijn de invloeden van de Joodse immigranten te zien in New York. Daarbij kent New York momenteel de grootste Joodse gemeenschap naast Israël.
Contrasten binnen het Jodendom
New York is de ultieme plek om de contrasten binnen het Jodendom op te zoeken. Ten eerste is de Lower East Side de plek waar de Joodse immigranten de eerste stappen richting de ‘American dream’ zetten. Door hard te werken onder buitengewoon moeilijke omstandigheden, vestigden deze Joden zich in de kledingindustrie, de kleine handel, de sigarenproductie, de bouw en de voedselproductie. Ongeveer 30 jaar na het begin van de massa-immigratie, en niet zonder bittere strijd, kwam de Joodse vakbeweging naar voren als een formidabele kracht, gesteund door meer dan een kwart miljoen arbeiders. Een bloeiende Jiddische cultuur – poëzie, proza en drama – draaide vooral om de thema’s van de ontberingen van het leven van de Joodse arbeider en gaf uitdrukking aan de realiteit van het dagelijkse bestaan binnen een gemeenschap van immigranten.
Tegenover de Lower East Side met haar immigranten staat het chique gedeelte van Manhattan, het Amsterdam Oud-Zuid van New York, de Upper East Side. Momenteel telt de Upper East Side 70.000 Joden. Met dit gegeven kunnen we stellen dat voor een gedeelte het harde werken inderdaad resulteerde tot de American dream.
Wanneer het om de orthodoxe Joden gaat, is Crown Heights één van de wijken die hen goed representeert. In deze wijk woont de chassidische stroming van het Jodendom. Gesteld zou kunnen worden dat dit een veilige haven is voor de chassidische gemeenschap, maar ook hier groeit het antisemitisme. Politie staat tegenwoordig vaker rondom de wijk ter bescherming.
Dit is het gevolg van de ‘Monsey Attack’. In de nacht van 28 december 2019 kwam een man gewapend met een machete het huis van een rabbijn in Monsey binnen, ongeveer een uur rijden ten noordwesten van New York City. Het was de zevende avond van Channoeka en bijna 100 mensen waren bij de rabbijn thuis gekomen om het te vieren. De aanvaller stak en verwondde vijf mensen voordat de menigte hem eruit wist te dwingen. Hij reed weg, maar werd later die avond door de politie gearresteerd.