Wat is jouw band met Israël?

Onze huwelijksreis in 2005 was naar Israël. Vooraf hoorde ik van anderen dat als je eenmaal in Israël geweest bent, je ‘verkocht’ bent en zo snel mogelijk weer wilt gaan. Ik dacht, nuchter, dat dat wel mee zou vallen. Inmiddels hebben we samen veel van de wereld gezien, maar moet ik diegene toch groot gelijk geven: er is geen land en geen volk vergelijkbaar met Israël. Ik ben momenteel meer dan 5 keer geweest, maar elke keer voelt het als ‘thuiskomen’ en ben ik er nog lang niet uitgekeken op het moment dat we weer terug moeten. Het is het meest veelzijdige land, ook wat betreft de natuur, dat ik ken, maar daarnaast is het natuurlijk het land van de Bijbel en van het volk van God. Wij hadden niet de goedheid van God kunnen leren kennen zonder Israel en dat maakt bescheiden. Ik ben ook gegroeid in geloof en in het lezen van de Bijbel, nu je het ‘voor je’ hebt gezien en een reis naar Israël bemoedigt ook telkens weer.

Wat vind je leuk aan het zijn van reisleider?

Bij de reizen die ik mocht leiden vond ik het zo bijzonder hoe de groep naar elkaar toe groeide gaandeweg de reis. Je deelt zóiets bijzonders met elkaar. Dat geeft een hele speciale band. En dat geeft ook ontspanning, ik hou dan ook van een stukje humor en geen formeel gedoe. Als reisleider krijg je een groot stuk verantwoordelijkheid, maar daarmee ook een groot stuk vertrouwen. En als er onverwachte dingen gebeuren onderweg geeft dat ook een uitdaging het goed op te lossen, dat houdt het ook spannend en uitdagend.

Wat maakt de reizen van Israël Idoed bijzonder?

Voor mij is dat toch de ontmoeting met de mensen in Israël. Ik ken geen reisorganisatie bijvoorbeeld die bijna standaard de sabbat opent met een maaltijd bij een Joodse familie thuis. Dat is voor mij elke keer weer een hoogtepunt, mensen die hun huis en hart voor je openen en je laten delen in hun gastvrijheid en geloof. ‘Vreemden’ worden zeker niet met argusogen bekeken, ik proef daar één brok liefde. Persoonlijk vind ik het ook heel prettig dat alles bespreekbaar is bij Israël Idoed, elke reis is maatwerk gericht op die specifieke groep. De gedrevenheid vanuit het geloof proef ik ook in alle dingen bij Israël Idoed. Ik vind het bovendien erg bijzonder dat je meestal rechtstreeks contact hebt met de medewerkers die verantwoordelijk zijn en dat Jo en Marjan altijd persoonlijk aanspreekbaar zijn en altijd vriendelijk blijven en invoelend zoekend naar een menselijke oplossing. Er zijn veel andere reisorganisaties met een harde, zakelijke toon puur gericht op winst, dat maakt een enorm verschil met Idoed.

Wat wil je de reizigers vooral meegeven?

Bij de reis waarbij ik reisleider ben hoop ik dat de reizigers met volle teugen genieten, maar daarnaast ook geregeld een moment van stilte inbouwen. Stilte om er even bij stil te staan hoe bijzonder het is dat je dit mag meemaken, dat dit de rest van je leven met je meegaat. Stilte om ook het contact met God te zoeken die dit moment geeft. Dat helpt om het vele te verwerken dat je meemaakt. En ik hoop dat reizigers deze bijzondere ervaring niet voor zichzelf houden, zeker niet op het moment dat er in Nederland weer op een selectieve en eenzijdige manier bericht wordt over Israel.

 

Reisleider: John de Groot