Wat is jouw band met Israël?

Mijn band met Israël is eigenlijk pas echt ontstaan door een reis met Idoed in 2018. Het klinkt als een cliché, maar die reis was voor mij écht een eye-opener! Het gevolg was dat ik na deze reis een Bijbel atlas in Amerika bestelde en er een half jaar intensief mee aan de slag ging. Daarna heb ik een eigen rondreis samengesteld, die in 2019 met mijn broer heb gedaan. Mijn band met Israël is de Bijbel. Het is fantastisch om in dit prachtige land te zijn, en op heel veel plekken de Bijbelse geschiedenis tot leven te zien komen!

Wat vind je leuk aan het zijn van reisleider?

Ik vind het erg leuk om mensen mee te nemen door de geschiedenis  van het Bijbelse Israël. Wat mij ook erg aanspreekt is om zelf materiaal te ontwikkelen. Bijbel leesroosters bij de plaatsen die we bezoeken, Kahoot quizzen voor onderweg, van dat soort dingen. Voor mij is de uitdaging om voor de reizigers het maximale uit de reis halen, zonder dat het een zwaar programma wordt. Het moet vooral ook gezellig en ontspannend zijn!

Wat maakt de reizen van Israël Idoed bijzonder?

Idoed is voor mij geen gewoon reisbureau. Idoed is heel duidelijk een organisatie met een missie, en die missie spreekt mij aan. Wat ik leuk vind van het Idoed programma is dat ze heel veel verschillende reizen aanbieden, met steeds een ander accent. Voor hen die de mogelijkheid hebben om Israël vaker te bezoeken is dat erg fijn: er valt steeds weer iets nieuws te ontdekken bij Idoed. Maar Idoed heeft ook hele goede rondreizen voor mensen die Israël maar één keer bezoeken.

Wat wil je de reizigers vooral meegeven?

Tegen een ieder die erover denkt om naar Israël te gaan zeg ik: Ga nu! Er is geen betere tijd om naar Israël te gaan dan nu. In de afgelopen 50 jaar zijn er enorm veel opgravingen gedaan, en er is daarom meer dan ooit te zien. Daarnaast moet je je beseffen dat er altijd weer periodes kunnen komen dat het moeilijk of onmogelijk wordt om Israël te bezoeken. Een bezoek aan Israël is een enorm voorrecht, en geestelijk zéér verrijkend. Bijbel lezen zal nooit meer hetzelfde zijn!

 

Reisleider: Evert Westerveld