Wat is jouw band met Israël?

In 2014 bezocht ik Israel voor het eerst. Vanaf het eerste moment werd ik gegrepen door het land, cultuur en inwoners. Het land waarover in de Bijbel zoveel is geschreven; na een bezoek aan Israel lees je de Bijbel anders en kun je de Bijbelse geschiedenis beter begrijpen. Tevens werd ik diep geraakt door alle gevolgen van de Holocaust (in Israel spreekt men terecht van ‘Shoa’) en antisemitisme voor de Israeli’s. Dat laat me niet meer los en wil ik de herinnering aan de Shoa, de lessen daaruit en de afschuwwekkende gevolgen van antisemitisme doorgeven, naast al het moois wat het land Israel heeft te bieden.

Wat vind je leuk aan het zijn van reisleider?

Eigenlijk zou ik iedereen wel willen laten kennismaken met Israel. Als reisleider mag ik de reizigers, met behulp van de gids, intensief laten kennismaken met Israel en regelmatig de Bijbel tijdens het reisprogramma openen. Als reisleider voel ik me ook de gastheer voor de reizigers, dat is prachtig en dankbaar werk. Als gastheer wil ik er voor zorgen dat de reizigers ontspannen op reis gaan en zich geen zorgen behoeven te maken over het verloop van de reis.

Wat maakt de reizen van Israël Idoed bijzonder?

Voordat ik bij Israel Idoed kwam, had ik er al een aantal Israel-reizen er op zitten. Hierdoor meende ik wel te weten hoe een Israelreis er uit behoorde te zien. Totdat ik bij Israel Idoed kwam; de originaliteit van de reisprogramma’s in combinatie met de passie de oprichters Jo en Marjan verwonderden me. In die verwondering wil ik de reizigers uit mijn groepen graag laten delen. Om reizigers bijzondere, nieuwe plaatsen te laten zien en in verbinding te brengen met het land en verbondsvolk van de Heere God.

Wat wil je de reizigers vooral meegeven?

Stel een bezoek aan Israel niet uit en wordt niet bang van alle (negatieve) berichtgeving. Ik voel me veiliger in Israel dan in sommige Nederlandse steden of tijdens reizen naar Rusland of Afrika. Stel je open voor alle nieuwe indrukken die Israel ongetwijfeld teweegbrengt en neem een Bijbeltje mee; je mag reizen in het land van de Bijbel en dan is het onvoorstelbaar verrijkend om juist op de ‘Bijbelse plaatsen’ het bijbehorende Schriftgedeelte te lezen.

Reisleider: Arjan Klein