Wat is jouw band met Israël?
‘Welkom thuis!’ waren de eerste woorden die een gids sprak, toen ik in Israël aankwam. ‘Ja hoor’, dacht ik, ‘da’s wel héél sentimenteel.’ Maar toen ik tien dagen later afscheid nam van ’t land, moest ik eerlijk aan ‘m toegeven dat ik al heimwee had bij ’t idee weer weg te gaan.

Zo snel kan het gaan..;) Hoewel.. Een reis naar Israël stond al lang op mijn wensenlijstje. Het leek me zo bijzonder om rond te lopen in een -voor mij- ‘nieuw’ land, waar ik zóveel verhalen over heb gehoord. Het land van de Bijbel, het land van God. Rondlopen op plekken waar Jezus is geweest, temperatuur, geuren en kleuren ervaren. Toen het eindelijk zover was, overtrof het ál mijn verwachtingen. Het was fantastisch om in Israël te zijn, zoveel over het land te horen en te leren, zoveel te zien. Dus eenmaal thuis wist ik: dit land, deze reis en deze mensen zitten in m’n hart, en ik kan niet wachten om weer te gaan.

Wat vind je leuk aan het zijn van reisleider?
Ik vind het leuk om met allemaal onbekenden op stap te gaan en elkaar te leren kennen gedurende een reis. Iedereen geeft en neemt een beetje en als vanzelf ontstaat er een groep vrienden waarmee je door een land trekt. Daarnaast hou ik ervan om dingen met groepen te ondernemen, om daarin een beetje het voortouw te nemen. En waar ik extra naar uitkijk bij Idoed: het voorbereiden van het Bijbelse stuk van de reis.

Wat maakt de reizen van Israël Idoed bijzonder?
De reis waarover ik hierboven schrijf, is de jongerenreis van Idoed. Dat is een totaalpakket, nagenoeg alles is geregeld. Het is een toffe combi van Bijbel, cultuur, geschiedenis en actie. Ik schreef op dag 7 van die reis in een appje aan ’t thuisfront: ’t Is echt niet normaal hoe mooi deze reis is. Zoveel te zien, beleven, voelen, ruiken en proeven. Niets waar ik niet van geniet, en bijna alles is indrukwekkend. Hoofden stampvol, zweet all over the place, maar ’t is ongelooflijk.’

Wat wil je de reizigers vooral meegeven?
Ik hoop allereerst dat je ontzettend geniet van een reis naar het Midden-Oosten, waar ’t leven zo anders voelt dan bij ons. Dat je de verschillende onderdelen van én afwisseling in de reis waardeert. En ik hoop dat een Idoed reis naar Israël iets betekent voor je leven met God. Dat het reizen, je ervaringen, de verhalen, de informatie en de schurende stukjes iets toevoegen of een beetje schudden aan je beeld van & relatie met Hem, zodat je opgefrist, aangewakkerd, nadenkend en met nieuwe input naar huis gaat. En je hart voor de rest van je leven steeds íets harder klopt als je iets leest of hoort over een plek waar je geweest bent.

Reisleider: Arida Nelemans