Handige reistips

Ga je op vakantie naar Israel, dan is het altijd handig om een aantal tips mee te krijgen. Ze kunnen je helpen om een goede eerste indruk te maken wanneer je de lokale bevolking gaat ontmoeten. Of wanneer je jezelf omgeeft in de Israëlische sfeer van het leven. Zo kun je nooit voor onaangename verassingen komen te staan en niemand die zich beledigd voelt.

Vliegveld

Het is een normale procedure dat het vertrek op de luchthaven Tel Aviv nogal langdurig kan zijn. Je moet echt je geduld bewaren en proberen om het niet als vervelend te ervaren. Schrik niet van de strenge ondervraging en dat ze je als verdacht beschouwen. Dat is echter niet het geval, dit is allemaal ter bescherming van terrorisme. Als je goed meewerkt en rustig blijft tijdens je ondervraging, dan is er helemaal niks aan de hand.

Klimaat

De zomers in Israel zijn erg warm, bereid je dan goed voor. Het voorjaar en najaar kunnen ook goed van temperatuur zijn maar minder heet. Houdt dan altijd voor vertrek de weersverwachtingen in de gaten.

We raden aan om zonnebrandcrème mee te nemen en te gebruiken. Niet alleen tijdens zwem momenten maar ook tijdens wandelingen, indien gewenst natuurlijk. Daarnaast is het ook goed om een hoofdbescherming mee te nemen, een pet of hoed bijvoorbeeld.

Drink altijd veel water (bij voorkeur uit een fles) of ander voorverpakt drinken tijdens de zomer. Kraanwater is ook prima te drinken, maar heeft een iets andere kwaliteit dan dat we gewend zijn.

Een zonnebril wordt ook vaak meegenomen door reizigers.

Kleding en schoeisel

Het wordt zeer gewaardeerd als je je niet aanstootgevend kleed bij het bezoeken van religieuze activiteiten of bezienswaardigheden. Houdt er rekening mee dat je eventueel weggestuurd kan worden bij bepaalde plekken. Dus zorg er altijd voor dat je gepaste kleding draagt. Vrouwen liefst een rok tot over de knie en schouders bedekt. Mannen ook lange broeken en soms wordt een hoofddekking gevraagd voor Joodse religieuze plekken.

Goede schoenen zijn erg belangrijk, niet alleen bij onze wandelvakanties, maar op goede schoenen is het lang volhouden en zijn je voeten beschermd tegen bijvoorbeeld steentjes en zand die gemakkelijk in sandalen kunnen komen en voor ongemak kunnen zorgen.

Uitgaven

Israël staat bekend dat het geen goedkoop land is. Dus wees er van bewust wat je uit geeft. Vele denken Israel is een midden oosten land waar het in vergelijking met andere buurlanden een stuk goedkoper is. Maar dat is dus integendeel helaas. Het openbaar vervoer daarin tegen is wel goed betaalbaar. Wil je lekker budget eten, ga dan naar de shuk (markt) en neem je eten mee voor onderweg. Kies je toch liever voor een restaurant, hou er wel rekening mee dat fooi nooit inclusief is. Het wordt zeer gewaardeerd om fooi te geven.

Cultuur en religies

In een klein land als Israël is heel veel diversiteit, ook als het gaat om religies. We hebben te maken met verschillende religies, met als meerderheid Joodse burgers. Als je het land bezoekt, wees dan open en heb respect voor alle religies. Probeer geen mensen te overtuigen, want dat kan als discriminerend en bedreigend overkomen. Accepteer de mening van een ander, dan wordt je zelf ook gerespecteerd.

Israëliërs kunnen verbaal weleens met een harde toon spreken. Waarop het net lijkt dat ze boos zijn of je ergens de schuld van geven. Ga niet vanuit verontwaardiging ruziën of schelden. Maar deze temperament volle manier van communiceren hoort bij de cultuur. Het wordt niet als kwaadaardig bedoeld.

Respecteer de Shabbat

De zaterdag is een algehele rustdag, die tevens ook als een heilige rustdag wordt beschouwd. Op deze dag wordt bijna overal in Israël letterlijk rust gehouden. Dat houdt in dat openbaar vervoer niet rijdt, winkels en culturele instellingen gesloten zijn. Wat je echt niet moet doen, op shabbat door de orthodoxen wijken of andere religieuze plekken met je telefoon rond lopen. Dit is ongepast gedrag wordt niet gewaardeerd.

Telefoneren en internet

Telefoneren met je Nederlandse nummer buiten Europa is erg duur. Als alternatief kun je goedkoop een simkaart met bundel kopen. Koop geen simkaart op de luchthaven, dit is niet voordelig. Wifi is overal beschikbaar in alle hotels en openbaar vervoer.

Reizen in groepsverband

We zijn gekomen om iets van Israël te leren kennen, een verbinding te leggen tussen het land en volk van Israël en de geschiedenis van het Woord van God beter te leren begrijpen. Maar ook om te genieten, om met elkaar een goede tijd te hebben.

Zorg dat er altijd iemand is om mee samen te werken. Er is geen ruimte voor afwijzing onderweg en geen plaats voor “eenzame reizigers.” Wees geduldig en vriendelijk voor elkaar.