Gebruiken in Israël: de loofhut

Gebruiken in Israël: de loofhut

Het Jodendom kent een schat aan traditionele en Bijbelse gebruiken. Van bijzondere inzettingen die eeuwenlang worden overgedragen tot belangrijke feestdagen waarover we in de Bijbel lezen. Van de wekelijkst terugkerende Shabbat tot het jaarlijkse Loofhuttenfeest: ieder feest is uniek en geweldig om in Israël mee te maken. Dan zijn er ook nog de Israëlische vieringen en herdenkingen die ieder jaar terugkomen. Zelf deze bijzondere gebruiken of feestdagen beleven in Israël? Bekijk onze rondreizen.

Het Loofhuttenfeest

Het Loofhuttenfeest is een Bijbels feest dat zeven dagen duurt. De Hebreeuwse naam van het Loofhuttenfeest is Sukkot. Tijdens dit feest wordt het 40-jarige omzwerven van de joden in de woestijn herdacht. Zij woonden toen in hutten die gemaakt waren van palmbladeren. Tijdens het Loofhuttenfeest bouwen veel Joodse familie volgens de traditie zelf een hut na zoals beschreven staat in het Oude Testament (in het boek Leviticus hoofdstuk 23 vanaf vers 33 t/m 44).

Op de eerste dag wordt er niet gewerkt, maar staat het samenzijn met familie en vrienden centraal. Het Loofhuttenfeest is het derde feest van de drie jaarlijkse pelgrim feesten die gevierd dient te worden zoals omschreven staat in de Bijbel. Tijdens het feest wordt ook het binnenhalen van de oogst gevierd.

Een Loofhut

De belangrijkste bepaling van het feest is het verblijven in een loofhut (in het Hebreeuws ‘soeka’). Het volk Israël woont een week lang in een loofhut, als herinnering aan de veertig jaren dat het volk door de woestijn trok op weg naar het Beloofde land. Ook vandaag de dag viert het Joodse volk dit feest. Op Israëlreis tijdens het Loofhuttenfeest zien we overal loofhutten in de buitenlucht. Aan een serre, op het balkon, in de tuin, op een binnenplaats of op het platte dak van het huis: het straatbeeld is gekleurd met loofhutten. Het dak van de loofhut is niet van hout of platen, maar wordt afgedekt met takken of loof, vandaar ook de term loofhut. Door het dak van de loofhut heen moet namelijk ‘s avonds de sterrenhemel zichtbaar zijn, als symbool van de overgave aan Gods bescherming.

Ook vertoeven in een loofhut? Bekijk onze rondreizen.