Gebruiken in Israël: Bar Mitswa meemaken

Gebruiken in Israël: bar mitswa meemaken
Het Jodendom kent een schat aan traditionele en Bijbelse gebruiken. Van bijzondere rituelen die eeuwenlang worden overgedragen tot belangrijke feestdagen waarover we in de Bijbel lezen. Van de wekelijks terugkerende Shabbat tot het jaarlijkse Loofhuttenfeest: ieder feest is uniek en geweldig om in Israël mee te maken. Dan zijn er ook nog de Israëlische vieringen en herdenkingen die ieder jaar terugkomen. Zelf deze bijzondere gebruiken of feestdagen beleven in Israël? Bekijk onze rondreizen.
Zoon van het gebod
Een bar mitswa is een feest voor Joodse jongens die dertien jaar zijn geworden. Binnen het Jodendom wordt hij op deze leeftijd een volwassen man. Hij is nu zelf verantwoordelijk tegenover God om zich aan alle geboden en verboden van de Joodse wet te houden. Bar mitswa betekent letterlijk ‘zoon van het gebod’. Joodse meisjes zijn religieus volwassen op hun twaalfde levensjaar en vieren dan hun bat mitswa.
Een feestelijke gebeurtenis
Ruim voor zijn dertiende verjaardag leert de Joodse jongen een stuk uit de Thora uit zijn hoofd. Dit leest hij voor in de synagoge om te laten zien dat hij religieus volwassen is. Hij ontvangt de priesterlijke zegen en geniet van een feestelijke maaltijd met zijn familie. De Klaagmuur in Jeruzalem is de favoriete plaats om een bar mitswa te vieren. Elke maandag- en donderdagochtend is het hier feest. Onder geluid van trommels en ramshoorns komen de Joodse jongens met hun gezelschap naar de muur. Met volop dans en gezang is het een waar spektakel om mee te maken!
Ook een bar mitswa meemaken in het Beloofde Land? Bekijk dan onze Israëlreizen