Gan Hashlosha (de Sachne), de ‘tuin van Eden’ volgens velen

Beith Shean vallei

Israël kent een schat aan historische en unieke bezienswaardigheden. Van archeologische vondsten tot adembenemende natuurgebieden, indrukwekkende musea en gedenktekens. Op rondreis naar Israël bezoeken we naast de absolute hoogtepunten ook de iets minder bekende plaatsen. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste bezienswaardigheden in Israël ontdekt, en deze delen wij graag met jou. Met vandaag in deze blog: Gan Hashlosha, ook wel de Sachne genoemd; misschien wel een van de mooiste plekken in het Beloofde Land! Wil jij zelf mee op reis naar Israël? Bekijk dan onze Israël reizen!

Wat is Gan Hashlosha (de Sachne)?

Gan Hashlosha of ‘de Sachne’ (de Arabische naam) is een officieel nationaal park in Israël, dat gelegen is tussen de kibbutzim van Beith Alpha en Nir David (vlakbij Beith Shean) in Beneden-Galilea. ‘Sommige mensen geloven dat Gan Hashlosha de echte locatie is van de tuin van Eden’, en als je het park eenmaal hebt gezien met je eigen ogen, snap je misschien waarom. Het waarschijnlijk wel belangrijkste en bekende hoogtepunt van Gan Hashlosha zijn de mooie zwembaden in de schaduw van de uitbundige palmbomen en omringd door groene atmosferen. Deze zwembaden zijn eigenlijk het gehele jaar door zo’n 28 graden Celsius.

Het water komt uit het Samaria-gebergte wat aan het oostelijke deel ligt van de berg Gilboa. Het water stroomt ondergronds naar het oosten waar het vervolgens dus een temperatuur van 28 C bereikt, voordat het in het oostelijke deel van het park terechtkomt. Vandaar ook de Arabische naam voor het park (Sachne), wat ‘’heet’’ betekent, aangezien je eigenlijk het gehele jaar door kunt ontspannen bij de natuurlijke en verwarmde bronwaterbaden.

Verder heeft het park naast zwembaden een archeologisch museum, een toren en een palissade. Het park is welbekend onder zowel Israëlische bezoekers als toeristen die een dagje komen zwemmen om te ontspannen of om zich wat meer in de geschiedenis te verdiepen en al het moois te bewonderen wat Gan Hashlosha te bieden heeft.

 

De geschiedenis van Gan Hashlosha

De natuurlijke zwembaden van Gan Hashlosha worden gevuld door een natuurlijke bron die het gehele jaar door met een continue temperatuur van 28 graden Celsius in het park uitmondt. De bron ontspringt in de natuurlijke baden die door de mensen ietwat zijn aangepast om van het park het gehele jaar door een bekende zwemplek te maken. De baden stromen door het park via de Amal-stroom, over watervallen en natuurlijke jacuzzi heen. De zwembaden zelf trekken dan ook veel bezoekers die komen voor een dagje relaxen tussen het mooie uitbundige groen. Dit fantastische landschap maakte dat de Time Magazine Gan Hashlosha het park noemde als een van de schoonste parken wereldwijd.

Het nationale park werd geopend in 1958, precies tien jaar nadat de Joodse staat Israël werd opgericht. Het is ontworpen door de landschapsarchitecten Lipa Yahalom, Zvi Bahir en Dan Tzur. Zij transformeerden oude ruïnes in de oase die het nu is, door middel van dichte vegetatie en diverse bomen rondom de zwembaden te planten. De dicht beplante tuinen bevatten onder meer sierbomen, vijgenbomen, olijfbomen en johannesbroodbomen. De opmerkelijke naam van het park ‘’Gan Hashlosha’’ is vernoemd naar Park van de Drie, wat zo is genoemd om drie plaatselijke pioniers te herdenken die in 1938 zijn overleden doordat ze met hun auto per ongeluk over een landmijn reden.

Andere voorzieningen in Gan Hashlosha

Verder beschikt Gan Hashlosha -naast haar pracht- over een algemeen archeologisch museum met een expositie bestaande uit niet vaak geziene Griekse gereedschappen; opgespoord in de nabije Beith Shean-vallei, net als artefacten uit Egypte en Perzië. Daarbij is er nog een expositie over de Etrusken. Ten slotte is Gan Hashlosha eveneens de plek van Tel Amal, wat een van de nederzettingen is met torens en palissaden die Joodse migranten in de jaren ’30 opvingen. Deze nederzetting werd slechts in één nacht opgebouwd, op 10 december 1936, en is gerenoveerd, waardoor bezoekers nu de toren op kunnen en de kamers kunnen ontdekken waarin de migranten woonden.

Er is zelfs ook nog een oude watermolen en een ruimte voor gasten, die onder de lokale bevolking bekend staat als ‘Madafeh’. Deze historische kenmerken stellen de ontsnapping van de migranten voor aan de Arabische opstand en hun eerste vestiging.

Een bezoek aan Gan Hashlosha (de Sachne)

Het nationale park Gan Hashlosha is op ongeveer tien minuten rijden van Mount Gilboa en is prima te combineren met een bezoek hieraan. Dit is een logische en vaak gedane bezigheid. De openingstijden van Gan Hashlosha zijn in april-september van 8:00-17:00 uur, en in oktober-maart van 8:00-16:00 uur. Overigens sluit op vrijdagen en op feestdagen het park een uur eerder dan normaal. De laatste toegang is een uur voor sluitingstijd.

Er zijn in Gan Hashlosha veel verschillende zwembaden en ook een ondiepe rivier. Een aantal zwembaden zijn ondiep, maar sommige zijn juist erg diep. Er zijn zowel watervallen als zwembaden en het water is dus erg aangenaam. Zorg er wel voor dat je schoenen aandoet (bijvoorbeeld crocs of waterschoenen) als je het water ingaat, er zijn rotsen en er liggen stenen op de bodem van de rivier en de zwembaden. Daarbij zijn er visjes in het water die aan je tenen knabbelen, een bijzondere en gratis ervaring. Dit helpt ook om eventuele wondjes te herstellen die al wat langer aanwezig zijn.

Populaire trekpleister

Rondom de zwembaden zijn voldoende gazons aanwezig met picknicktafels en restaurants, aan beide zijden om te ontspannen met zowel zon als schaduw. Ook zijn er kleedkamers en douches aanwezig. De barbecuestations en een snackbar kunnen hierbij niet ontbreken als faciliteiten. Ondanks het feit dat Gan Hashlosha een eind van Tel Aviv afligt, is het een echte populaire trekpleister onder de lokale bevolking. En dan met name in de zomermaanden wanneer de atmosfeer van het park opgaat in de menigten en er een smog van barbecuelucht hangt. Wel zijn er balspellen en muziek niet welkom in het park, wat voor overlast kan zorgen.

De beste tijd om Gan Hashlosha te bezoeken is eigenlijk vooral in het laagseizoen, en dan niet in een schoolvakantie of op feestdagen. Als dat mogelijk is op een doordeweekse dag. Aan de schoonheid van het park zal het in ieder geval niet liggen; het landelijke park is adembenemend met haar natuurlijke pracht. Gan Hashlosha is bereikbaar met de auto, bus of door een privérondleiding in het gebied te doen. Een absolute aanrader om te bezoeken dus, bijvoorbeeld op een van onze Israël reizen!