We hebben lang geaarzeld om een review te schrijven om de eenvoudige reden dat ons verhaal veel te lang zou zijn. Maar uiteindelijk hebben we het toch maar gedaan.
Na 39 jaar wilden wij Israel weer eens bezoeken maar dan met Yom Kippur en het Loofhuttenfeest. De enige aanbieding die wij konden vinden was van Israel Idoed Reizen. Na het reisprogramma te hebben bestudeerd was dit precies wat wij zochten. Met een relatief kleine groep mensen die wij nog nooit ontmoet hadden, vertrokken we in de vroege vrijdagmorgen met een rechtstreekse vlucht van Transavia van Amsterdam naar Tel Aviv.
En nu zijn we nog steeds onder de indruk van de geweldige reis die we hebben gemaakt. Niet een reis in sneltreinvaart langs de “highlights” maar ondergedompeld in het leven in Israel. We bezochten een nieuwe nederzetting op een heuveltop in Samaria en hoorden het indrukwekkende relaas aan van Nati Rom die daar de leiding heeft. Maar er waren ook bezoeken aan en gesprekken met mensen uit Betlehem, Jericho, met soldaten aan de grens met Gaza. Het bezoek aan Hebron en het binnengaan in de grotten van Machpela. En dan Jeruzalem zelf met ons hotel waar we 2 weken zouden verblijven. Een hotel op loopafstand van de oude stad en de Grote Synagoge. De ervaring van het meemaken van Yom Kippur, het Loofhuttenfeest met bezoeken aan de loofhut van een Joodse familie, het bezoek aan de loofhut van president Rivlin waar hij zelf aanwezig was, de spontane uitnodiging om bij een rabbijn in zijn loofhut op bezoek te gaan, mee te eten en mee te dansen, geweldig. Maar ook in het gezelschap van een orthodoxe jood de Klaagmuur te bezoeken en als het ware rondgeleid te worden met een heleboel uitleg over wat daar allemaal gebeurde en wat het betekende. En daarna een shabbatsmaaltijd. We waren aanwezig bij het uitspreken van de priesterlijke zegen bij de Klaagmuur. Een heel indrukwekkend gebeuren. Ook brachten we een leerzaam bezoek aan de redactie van “Israel Today”. En wat te denken van een 700 meter lange ondergrondse tocht door de onverlichte en donkere watertunnel van Hizkia waar het water nog altijd stroomt richting Siloam. De wandeling door de Western Walltunnels. De spectaculaire geluid- en lichtshow binnen de citadel van David. De Jeruzalemmars. Het feest “Simcha Thora”, de vreugde der wet, het dansen met de Thorarollen in de Grote Synagoge.

En dan laten we nog maar een heleboel dingen ongenoemd anders zou ons verhaal toch weer te lang worden. Complimenten voor de organisatie van Israel Idoed. Hartelijk bedankt Jo en Marjan le Poole voor jullie geweldige inzet. En om eerlijk te zijn, het is niet uitgesloten dat zo de Heere wil en wij leven dat wij deze reis nog eens zullen maken, want na een reis als deze ga je Israel toch anders bekijken. Hartelijk aanbevolen.

Gré en Adri Zegelaar