De reis naar Israël met Idoed heb ik ervaren als een zeer bijzondere, diverse en complete reis. De reisleiders waren erg betrokken en bevlogen. De passie waarmee zij ons meenamen in de verschillende gebieden en de verhalen straalde er vanaf.
We spraken met orthodoxe joden, Messias belijdende joden, christenen, mensen met een hart voor Israël, vrijwilligers bij organisaties en noem maar op. Allemaal spreken zij vanuit hun eigen invalshoek. Ze gaven ons heel eerlijk een kijkje in hun manier van leven, hun doelen en idealen. Hierdoor konden wij zelf een beeld vormen en erover praten in de groep, die erg gezellig was.
Wat mij opviel is dat iedereen die wij ontmoet hebben op zijn eigen manier met heel veel toewijding bezig is met zijn of haar taak. Dit land schittert. Op een gegeven moment stonden we op een punt waar je Syrië duidelijk zag liggen. Dat is indrukwekkend wat ligt het allemaal dichtbij en wat gebeurd daar nu.

De verdiepingsreis is erg compleet. Het ont zorgt je. Je moet alleen zorgen dat je op tijd bij de bus of de lounge van het hotel bent voor de volgende verdieping. En daar heb je je handjes vol aan, want je maakt zoveel mee. Alles wat we gehoord en gezien hebben raakte me diep.
De schoonheid van het land, zoals de krijtrotsen, het meer van Galilea, de Jordaan, de watervallen, Jeruzalem vanaf de Olijfberg, Massada, het hield echt niet op. De mix van culturen, de Joodse manier van leven en de rijke Bijbelse historie.
Dan realiseer je je “ ik ben er nu zelf. Er werd uit de Bijbel gelezen op de vele bijzondere plekken. Dat is indrukwekkend, het verleden en de toekomst komen bij elkaar en je probeert je voor te stellen hoe het geweest is. Er was steeds een uitleg over de plek, de historie en er was altijd ruimte voor vragen, ter plekke, in de bus, tijdens het lopen of tijdens de lunch. Tijdens de vrije momenten zijn wij naar het tempelplein geweest en bezochten we een Joods Orthodoxe wijk, dat ging vanaf het hotel prima met de metro. Ook zwierven we lekker door Jeruzalem en aten we vele falafel. Ik zeg doen! deze reis, het is onvergetelijk!

Anoniem