Familie de Bruijne ging mee met de familiereis Israël in Woord en Beweging en schreef dit mooie reisverslag. Verlangt u ook naar een Israëlreis voor het gezin? Kijk dan eens bij onze Familiereizen.

Israël reis 29 april t/m 8 mei 2019

Een paar Israëlische woorden:
Boker tov = goedemorgen.
Erev tov = goedenavond
Shalom = vrede
Bete avon = eet smakelijk
Mazel tov = veel geluk
Laila tov = slaap lekker

Algemeen
-De 7 vruchten van Israël: vijgen(boom), olijf(boom), granaatappel(boom), druif/wijnstok, tarwe en gerst en honing (dadels), genoemd in Deuteronomium 8 vers 8.
-Lijfspreuk van de staat Israël: ‘noch door kracht, noch door geweld, maar door Mijn Geest zal het geschieden’ (Zacharia 4 vers 6).
-‘Heilige kleding’ vlgs Ayalla: schouders en bovenlichaam goed bedekken evenals de benen tot onder de knieën.
-Ontbijt en avondeten was op elk adres zeer uitgebreid, goed en gezond!

Dag 1 Maandag 29 april 2019

Gen. 35:10
Opstaan om 02.30 uur. Vertrek om 03.15 uur. Aankomst vliegveld Eindhoven om 04.30 uur. Vertrek vliegveld Eindhoven om 09.10 uur na vertraging van 2 uur t.g.v. mist en missen ‘timeslot’. Vlucht van 4 uur en 15 min. Aankomst op Ben Gurion Airport te Tel Aviv om circa 14.30 uur lokale tijd (in Israël is het 1 uur later t.o.v. Nederland).
1e hotel (Q village) te Netanya aan de kust van de Middellandse Zee: avondeten om 19.00 uur. Kennismaking met Ayalla, onze gids:

Dag 2 Dinsdag 30 april 2019

Mat. 2:23 en Mat. 4:13-1
Ontbijt om 07.00 uur, vertrek om 08.00 uur.
Bezoek aan het First Aliya Museum (in het dorpje Zichron Yaacov) op het Carmel gebergte: ontvangst immigranten voor terugkeer van de Joden naar Israël (= thuiskomen).
Om 10.30 uur pauze voor ijs en koffie ;-).
Via de stad Haifa langs de kust naar de grens met Libanon naar Rosh Hanikra en met de kabelbaan naar beneden naar de grotten en witte krijtrotsen.
Hierna bezoek aan Kibbutz Sasa waar we ‘the house of Buza’ bezoeken, een ijsfabriek: hoe wordt ijs gemaakt en proeven van 5 smaken. Hier horen we over de 3 principes van ijs maken: 1. Vers, 2. Volgens een vast recept en 3. Grondstoffen uit Israël.
Onderweg in de bus zien we de Berg Thabor (Berg der Verheerlijking, een echte eenzame berg in het landschap van 1200 m hoog).
Aankomst op 2e plaats om te overnachten in Kibboets in Mizra Country Lodging. Gegeten om 19.30 uur, daarna avondsluiting.
Slot van ons huisje doet het niet meer, om 23.30 uur is de cylinder vervangen en kunnen we erin. Tijdens de reparatie van het slot een leuk en verdiepend gesprek met onze gastheer over zijn werk (Research buitenlandse relaties voor het ministerie van buitenlandse zaken) en visie op de staat Israël en omgang met broedervolken.

Dag 3 Woensdag 1 mei 2019

Mat. 5:1-16, Mat. 14:13-21, Joh. 21:15-23, Joh. 4:10 en Mat. 16:13
Ontbijt om 07.00 uur.
Vertrek om 08:00 uur naar Nazareth Village Openlucht museum met rondleiding. Uit de tijd van de Heere Jezus. Amerikaanse christelijke vrijwilliger vertelt hoe het leven toen was, inclusief bijbelverhalen: kleding van destijds, huizenbouw, gereedschap, beroep van Jozef (tekton = aannemer), schaapherder met schapen, hoe wol maken gaat, grafkelder in de rotsen uitgehouwen (1 jaar fulltime werk), wijngaard, wijnpersbak en wachttoren, gelijkenis van de zaaier, synagoge waar Jezus voor het eerst in Nazareth uit Jesaja 61 las en uitleg gaf, hoe ziet een Romeins tweesnijdend zwaard eruit, hoe een kruisiging gedaan werd en de knieën gebroken werden (dan lukt ademhalen niet meer omdat strekken van de benen niet meer gaat).
Bezoek aan Strauss chocolade fabriek (25 hectare groot) met rondleiding en film incl. chocolade proeven. Ze maken hier chocolade, koekjes en kauwgom.
Onderweg in de bus zien we: Golanhoogten (wordt Basan genoemd in de tijd van de bijbel) van ver (Berg Hermon met sneeuw is 2214 m hoog).
De Hula Valei: samen picknick, bekijken vogelpark en 3D trekvogelfilm. Door deze valei trekken een half biljoen vogels per jaar.
Bezoek aan de Berg van de Zaligsprekingen (aan het meer van Gallilea): samen uit de bijbel gelezen, iedereen leest een stukje, waarbij het Oude en Nieuwe Testament vergeleken worden/met elkaar in verband worden gebracht.
Boottocht op het meer van Gallilea/Tiberias. Tegelijk met groep uit Barneveld (55 gemeenteleden met hun predikant). Ds. Molenaar leest gedeelte uit de bijbel: discipelen varen op meer van Gallilea en tijdens storm loopt de Heere Jezus over het water en Petrus krijgt toestemming om dit ook te doen. Samen zingen we het Wilhelmus terwijl de Nederlandse vlag gehesen wordt naast de vlag van Israël. Daarna psalm 68 vers 10 samen gezongen.
Eten in kibboets om 20.00 uur.

Gelezen op de Berg van de Zaligsprekingen:
Zalig de armen van geest, want hunner is het Koninkrijk der Hemelen,
Spreuken 30 : 7 – 9 Jesaja 57 :15 Lukas 18:13

Zalig zij die treuren, want zij zullen vertroost worden,
Psalm 126 : 5 2 Kor. 7 :10

Zalig de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven,
Psalm 37 : 11 1 Petrus 2 : 19 – 23 Galaten 5 : 22

Zalig zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
Psalm 41 : 2 Spreuken 21 : 21

Zalig de barmhartigen, want hun zal barmhartigheid geschieden,
Lukas 6 : 36 – 38

Zalig de reinen van hart, want zij zullen God zien.
Psalm 23 : 3 – 4 Spreuken 20 :9

Zalig de vredesstichters, want zij zullen kinderen Gods genoemd worden,
Jesaja 9 : 5 48 : 21

Zalig de vervolgden om der gerechtigheid wil, want hunner is het Koninkrijk der hemelen
Math 10 : 32 – 33 1 Johannes 2 : 3 – 4

Zalig zijt gij, wanneer men u smaadt en vervolgt en liegende allerlei kwaad van u spreekt, om mijnentwil.
Romeinen 8 : 35 – 39

Dag 4 Donderdag 2 mei 2019

Ontbijt om 07:00 uur en vertrek om 08.15 uur.
Deut. 3:8
Met de bus naar het meer van Gallilea, plaats van wonderbare spijziging (Tabgha) met 5 broden en 2 vissen vlakbij Capernaum.
Daarna bezoek aan de ruïnes van Capernaum: de synagoge waar Jezus leerde en het huis van de schoonmoeder van apostel Petrus.
Jeep tour van 1,5 uur over Golan hoogte in het Noorden vlakbij grens met Syrië (in de tijd van de bijbel was de naam hiervan Basan). Hoogste berg van Golan hoogvlakte is de Hermon. Veel uitleg over fruitbomen (mango’s, citrus vruchten, rode grapefruit, granaatappels), kalkoenen (Turkey) farm, ruïnes van de bewoners voor de 6-daagse oorlog (1967).
Picknick met elkaar om 13.00 uur waar we stoppen met de Jeep tocht en Kajakken zal starten.
Om 14.00 uur Kajakken op de Jordaan, tocht van 3,5 km in 45 min met z’n vieren in een boot.
Hierna een bezoek aan de warmwaterbronnen van National Park Hamat Gader (Zuid-Oost zijde van het meer van Gallilea): 1,5 uur de tijd om te kunnen zwemmen in warmwater bad/bron van circa 35 graden Celsius (zwavelhoudend, niet langer dan 10 min achter elkaar erin blijven).
Diner om 19.00 uur.

Dag 5 Vrijdag 3 mei 2019

Deut. 1:31 en Deut. 4:32-40
Ontbijt om 07.00 uur en vertrek om 08.00 uur. Kibboets wordt nu door ons verlaten en vanavond naar hotel in Jeruzalem.
Naar de opgravingen en mozaïeken van de Romeins Byzantijns stad Zippori. Hier is een groot Romeins huis op de heuveltop met een mooi uitzicht op o.a. Nazareth. Korte wandeling achter het huis langs enorme cactussen, gevolgd door prachtige mozaïeken. Daarna een waterreservoir onder de grond bekeken.
Hierna bezoek aan Beit She’an, historische plaats uit de vroege Bronstijd. Beit She’an is 1 van de oudste steden van het land. Romeins badhuis (incl. toiletten en doopbad) en amfitheater gezien. Elke Romeinse stad had een Amfitheater (soort schouwburg), Arena (o.a. Gladiator gevechten), Hypodrome (paardenraces), Badhuis (hier werden zaken gedaan), overdekte Winkelstraat, Tempel en rechte Wegen van Noord naar Zuid en van Oost naar West.
Aansluitend picknick en zwemmen in Gan Hashlosha (Sachne). Omlijst door palmbomen en rotsen is deze plaats een ware oase. Zwemwater is 27 graden Celsius. Hier komen ook veel Arabieren.
Daarna een rit door de Jordaanvallei naar Jeruzalem (van Noord naar Zuid). Onderweg aan de oostzijde van Noord naar Zuid: Golan hoogte, gebergte van Gilead en daarna gebergte van Moab. Aan de Westzijde het Gilboa gebergte waar Koning Saul en zijn 3 zonen sneuvelden. Langs Jericho naar Jeruzalem. De Jordaan is de grens tussen Israël en Jordanië. In de Jordaan valei zitten alle boeren van Jordanië.
Aan het einde van de dag van 18.40 – 19.20 uur bij viering van de ontvangst van de Shabbat bij de Westelijke muur (de Klaagmuur) met uitleg.
Afsluiting van de dag met een traditionele Joodse Shabbat maaltijd met uitleg bij een Joods gezin thuis (Sara, haar huis is 300 jaar oud, hier wordt ook ons 25–jarig huwelijksjubileum met Champagne gevierd, wat een echte verrassing voor ons is).
Overnachting in Jerusalem Gardens Hotel te Jeruzalem.

Dag 6 Zaterdag 4 mei 2019

Mat. 21:1, Hand. 1:12, Luk. 22:39 en Joh. 19:7-20
Ontbijt om 07.30 uur en vertrek om 08.20 uur. In de bus lezen uit psalm 92 over de Shabbat en gebed.
Om 08.45 – 09.45 uur meemaken van een dienst in de Grote Synagoge van Jeruzalem: traditionele Shabbat dienst. Iedereen wenst elkaar Sjalom Shabbat. Thora rol wordt gelezen, veel gezang.
Daarna naar de bijbelse dierentuin inclusief replica van de ark van Noach van 10.00 – 12.15 uur. Leeuwen gestreeld, olifanten bereden en giraffen nekken afgegleden :-).
Op een halfuur afstand van Jeruzalem (door het gebergte van Judea) van 12.15 -15.50 uur naar de Dode zee. De zoutzee vormt de grens met Jordanië (je kijkt tegen de bergen van Moab). De dode zee ligt 400 meter onder zeeniveau en bevat 33% zout. Hier gegeten, gezwommen, gedreven en even met modder ingesmeerd.
Diner in het hotel van 19.00 – 20.15 uur.
‘s Avonds wandeling naar de oude stad, door Joodse winkelstraat en daarna naar de Jaffa poort, waarna een bezoek aan de Tower of David. Hier een klank- en lichtspel over de geschiedenis van Jeruzalem van 23.15 – 24.00 uur (tempelbouw, wegvoering naar Babel, 2e tempelbouw, Romeinse rijk, Moslims en Mohammed, Ottomaanse rijk en uitzien naar de komst van de Messias).
Terug naar het hotel via de light rail. Om 0.30 uur terug in het hotel.

Dag 7 Zondag 5 mei 2019

Jes. 62:1-6 en Hand. 2:7-12
Ontbijten om 09.30 uur.
Uitrusten in de tuin van het hotel.
Om 16.00 uur dienst bijwonen in de King of Kings kerk in het centrum.
Diner om 18.30 uur in het hotel.
Avondsluiting als groep om 20.00 – 21.15 uur, lezen uit Prediker 3, zingen van gezangen, gebed en daarna uitleg m.b.t. programma voor morgen.

Dag 8 Maandag 6 mei 2019

Mat. 21:1, Hand. 1:12, Luk. 22:39 en Joh. 19:7-20
Ontbijt om 07.00 uur.
07.45 uur klaarstaan in de lobby met de koffers.
In de bus gelezen uit Johannes 10 over de goede Herder en Zijn schapen.
Naar de Olijfberg, uitzicht op het tempelplein, de gouden koepel, de gouden poort (door de moslims dicht gemetseld om de komst van de Messias proberen tegen te houden) en de vele graven op de helling van de Olijfberg (met de voeten richting de tempel begraven, altijd een steen op het graf tegen roofdieren, mensen leggen er kleine steentjes op i.p.v. bloemen: ‘iedereen van de familie draagt een steentje bij’), daarna naar de hof van Gethsemané met daarin olijfbomen van 1000 jaar en een kleine kerk. Wandeling naar het dal richting het tempelplein (dit is in handen van de moslims).
Via de Leeuwenpoort (op de muur in steen aan weerszijden 2 leeuwen uitgehouwen) de stad in op de Via Dolorosa (de echte weg/straat ligt mogelijk 25 meter dieper). Deze wandeling komt uit bij de Klaagmuur (= ondersteuningsmuur van het tempelplein).
Van 11.00 – 12.30 bij de Klaagmuur, kijken en luisteren naar Bar Mitswa (viering van een jongen van 13 jaar dat hij man is geworden en daarom ook de Thora mag lezen). Eten in de Joodse wijk.
Daarna om 13.00 uur naar de oude stad van David (City of David) een 3D film gezien over historie van de stad van David en daarna door de tunnel van koning Hizkia (533 m lengte, met waterschoenen aan er doorheen). Deze komt uit in het badwater Siloam. Aldaar lezen van genezing van de blind geborene (Johannes 5).
Daarna in de bus naar het Bedoeïnen kamp (Kfar Hanokdiem) voorbij de Dode zee (reis van 2 uur met de bus naar het Zuiden). Hier hebben we samen de avondmaaltijd en de Bedoeïnen ‘Experience’ (verhaal van een Bedoeïnen vrouw over haar leven, vertaald door Ayalla, 1e vrouw die dit doet i.p.v. een man). Hierna slapen we met de gehele groep in een grote tent, vooraf bij kampvuur gezeten. Helaas veel bewolking en wind, geen sterren te zien, wel de sterren van onze groep ????

Dag 9 Dinsdag 7 mei 2019

Gen. 12:8, Gen. 28:19, Gen. 35:14, 1 Kron. 12:29, Joz. 18:1 en 1 Sam. 4:3
Opstaan in het Bedoeïnen kamp om 06.15 uur (we sliepen op een matras in 1 grote tent met de gehele groep met een kleed als scheidingswand in het midden, veel geluiden van mensen en dieren om ons heen, er stond een harde wind en het was bewolkt, in de morgen gewekt door pauwen), douchen en aankleden. Bijzondere ervaring om in de woestijn wakker te wakker.
Gezamenlijk ontbijt om 07.30 uur in een grote tent, waarna om 08.30 uur een rit op een dromedaris van max 20 a 30 minuten. Op elke dromedaris kunnen 2 personen achter elkaar. De zwaarste achterop. Dit is een onrein dier (geen gespeten hoeven).
Om 09.00 uur vertrek met de bus naar het Zuiden naar de woning van David Ben Gurion en zijn vrouw Paula in de Kibboets Sde Boker in de Negev woestijn. Ben Gurion was eerste premier van Israël. Geboren in 1886 en stierf in 1973. Leefde in eenvoud en was graag dicht bij zijn volk. Leider en visionair.
Daarna naar het graf van hen beiden, niet ver van de Kibboets (met prachtig uitzicht over de woestijn van Tzin), met veel groen en bomen er om heen: Cederboom, Sittimboom, Mirteboom en Olijfboom (precies zoals verzegd in Jesaja 41 vers 19).
Daarna voor een wandeling en klimpartij naar Ein Avdat met de schitterende en smalle kloof in de Negev woestijn. Mooie alleenstaande boom: de Terebint, lijkt op eikenboom (dan is er altijd een waterbron onder te vinden) en de Tamarisk bij water (deze bomen plantte ook Abraham). Waar groen is in de woestijn, daar is ook water(bron). Met z’n allen langs een kleine smalle waterstroom gelopen naar de waterval (onder een waterval bevindt zich altijd een diepere bak met water door uitslijting van de waterval, waar zelfs in tijden van droogte nog lang water in achterblijft). Bij plotse heftige regenval: achter waterval schuilen. Hier met een deel van de groep de kloof beklommen tot bovenaan. Sommige stukken vrijwel loodrecht omhoog met trappen.
Hierna met de bus naar …, waar we om 14.45 -15.30 uur gegeten hebben.
We kwamen om 16.30 uur aan in country lodging Kibbutz Kramim.
Diner van 19.00 – 20.00 uur. Om 20.00 uur gaan sirenes af i.v.m. herdenking oorlog slachtoffers.
In de avond fooiengeld inzamelen, dat is 50 euro of 200 shekel per persoon.
Koffers inpakken voor morgen.

Dag 10 Woensdag 8 mei 2019

Om 07.30 uur ontbijten en om 08.15 uur dag/reisafsluiting. Lezen uit Jesaja 40 en Korinthe.
Daarna wederzijds uitgesproken door zowel de reisleiders Marjan en Liselotte en de groep dat we er allemaal van genoten en geleerd hebben, Israël als volk en land leeft nu nog meer dan voorheen, waarvoor alleen God de eer dat hij ons allen zo bij elkaar gebracht en geleid heeft.
Vertrek met de bus om 09.15 uur naar het oude Jaffa (= Joppe).
Onderweg om 11.00 uur gestopt bij begraafplaats zodat we om 11.15 de herdenking van alle slachtoffers van alle oorlogen en aanslagen konden bijwonen wat zeer indrukwekkend was (gebeden, lezen uit de Thora, gezang, saluutschoten en voorlezen van alle namen van de slachtoffers).
Daarna dus naar Jaffa: bezoek aan het huis waar Petrus het visioen kreeg dat het evangelie niet alleen voor de Joden is, maar ook voor de heidenvolken. Vooraf een foto moment bij palmboom met uitzicht op de Middellandse zee en Tel Aviv. Wandeling langs de Boulevard en Haven van Jaffa, vervolgens wandeling naar restaurant (bij de bekende dr. Shakshuka?) om te lunchen met uitgebreide heerlijke maaltijd (er kon letterlijk niets meer op tafel bij). Na de lunch nog een half uurtje winkelen in de omgeving.
Om 15.45 uur gaan we dan echt weg met de bus en wordt vooraf helaas afscheid genomen van Ayalla Zion.
Terugreis met de bus naar vliegveld Ben Gurion. Tijdens busreis wordt door Marjan afscheid genomen van de buschauffeur Riyat.
Vertrek met het vliegtuig om 19.45 uur en om circa 23.45 uur aankomst in Nederland op vliegveld Eindhoven, vervolgens met de auto terug naar huis (02.15 uur). Om 02.45 duiken we ons bed en om 11.30 uur worden we wakker op Nederlandse bodem, dankbaar dat de gehele groep weer heelhuids terug is.

Familie de Bruijne