7 Augustus tot en met 15 Augustus 2019.

Bemoedigingsreis met Israel Idoed.

We verzamelen op Woensdag 7 Augustus 2019 op de afgesproken plek en tijd op Schiphol, vol verwachting klopt ons hart! We maken kennis met de groep die gelukkig niet al te groot is en dus fijn overzichtelijk. Dit zal te maken hebben met het feit dat we midden in de bouwvak vakantie zitten en waarschijnlijk ook met de temperaturen heden Augustus in Israel. Check-in gaat voorspoedig, vlucht met Transavia gaat geruisloos en voor we het weten landen we op Ben Gurion Airport in Tel Aviv wat Lenteheuvel betekent!

Na een strenge controle bij de douane eten en drinken we iets op het vliegveld, iets verlaat kunnen we op weg naar Tiberias aan het meer (of de zee) van Galilea, mooi hotel, lekkere bedden en goed eten, maar onderweg nog gestopt in Nazareth en genoten van een wijds uitzicht op de berg waar Jezus zou zijn vanaf gegooid , maar waar hij verdween in de menigte, ook rijden we door Kana, waar Jezus op de bruiloft water in wijn veranderde.

Donderdag, Dag 2 gaan we met de bus naar de berg van de zaligsprekingen, de plek van de wonderbare spijziging, een boottocht op het meer of zee van Galilea, een bezoek aan de ruines van Kapernaum en een tour door kibboets Ein Gev, prachtig en leerzaam. Daarna lekker eten in een restaurant met uitzicht op het meer, voor elk wat wils!

Dan op naar Jeruzalem, een flink stuk rijden op een drukke weg door de Jordaanvallei. In Jeruzalem aangekomen naar hotel Jerusalem Gardens vlakbij de snaren-of harpbrug! Daar hebben we even tijd om tot onszelf te komen, onze koffers uit te pakken, op te frissen , even te rusten en daarna gezamenlijk het avondeten te nuttigen, tot nu toe zeer geslaagd!

Dag 3, 9 Augustus, op tijd op om met de tram naar de oude stad te gaan, beetje onwerkelijk, maar ja, we zijn toch echt in het hart van de wereld! Hier is de plek waar heel de wereld om draait en om vecht! Met z’n allen in de tram door de Jaffastraat richting de Jaffapoort  om daar tussen de stadsmuren door te gaan, langs de toren van David richting het Armeense kwartier. mooie wandeling met een stralende zon en een Israel-blauwe hemel! Na vele interessante bezienswaardigheden komen we bij de Hurva Synagoge (betekent verwoesting), prachtig gebouw niet ver bij de kotel / klaagmuur of westelijke muur vandaan. Op het plein voor de Synagoge kun je lekker eten, kinderen spelen daar en het is dan ook altijd gezellig druk! Bovenin de Synagoge heb je een binnen en buitenring vanwaar je 360 graden foto’s van Jeruzalem kunt maken en het Olijfgebergte zien.

Daarna bezoeken we het graf van David en begeven ons naar de dichtbijgelegen bovenzaal – de zaal van het laatste avondmaal en of het nu de precise plek is maakt niet uit, het gaat erom dat het daar prima geweest zou kunnen zijn en dat we het gedenken en overdenken. Toen we dit gezien hadden en nog even kennis maakte met de sluiproute van de gids (Leon), verlieten we de oude stad en liepen richting de molen van Montefiori, zeer boeiend verhaal over zijn pogingen en uiteindelijk slagen om Joden over te halen buiten de stadsmuren te komen wonen, details hoor je wanneer je zelf een reis als deze gaat maken, van harte zeer aan te bevelen! Daarna door een laan van bomen, lekker even in de schaduw, richting een grote bel, heb daar het verhaal niet meegekregen,  maar ik kan toch niet alle informatie opslaan, het is gewoonweg teveel! Even lekker eten in de buurt van mehane Jehuda, een marktplaats in Judea, waar ze niet helemaal gerekend hadden op spontaan bezoek van ineens 18 man, maar het kwam goed.

Het is nog steeds dag 3, Vrijdag en we maken ons op om het begin van de Shabbat mee te maken welke bij zonsondergang begint, vandaag is dat 19.33 uur, het feest kan weer beginnen bij de Kotel en een feest is het! Voor zonsondergang mogen we nog foto’s maken en filmen, daarna respecteren we de wens om het niet meer te doen en genieten van zang, dans en geloofsvreugde, echt een belevenis! Als ik alles op zou moeten schrijven wordt dit reisverslag te lang!

Dag 4, 10 Augustus, we wonen een gedeelte van de Shabbatsdienst bij in de grote Synagoge van Jeruzalem, mannen in de grote ruimte beneden en de vrouwen gescheiden erboven op het balkon, mooi om ook een keer te beleven. Na een heerlijke kop koffie, thee of ander nats hebben wij een afspraak met en bij Pastor Khoury, een Palestijnse Dominee in Betlehem, alwaar we zijn wonderlijke maar zeer ontroerende levensverhaal mogen horen en bovenal een prachtig getuigenis van Jezus als ook zijn Messias! Na ons bezoek aan de enige Christelijke kerk in Betlehem baant de buschauffeur zich een weg door de stad om de watervoorraden van Salomo te bekijken, een indrukwekkend systeem!

Onderweg zijn we getuigen van de voorbereidingen voor het Arabische offerfeest, overal mensen met geiten en schapen die zij geschikt hebben gevonden om aan hun god te offeren. Na een bezoek aan de schaapherdersgrot en een goed maal in een restaurant met Christelijk eigenaren verlaten wij weer het Arabische Betlehem en gaan naar de Haaspromenade om van het schitterende uitzicht te genieten. De volgende en laatste stop van deze middag is bij het graf van Samuel, hoog op een berg met een nog mooier en wijdser uitzicht op Jeruzalem en omringende dorpen! Hier eten we voor we weggaan even een ijsje en worden wat vers geplukte vijgen gekocht van de mensen die het graf in de gaten houden. Na weer een lange indrukwekkende dag gaan we terug naar het hotel om weer op te laden en te eten alvorens een deel van ons reisgezelschap zegt mee te willen naar de herdenking van de 9e van de maand Av, oftewel Tisha be’Áv waarin het Joodse volk de verwoesting van zowel de eerste als de tweede tempel herdenkt, ook weer zeer indrukwekkend, had ook dit niet willen missen. We lopen vervolgens na middernacht omdat het openbaar vervoer niet meer rijd, terug van de Kotel naar ons hotel, Jerusalem Gardens alwaar we moe maar voldaan gaan slapen.

Dag 5, Zondag 11 Augustus, vandaag kunnen we naar eigen wensen invullen, voor wie wil is er een kerkdienst in Christchurch Jeruzalem en later op de dag een dienst van King of Kings, maar even rust is voor mij de beste optie en in de middag een heerlijk baantje zwemmen in het buitenzwembad!

12 Augustus, dag 6. Vandaag gaan we naar de stad van David, buiten de muren van de tegenwoordige oude stad, alwaar opgravingen te zien zijn die verschillende tijdperken blootleggen en de feiten leveren voor wel degelijk Joodse bewoning en gebeurtenissen uit de bijbel, de harde feiten stapelen zich op! Even verderop gaan we ons voorbereiden op een wandeling door Hizkia’s tunnel, een smalle onderaardse doorgang die er voor moest zorgen dat er voldoende water in Jeruzalem was in de tijd van belegering, ik dacht zo’n halve kilometer lang, maar dat kun je opzoeken. Niets voor mensen met claustrofobie trouwens, aardedonker in soms tot je knieen door het koude water en aan het einde van de tunnel een opgang richting de tempel die stamt uit de tijd van Jezus op aarde, waar Hij ook zeker gelopen zal hebben! Op de terugweg wandelen we langs de plek waar de vijver van Siloam was die zijn water kreeg van de bron Gihon.

Nog amper bekomen van dit bijzondere uitstapje gaan wij weer richting de klaagmuur om verschillende Bar-Mitzwa’s (Zoon van de wet) bij te wonen die jongens mogen doen als zij de Thora voldoende hebben bestudeert en 13 jaar zijn geworden, een groot, uitbundig en vreugdevol feest! Na een tijdje te hebben meegenoten gaan we een einde proberen te maken aan onze, soms hard knorrende magen, gelukkig was er meer dan voldoende keuze vlakbij het tempelinstituut welke wij later nog eens zouden gaan bekijken. Na een lekker maal weer terug richting Kotel om de archeologische opgravingen van net buiten het tempelplein te gaan bekijken, dichterbij het plein en de zwart gekoepelde al-Aqsa moskee komen we niet, aldaar ook weer een originele opgang waar Jezus zeker gelopen heeft, één van de momenten om stil te staan bij hoe het hier ruim 2000 jaar geleden moet zijn gegaan…

Na een enigszins vermoeiende en vooral warme dag besluiten we om naar het hotel te gaan om even wat bij te komen en daarna om 18.45 uur het avondeten te gebruiken en ‘s avonds wat te chillen in de lobby van het hotel, onder andere door het door onze Belgische vrienden meegebrachte spel rummikub, een welkome afleiding van de vele indrukken die we intussen al gehad hadden. Glaasje heerlijke rode wijn en voldaan onder de wol, nou ja laken!

13 Augustus, de 7e dag. In de bus met chauffeur Mohammed op naar mount Herzl, waar niet alleen Theodor Herzl ligt begraven maar vele staatshoofden na hem en hun vrouwen, ook de recent overleden vrouw van President Re’oeven Rivlin, Nechama ligt hier. De bedoeling is dat u of jij die hier nog niet is geweest, dit zelf nog eens mag gaan beleven dus ik vertel niet alles. Toen de herdenkplaats en verzamelplaats van bewijsstukken van de Holocaust, Yad Vashem, waar de koude rillingen over ieders rug moeten lopen, bij mij in ieder geval wel… , wat een meedogenloze beesten die hieraan hebben meegedaan, met een behoorlijk brok in de keel bezoeken we ook nog de plaats waar alle concentratie- en vernietigingskampen bij elkaar te zien zijn met Auschwitz als de meest bekende. Enigszins verslagen gaan we weer met de tram naar de volgende stop waar wij een maaltijd gaan gebruiken bij de organisatie Hineni, de gaarkeuken van Jeruzalem waar hulpbehoevenden van het beschikbaar gestelde voedsel kunnen genieten, we hebben daarna ook een presentatie boven de eetzaal waar oprichter Benjamin uitleg geeft over zijn stichting die geen steun van de overheid ontvangt.

Na deze, ook weer bijzondere belevenis gaan wij voor een bezoek aan de toren van David vlak naast de Jaffapoort. Het onderste gedeelte van de toren stamt ook zeker uit de tijd van Jezus! De volgende activiteit is een wandeling over de muren van Jeruzalem, waar altijd de wachters zijn die God heeft aangesteld…., ook weer heel speciaal om mee te maken met uitzicht op het massieve king David hotel, waar meestal staatshoofden en andere belangrijke mensen verblijven, mede ook door het prachtige uitzicht van aldaar. we klimmen weer naar beneden bij de Zion gate in het Armeense kwartier. Wel weer genoeg beleeft voor vandaag, terug naar het hotel om nog even een frisse duik in het zwembad te nemen alvorens van de warme maaltijd te gaan genieten en na te praten over onze vele belevenissen.

Het is Woensdag, 14 Augustus, dag 8. De bus staat klaar om acht uur ‘s morgens om ons naar de Olijfberg te brengen, alwaar ons onderweg wordt verteld dat we daar aangekomen goed op onze spullen moeten letten om zakkenrollers een zo klein mogelijke kans te geven, ook staan er regelmatig opdringerige Arabische jongeren met koopwaar, dus opletten! Na een toespraak van gids Leon en reisleider Jo, met uitzicht op het tempelplein en de immense Joodse begraafplaats op de Olijfberg, gaan we even wat verderop waar Jo nog iets verteld over de Oostpoort of Gouden poort of ook wel poort van Genade genoemd die daar goed op de achtergrond te zien is. We zien ook een in rots uitgehouwen graf wat vroeger alleen door rijken kon worden gedaan , toen door naar de tuin / hof van Gethsemané en de rots waar Jezus bitter weende en bloedzweet zweette, we moeten hierin niet stellig overtuigt zijn van de precieze plaats maar mogen wel stilstaan dat het hier ook heel goed wel geweest kan zijn en dit geldt voor meer plekken, waaronder ook Golgotha.

Na een bezoek aan Golgotha en de graftuin hebben we ook in de oude stad nog het tempelinstituut bezocht waar alle benodigde attributen klaar staan om binnenkort in de nieuw te bouwen 3e tempel te plaatsen , waar en wanneer precies is nog niet bekend. Lekker gegeten met uitzicht op de Kotel en het tempelplein om de laatste stop van vandaag te maken op de Islamitische begraafplaats die voor de Oostpoort is gemaakt, ook wel de Gouden poort of de poort van Genade genoemd, Indrukwekkend maar tegelijk bijzonder dat we met de groep geen strobreed in de weg gelegd worden om op 3 meter afstand van de Gouden poort te komen, even stilstaan en overdenken wat hier plaats gaat vinden als Jezus terugkomt op de Olijfberg……. Terug naar het hotel, dineren en daarna de laatste avondsluiting.

Donderdag, laatste dag, 15 Augustus. Na een goed ontbijt staat onze trouwe Arabische, misschien wel Palestijnse buschauffeur Mohamed op ons te wachten om ons naar de laatste bestemmingen te brengen. We rijden richting Gaza en komen onderweg nog bekende plaatsen uit de bijbel tegen waaronder Tsora waar Simson vandaan kwam en Lechi waar de bron nog steeds is die God zelf voor hem kloofde om zijn dorst te lessen. Voordat we in Sderot, het stadje heel dicht bij Gaza aankomen, stoppen we nog langs de weg om het landgoed van Ariel Sharon en zijn vrouw te bezoeken, tussen de koeien door komen we ook bij de graven van hen, hele eenvoudige graven op eigen terrein vlakbij de landstrook die de toenmalige Premier weggaf aan de Palestijnen ten behoeve van vrede, we weten allemaal wat daarvan terecht is gekomen. Bakkie koffie gedaan in Sderot en toen naar een Moshav, leefgemeenschap Netiv HaAsara waar stukken Gazaanse raketten en het Israelische afweer Iron Dome die daar neergekomen zijn tentoongesteld worden om de wereld te laten zien waar deze mensen elke dag rekening mee moeten houden en als de sirene afgaat moet een ieder binnen 15 seconden in een betonnen bunker zitten , waarvan er een heel aantal staan hier. Zeer triest en stressvol om zo te moeten leven. De vrouw die ons daar ontving en haar verhaal deed over het spannende dagelijkse leven, was kunstenares en had kleistukjes gemaakt met een hoopgevende tekst om die vervolgens voor een kleine bijdrage door ons te laten beschrijven met een persoonlijke boodschap aan de achterkant om vervolgens de saaie hoge betonnen beschermingsmuur te beplakken als een mozaiek met een duif en de tekst “Path to Peace”, goed bedacht en een vredevolle boodschap!

Na afscheid te hebben genomen reden we verkeerd en kwamen op een militaire weg waar we op een gegeven moment vrij dichtbij tussen de muren en zandwallen door Gazastad konden zien liggen, iets te dichtbij voor het mooie, maar omgedraaid en gaan eten weer in Sderot. Na ons buikje vol en ons hoofd met indrukwekkende beelden, gaan we met de bus naar de laatste stop voor de terugvlucht. We worden afgezet in Joppe, of Jaffa vanwaar Jona wilde vluchten naar Tarsis om niet naar de godloze stad Nineve te hoeven om hen te waarschuwen voor Gods komende oordeel. Ook het huis van Simon de leerlooier, waar Petrus logeerde is in de oude stad van Joppe, aan de middelandse zee. Na een heerlijke versnapering betreden we voor het laatst de bus en bedanken onderweg de chauffeur en de Gids Leon voor hun onmisbare bijdrage aan een onvergetelijke indrukwekkende, mooie maar soms ook ontroerende reis!

Op de luchthaven van Tel Aviv, Ben Gurion checken we in, nemen afscheid van Leon , gaan door de douane en wachten op ons vliegtuig van Transavia die ons vervolgens via een heerlijk rustige vlucht van ruim 4 uur geruisloos neerzette op de landingsbaan van Schiphol Amsterdam. Na uitstappen wachten we nog vrij lang op de koffers, nemen afscheid van elkaar en gaan vermoeid richting onze huizen om te beginnen aan het nagerecht, de verwerking en ons ambassadeurswerk voor Israel!

Hartelijk dank, Jo en Marian le Poole van Israel Idoed reizen, Leon de gids, Mohamed de buschauffeur en alle mede-reisgenoten voor deze prachtige eensgezinde reis door het beloofde land.

Vriendelijke groet en Shalom lehitraot

Jan van Beest