De Do’s en Dont’s in Israël

Ga je op vakantie naar Israel, dan is het altijd handig om een aantal tips mee te krijgen. Ze kunnen je helpen om een goede eerste indruk te maken wanneer je de lokale bevolking gaat ontmoeten. Of wanneer je jezelf omgeeft in de Israëlische sfeer van het leven. Zo kun je nooit voor onaangename verassingen komen te staan en niemand die zich beledigd voelt. Hier een aantal Do’s en Don’ts op een rij.

Do’s in Israël
Gebruik ‘’Shalom’’ als lokale begroeting
Het is geen belediging om iemand aan te spreken op een informele manier. Je kan gewoon op de traditionele wijze  ‘’Shalom’’ gebruiken. Sterker nog Israëliërs zullen dat als gewenst ervaren. Ze hebben graag interactie met mensen en zijn niet bang om een mening te geven. Dus sta er niet raar van op te kijken als je tegenover iemand in de bus zit en diegene begint een gesprek met je of glimlacht naar je. Het is een extraverte communicatie die ze in Israel gebruiken. Probeer hierin ook mee te gaan met de rest van de bevolking.
Mocht je beschikken over wat Hebreeuwse vaardigheden, dan is dit het moment om te oefenen. Natuurlijk spreekt men over het algemeen Engels, maar dit geldt niet voor iedereen. Wees niet verlegen om te spreken, het zal gewaardeerd worden. Als je terug wordt geantwoord in het Engels, voel je niet beledigd. Ze willen alleen maar helpen om de situatie zo makkelijk mogelijk te maken.
Nieuwsgierigheid en vragen stellen
Je mag best nieuwsgierig zijn naar het land en de eeuwenoude cultuur en religie. Er heerst een trotse cultuur dat gekoesterd wordt. Door je interesse te tonen, wordt dat vooral als interessant gezien door de bevolking. Ze praten graag over hun land en de bezienswaardigheden. Maar ook over andere verscheidene onderwerpen. Israëliërs zijn erg open, vooral niet bang om te spreken. Ze willen dit dan ook graag met je delen. Als je toevallig iemand naar de weg vraagt en diegene biedt aan om je de weg te wijzen door met je mee te lopen. Beschouw dit dan niet als opdringerig, maar eerder als vriendelijk. Andersom zijn ze ook nieuwsgierig naar jou en jouw cultuur waarvan je vandaan komt. Zie dit dan ook als het interesse tonen in een ander, zonder daar ongemakkelijk over te voelen.
Probeer lokale specialiteiten
Het zal je ongetwijfeld opmerken, maar eten speelt een belangrijke rol in Israël. Als je maar door de straten loopt, dan kom je zoveel variatie aan lokale proeverijen, lekkernijen en streetfood tegen. Men probeert je te verleiden om te komen proeven, maak daar gebruik van. Beschouw het niet als vervelend, maar dit is vanuit hun enthousiasme dat graag gedeeld wil worden. Ben niet verlegen om ja of nee te zeggen. Maar twijfel niet te lang om gebruik te maken van de kans om deze specialiteiten te leren kennen. Ook als je zelf het initiatief wil nemen om iets uit te proberen, schroom je niet en vraag ernaar.
Wees bewust van je uitgaven
Israël staat bekend dat het geen goedkoop land is. Dus wees er van bewust wat je uit geeft. Vele denken Israel is een midden oosten land waar het in vergelijking met andere buurlanden een stuk goedkoper is. Maar dat is dus integendeel helaas. De hotels zijn over het algemeen niet goedkoop, zeker niet als je alleen reist. Kies dan eerder voor een hostel deze zijn goed betaalbaar en de sfeer is er erg aangenaam. Het openbaar vervoer daarin tegen is wel goed betaalbaar. Ook kun je goedkoop gebruik maken van gedeelde taxi’s. Wil je lekker budget eten, ga dan naar de shuk (markt) en neem je eten mee naar een gezellig park in de buurt. Je zult zien dat je niet de enige bent. Kies je toch liever voor een restaurant, hou er wel rekening mee dat fooi nooit inclusief is. Het wordt zeer gewaardeerd om fooi te geven.
Heb respect voor de politieke situatie
Iedereen moet wel weten dat er politieke spanningen zijn in het land. Israëliërs houden van discussiëren over van alles. Maar discussies over politiek, religie of leger kunnen al snel als hard ervaren worden. Heb respect voor de situatie en luister ook naar meningen en ervaringen van de eigen bevolking, zonder dat je gelijk met een vooroordeel komt. Israëliërs bevinden zich vaak in een omgeving waarin ze het land moeten verdedigen. Schrik je dan ook niet als je soldaten overal ziet lopen die zwaarbewapend rond lopen of winkels die beveiligd worden. Probeer je te verdiepen in het belang en de noodzaak van de bescherming het land. Daardoor zullen gesprekken gemakkelijker en verlopen.
Heb respect voor alle religies
In een klein land als Israël is heel veel diversiteit, ook als het gaat om religies. We hebben hier te maken met 3 grootste aanwezige religies zoals het Jodendom, Christendom en Islam. Met als meerderheid Joodse burgers. Als je het land bezoekt, wees dan open en heb respect voor alle religies. Probeer geen mensen te overtuigen, want dat kan als discriminerend en bedreigend overkomen. Accepteer de mening van een ander, dan wordt je zelf ook gerespecteerd.

Don’ts in Israël
Houdt rekening met culturele verschillen
Israëliërs kunnen verbaal weleens met een harde toon spreken. Waarop het net lijkt dat ze boos zijn of je ergens de schuld van geven. Ga niet vanuit verontwaardiging ruziën of schelden. Maar deze temperament volle manier van communiceren hoort bij de cultuur. Het wordt niet als kwaadaardig bedoeld.
Bescheiden kleding
Zo kun je nooit voor onaangename verassingen komen te staan en niemand die zich beledigd voelt. Het wordt zeer gewaardeerd als je je niet aanstootgevend kleed bij het bezoeken van religieuze activiteiten of bezienswaardigheden. Houdt er rekening mee dat je eventueel weggestuurd kan worden bij bepaalde plekken. Dus zorg er altijd voor dat je gepaste kleding draagt. Vrouwen liefst een rok tot over de knie en schouders bedekt. Mannen ook lange broeken en soms wordt een hoofddekking gevraagd voor Joodse religieuze plekken.
Respecteer de Shabbat
De zaterdag is een algehele rustdag, die tevens ook als een heilige rustdag wordt beschouwd. Op deze dag wordt bijna overal in Israël letterlijk rust gehouden. Dat houdt in, dat openbaar vervoer niet rijdt en winkels gesloten zijn. Dit geldt ook voor supermarkten en restaurants en nachtleven. In de Joodse traditie begint de shabbat op vrijdag na zonsondergang tot de volgende zonsondergang op zaterdagavond. Er zijn hier en daar wel restaurants open en kleine supermarktjes, maar daar moet je wel naar op zoek gaan. In Tel Aviv heb je een veel grotere kans om de gelegenheid te hebben iets te te ondernemen. Als je toch gegarandeerd naar een restaurant wilt gaan, kies dan voor de Arabische wijken want daar gaat alles wel door. Wat je echt niet moet doen, op shabbat met je auto door de orthodoxen wijken rijden, do’nt do this. Er staan ook hekken aan de ingang en uitgang van de wijken. Wil je mensen echt boos maken, negeer het dan niet en toon je beschaafdheid naar elkander. Ook ander ongepast gedrag wordt niet gewaardeerd, zoals met je telefoon rond lopen of camera op andere plekken.
Kom op tijd naar de luchthaven bij vertrek
Het is een normale procedure dat het vertrek op de luchthaven nogal langdurig kan zijn. Je moet echt je geduld bewaren en proberen om het niet als vervelend te ervaren. Schrik niet van de strenge ondervraging en dat ze je als verdacht beschouwen. Dat is echter niet het geval, dit is allemaal ter bescherming van terrorisme. Men doet gewoon het werk, vaak zijn het jong volwassenen die in het leger zitten. Als je goed meewerkt en rustig blijft tijdens je ondervraging, dan is er helemaal niks aan de hand.
Koosjer eten
Velen die in Israël komen zijn niet bekend met de spijswetten die de Joodse religie hanteert. Dit zijn bepaalde regels, betreft de Joodse wetten wat verboden is.  Er is een hele lijst aan wat wel en niet gegeten mag worden. En op wat voor manier voedsel bereid moet worden, voordat het geconsumeerd wordt. Daar gaan we nu niet verder in details op in. Maar de belangrijkste basis regels zijn toch wel dat vlees gescheiden wordt van zuivel. Vraag dus nooit als je een pizza wil eten met vlees of er kaas op kan of een cheeseburger, dit is een echte do’nt. Restaurants zijn ook gescheiden dus ben er van bewust dat het menu van het restaurant hiervan ook van invloed kan zijn. Verder worden er o.a geen schaaldieren en varkensvlees gegeten die worden als onrein beschouwd.