Bezienswaardigheden in Israël: De Dode Zee

Dode Zee

Israël kent een schat aan historische en unieke bezienswaardigheden. Van archeologische vondsten tot adembenemende natuurgebieden, indrukwekkende musea en gedenktekens. Op rondreis naar Israël bezoeken we naast de absolute hoogtepunten ook minder bekende plaatsen. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste bezienswaardigheden in Israël ontdekt en deze delen wij graag met u. Met vandaag: de Dode Zee! Mee op reis naar Israël? Bekijk onze Israël reizen.

In de Dode Zee in Israël drijven

Het is misschien wel één van de meest geliefde dingen om te ondernemen wanneer je in Israël bent; het drijven in (of eigenlijk op) de Dode Zee. Er is haast geen andere plek op de wereld waar je dit buitengewone fenomeen kunt zien. Wil jij ook de kans krijgen om te drijven in dit prachtige meer in Israël? Wij van Israël Idoed vertellen je in grote lijnen alles wat je dient te weten voor je een bezoek brengt aan de Dode Zee in Israël. Allereerst de feiten:

De Dode Zee is -zoals de naam al zegt- een zoutwater meer dat ligt tussen Jordanië, Israël en Palestina in en is één van de geliefdste plekken in het Midden-Oosten. Je kunt je misschien vast wel voorstellen dat een duik gegarandeerd bij veel reizigers op hun bucketlijst staat. En dan met name, uiteraard vanwege het uitzonderlijk hoge zoutgehalte in het meer. Dit heeft als gevolg dat je moeiteloos blijft drijven en bovendien zonder problemen een boek kunt lezen; dit alles op het moment dat je drijft. Het is zelfs zo dat het meer zo zout is dat er geen vissen en/of planten in kunnen (over)leven.

Op dit moment ligt de waterspiegel van de Dode Zee op 429 meter onder zeeniveau. Dit houdt in dat dit het meer is dat het laagst ligt én dat het tevens het laagstgelegen punt is op aarde. De diepte van de Dode Zee ligt op 306 meter. Wat overigens wel nu speelt, is dat de waterspiegel langzaamaan daalt (met maar liefst een meter per jaar), wat als gevolg kan hebben dat het meer op enig moment droog ligt. Het is zelfs zo dat de Dode Zee zich nu al uitsplitst over twee meren in plaats van één groot meer, omwille van het snelle proces van het krimpen. Dit kun je wel verdrietig noemen. Des te meer een reden om naar deze bijzondere plek toe te gaan!

De Dode Zee in de tijd van de Bijbel

De Dode Zee zelf kun je niet letterlijk terugvinden in de Bijbel, echter heeft de Nieuwe Bijbelvertaling de naam wel degelijk verwerkt te weten; de Zoutzee, ook wel de Dode Zee (Deuteronomium 3:17). De Grieken hebben gesproken over het asfaltmeer, de Arabieren ook wel van ‘Al-Bahr al-Mayyit’ (de Zee des doods, Genesis 19). In Genesis 14:3 wordt gesproken over het binnenmeer als ‘de Zee van de vlakte’. In het Hebreeuws noemen ze de Dode Zee ‘Yam HaMelah’ (de Zoutzee). Vroeger was het een van de mooiste, grootste en de groenste plekken van heel Israël. Het meer is gelegen in het oosten van Israël; aan de meest oostelijke grens. In de Bijbel wordt ook wel gesproken over de regio van Sodom en Gomorra. Voordat deze twee plaatsen door God werden vernietigd door de vele zonden van haar inwoners -wat we kunnen vinden in Genesis 19:24- was het een prachtig gebied. Het was er zelfs weelderig en erg groen. Vlak na de verwoesting was daar bijna niets meer van over; het werd feitelijk een grote kale vlakte.

Uiteindelijk zal de Dode Zee weer worden hersteld zoals hij oorspronkelijk was volgens de Bijbel (Ezechiël 37:8-12). Hij zal dus weer tot leven komen door de rivier des levens die uit Jeruzalem zal gaan stromen in het laatst der dagen!

Waardoor blijf je drijven?

Het is een feit dat alles met een hogere dichtheid dan water afdaalt naar de bodem, en alles met een lagere dichtheid dan water blijft dobberen. Om de reden van het buitengewoon hoge zoutgehalte heeft het water in de Dode Zee een hoge dichtheid. Dit is ook een hogere dichtheid dan ons lichaam, wat maakt dat je dus blijft drijven. Daarnaast is het zo dat vanwege die hoge dichtheid je stukken moeilijker vooruitkomt in het water. Ga het maar eens na, het is haast niet te doen.

Wellicht wist je dit nog niet, maar de Dode Zee is een meer en dus geen ‘zee’. Het omvat rivierwater dat stroomt uit de Jordaan. Dit is een zoete rivier, dus vanwaar het hoge zoutgehalte? Dit komt door het zoete water dat doorgaans uit een klein percentage zout bestaat. Daarentegen stroomt er geen water van de Dode Zee naar andere rivieren/meren, omdat dit het punt is wat het laagstgelegen ligt op aarde. Het gehele water blijft dus in de rivier. Door middel van het warme klimaat verdampt het water razendsnel, met als gevolg dat er veel zout in het meer achterblijft. Het percentage zout in de Dode Zee is ongeveer 34%. Dit is vrijwel 10% meer zout als in een ‘’normale’’ zee!

Hoewel de Dode Zee buitengewoon zout is, is het niet het meest zoutste meer ter wereld. Om een aantal voorbeelden te noemen: op Antarctica en in Djibouti zijn er meren die nog vele malen zouter zijn. Het hoge percentage zout is de voornaamste oorzaak dat je blijft dobberen, echter zitten er daarbij zowel in het water als in de modder veel mineralen. Deze mineralen zijn vooral veel aanwezig in de Dode Zee zelf; ze hebben een uitstekende uitwerking op ons lichaam. De oude koningin van Egypte (Cleopatra) merkte deze plek duizenden jaren geleden al op. Het water kan schijnbaar erg goed bestand zijn tegen verschillende ziekten als artritis en reuma. Maar ook bij haaruitval, acné en bijvoorbeeld eczeem kan het wonderen verrichten. Het is wel zo dat het niet wordt aangeraden om langer dan vijftien minuten in het water te blijven, omdat het percentage zout zo hoog is.

Onze aanraders voor een bezoek aan de Dode Zee!

Als je naar de Dode Zee gaat is dat een bijzondere belevenis. Het is een hele aparte ervaring dat je gewoon blijft dobberen en daarnaast is het overweldigende uitzicht een lust voor het oog. Je kunt op een veilige manier de Dode Zee inkomen, denk hierbij aan vaak bezochte plekken: Ein Gedi, Ein Bokek en Kalia Beach. Enkel Ein Bokek beschikt over een vrij toegankelijk en gratis strand, maar is wel weer vrij toeristisch (veel grote hotelketens). Ein Gedi is wel meer een aanrader. Het is er rustig en het ligt midden in de woestijn. Onderstaande tips zijn ten slotte belangrijk wanneer u de Dode Zee wilt bezoeken:

  • Het is aan te raden om enkel op de gemarkeerde plaatsen het water te betreden en niet eenvoudigweg langs de kant van de weg. Door middel van het krimpen van het water in de Dode Zee zijn er de afgelopen jaren een groot aantal sinkholes tot stand gekomen. Hier wil je absoluut niet in terecht komen;
  • Doe slippers aan of waterschoenen, omdat er in de bodem van de Dode Zee veel zoutkristallen aanwezig zijn (die zijn erg scherp);
  • Zorg ervoor dat je niet te lang in het water bent, dit houdt in niet meer dan 15 minuten. Douche vervolgens direct; dit is veel beter voor zowel je huid als je haar;
  • In de omgeving van de Dode Zee is het meestal uitzonderlijk heet, dit wil zeggen tot 45 graden! Zorg er dus voor dat je je voldoende insmeert met zonnebrand;
  • Als je zilveren sieraden draagt, doe deze dan af want ze gaan gegarandeerd verkleuren.