Bezienswaardigheden in Israël: Massada

Grot Massada

Bezienswaardigheden in Israël: Massada

Israël kent een schat aan historische en unieke bezienswaardigheden. Van archeologische vondsten tot adembenemende natuurgebieden, indrukwekkende musea en gedenktekens. Op rondreis naar Israël bezoeken we naast de absolute hoogtepunten ook minder bekende plaatsen. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste bezienswaardigheden in Israël ontdekt en deze delen wij graag met u. Mee op reis naar Israël? Bekijk onze rondreizen.

Massada en de dappere Zeloten

Op ongeveer 400 meter hoogte vinden we de burcht Massada, gelegen ten westen van de Dode Zee in Israël. De ruïnes van deze gigantische bergvesting vormen het bewijs van de bijzondere geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Herodes de Grote, koning over de Romeinse provincie Judea, vluchtte vanuit Jeruzalem in het jaar 40 BE naar de burcht en breidde deze verder uit. Hij voorzag het van voorraadkamers, prachtige badhuizen en een imposant paleis. Zo werd het een aangename vluchtplaats van waaruit hij over Jeruzalem regeerde.

In het jaar 70 valt Jeruzalem in handen van de Romeinen. Een groep Joodse rebellen, bekend als de Zeloten, vlucht naar de bergvesting Massada. Drie jaar lang houden zij stand tegen de belegering van de Romeinen. Als de dappere Joodse opstandelingen zien dat de situatie niet meer te controleren is, wordt er besloten dat er geen enkele Jood in de handen van de Romeinen zal vallen. Alle 960 opstandelingen maken een eind aan hun leven.

Een bijzondere bezienswaardigheid

Massada is een van de bekendste bezienswaardigheden in Israël en trekt dagelijks veel bezoekers. De burcht is te bereiken via een kabelbaan of te voet via het oude slangenpad. Dat is de route die de slaven van Herodes moesten lopen om zijn bad te vullen. De stevige wandeling laat zich belonen door een rondleiding langs de opgravingen en een schitterend uitzicht over de woestijn. Vroege vogels gaan ‘s ochtends vroeg, om vanaf Massada de zon te zien opgaan achter de bergen van Moab. Een oogverblindend tafereel!

Ook de zonsopkomst bewonderen vanaf Massada? Bekijk dan onze Israëlreizen!