Bezienswaardigheden in Israël: Damascuspoort

Damascus poort Jeruzalem

Israël kent een schat aan historische en unieke bezienswaardigheden. Van archeologische vondsten tot adembenemende natuurgebieden, indrukwekkende musea en gedenktekens. Op rondreis naar Israël bezoeken we naast de absolute hoogtepunten ook minder bekende plaatsen. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben wij de mooiste bezienswaardigheden in Israël ontdekt en deze delen wij graag met u. Mee op reis naar Israël? Bekijk onze rondreizen.
Stadspoorten van Jeruzalem
Wie het historische Jeruzalem bezoekt komt de stad binnen via een van haar eeuwenoude poorten. De grootste en misschien wel meest indrukwekkende is de Damascuspoort, gelegen in de stadsmuur aan de noordwestkant van de stad. Vernoemd naar de hoofdstad van Syrië heeft de poort haar naam de danken aan de weg die in vroegere tijden liep van Jeruzalem naar Damascus, op ongeveer 220 kilometer naar het noorden. De Hebreeuwse naam is Sha’ar Shechem, wat Sichempoort betekent. Van hieruit liep eveneens een weg naar Sichem, het huidige Nablus.
Rijke geschiedenis
De Damascuspoort werd gebouwd omstreeks 1537 door Suleiman de Grote, sultan van het Ottomaanse Rijk. Onder de huidige poort zijn de overblijfselen van een eerdere poort te zien, die dateren uit de tijd van de Romeinse keizer Hadrianus, die de regio in 130–131 CE bezette. Op het plein achter deze poort stond een Romeinse overwinningskolom met daarop een standbeeld van keizer Hadrianus. Dit historische detail is bewaard gebleven in de Arabische naam van de huidige poort, Bab el-Amud, wat ‘poort van de kolom’ betekent. Op de draagconstructie van de 2e-eeuwse poort, die door archeologen onder de Ottomaanse poort van vandaag zichtbaar is gemaakt, staat de Romeinse naam Aelia Capitolina geschreven.
Jeruzalem en haar eeuwenoude poorten bezoeken? Ga mee op een van onze rondreizen naar Israël, begeleid door ervaren gidsen.