Gebruiken in Israël: Joodse feestdag Chanoeka

 

Het Jodendom kent een schat aan traditionele en Bijbelse gebruiken. Van bijzondere rituelen die eeuwenlang worden overgedragen tot belangrijke feestdagen waarover we in de Bijbel lezen. Van de wekelijkst terugkerende Shabbat tot het jaarlijkse Loofhuttenfeest: ieder feest is uniek en geweldig om in Israël mee te maken. Dan zijn er ook nog de Israëlische vieringen en herdenkingen die ieder jaar terugkomen. Zelf deze bijzondere gebruiken of feestdagen beleven in Israël? Bekijk onze rondreizen.

De decembermaand staat in het teken van feest! We halen gezelligheid in huis en brengen tijd door met familie. In Israël is het ook feest en ook in de winter zeker de moeite waard om te bezoeken: bekijk onze winterreizen. Het Joodse volk viert Chanoeka, de herovering en inwijding van de Tempel in Jeruzalem. Andere namen zijn het lichtjesfeest of het inwijdingsfeest. Een leuk weetje: veel joodse families in Nederland vieren ‘chanoeklaas’, als alternatief voor het Nederlandse sinterklaasfeest.

Bekijk onze Israëlreizen in het najaar

Een bijzonder verhaal

Chanoeka hoort niet bij de Bijbelse feesten uit Leviticus maar wordt beschreven in de apocriefe boeken. Het verhaal gaat terug naar het jaar 164 voor Christus. Juda de Makkabeeër trekt met zijn mannen op naar Jeruzalem en herovert na een heftige strijd de heilige stad Jeruzalem. Zij ontdekken dat er in de Tempel een grote verwoesting heeft plaatsgevonden. De Grieken hebben afgodsbeelden geplaatst en de Tempel verontreinigd.
Volgens de voorschriften in Leviticus duurt het wijdingsoffer zeven dagen. De priesters beginnen met de inwijding van de Tempel en wanneer zij de grote Menora overeind zetten, ontdekken zij dat er nog maar een klein beetje olie over is. Dit kleine beetje olie brandde op wonderbaarlijke wijze acht dagen lang, precies de tijd die nodig was om nieuwe olie te maken.

Chanoeka in Israël

Vandaag de dag is het in Israël acht dagen lang feest. Op straat en en in huizen worden 9-armige kandelaren (chanoekiot) geplaatst. Iedere dag wordt er één kaarsje aangestoken. Als eerste de middelste kaars, de “dienaar”, waarmee de andere kaarsen worden aangestoken. Tijdens het feest worden olierijke lekkernijen gegeten, zoals soefganiot, een soort Berliner bollen.

De symbolische betekenis

Net als in de Bijbelse feesten schuilt er ook in Chanoeka een bijzondere betekenis. In Johannes 10:22 staat geschreven dat het feest van de inwijding van de Tempel in Jeruzalem plaatsvindt. De Messias is de nieuwe Tempel (Zac. 6:12, Am. 9:11, Hand. 15:16). Hij spreekt hier over de goede Herder die Zijn leven gegeven heeft voor zijn schapen. Hij is de Deur door wie de schapen binnenkomen. Hij is het Licht der Wereld, de Dienaar die kwam om licht te brengen.
Wij zijn geroepen om ons licht op aarde te laten schijnen, maar dat kunnen wij alleen als wij door Hem, de dienaar aangestoken zijn en met Zijn olie mogen branden. Chanoeka, het feest van het Eeuwige Licht, de olie, geperst uit de Edele olijf.

Specialist in Israël Reizen

Israël Idoed is de specialist is Israël reizen. Inmiddels hebben er honderden Israël-liefhebbers van onze prachtige reizen genoten. Lees hun ervaringen. Onze christelijke, Nederlandstalige reisleiding neemt u graag mee op een Bijbelse rondreis langs alle bezienswaardigheden die dit prachtige land te bieden heeft.

Bekijk onze reizen

Review

Hidden
Hidden
Accomodatie
Bestemming
Maaltijden
Vervoer
Waar voor je geld
Algeheel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.