Autohuur en openbaar vervoer

Naast dat Israël in het openbaar vervoersysteem verbetering aan wilt brengen, laten wij hier jou wat betrouwbare opties zien om op je gemak door het land te reizen.

Vervoer in Israël

Wat betreft betaling bij openbaar vervoer?

Je kunt een Rav-Kav-kaart halen, deze is te koop voor ongeveer 10,90 ILS (ongeveer € 3,-) bij informatiepunten voor toeristen, Rav-Kav-tankstation op Ibn Gabirol St 35, treinstations en Ben Gurion Airport. Deze punten kan je herkennen aan het paarse smile-logo.
Deze kaart wordt gebruikt voor veel Israelische openbaarvervoeropties en kan van te voren worden opgeladen bij gemakswinkels (‘pizuziot’ in het Hebreeuws), in laadstations in steden en rechtstreeks via de Rav-Kav-app.

Bus

De openbare bussen van Israël rijden op een uitgebreid netwerksysteem door het hele land en verbinden reizigers met meer dan duizend routes, over korte en lange afstanden.
Google Maps en de Moovit-app houden je op de hoogte met OV-routes.

Trein

Als de nationale treinoperator van Israël biedt Israel Railways een eigentijdse vorm van reizen, vooral handig om kustgebieden langs de Middellandse Zeekust te bereiken. Deze schone treinen met airconditioning en gratis WiFi aan boord rijden volgens een stipt schema.
Tickets kunnen in het station worden gekocht, op uw Rav-Kav-kaart worden geladen of worden gekocht via betalingsapps.

Taxi

Net als in steden over de hele wereld zijn taxi’s dag en nacht beschikbaar. U kunt het beste een taxi aanhouden met de Gett-taxi-app van Israël en de taxi-app Yango, waar de tarieven per meter worden geprijsd en rechtstreeks op uw vooraf geregistreerde kaart worden afgeschreven (contant betalen is ook een optie).
Tijdens piekuren, zoals donderdag- en vrijdagavond, tijdens vakanties en op regenachtige dagen, is het moeilijker om een ​​taxi aan te houden op straat, en daarom zijn de apps de beste keuze! Hoewel u een fooi mag achterlaten, wordt dit over het algemeen niet verwacht voor taxi’s in Israël.

Sherut (gedeelde taxi)

Het openbaar vervoer in Israël zou niet hetzelfde zijn zonder de ‘sherut’ binnen en tussen steden, vertaald uit het Hebreeuws als ‘gedeelde taxi’. Deze kleine gele en witte busjes, die plaats bieden aan 10 personen, kunnen overal langs hun aangewezen routes worden aangeroepen en zullen je onderweg direct naar elke bestemming brengen.

 

Let op, tijdens piekuren kan de sherut snel vol raken en stopt alleen als er een stoel vrij is.
Geef uw contant geld gewoon door om aan boord te betalen, met wisselgeld dat door de chauffeur wordt verstrekt.

 

Autohuur in Israël

Sommige regio’s in Israël zijn gewoon makkelijker te bereiken met de auto. U kunt online een huurauto regelen bij verschillende autoaanbieders en deze op meerdere locaties in heel Israël ophalen. Zorg ervoor dat u controleert welke verzekeringen er worden aangeboden en wat de individuele openingstijden van locaties zijn, aangezien autoverhuur doorgaans niet open is tijdens de sabbat (vrijdag- tot zaterdagavond).

 

Openbaar vervoer op shabbat

Tijdens de sabbat of religieuze feestdagen rijdt het openbaar vervoer in Israël niet, met uitzondering van enkele buslijnen die in Haifa rijden. Er zijn echter nog steeds veel manieren om door de steden te reizen. De sherut blijft draaien (zij het tegen een hogere prijs) tijdens de shabbat en taxi’s zijn ook een optie. Ook rijdt een vrij nieuwe intercity-weekendbus een beperkte dienst over zeven lijnen in steden, waaronder Tel Aviv, Givatayim en Ramat HaSharon.