Ma - vr: 8:30 - 17:00 uur 0314-363280

Alle Reiservaringen

Benieuwd hoe onze reizigers hun reis vonden?

Lees hier hun reiservaringen

 

 

 

Loofhuttenfeestreis oktober 2017

Het is inmiddels al weer zo’n 3 weken geleden dat wij zijn teruggekeerd van een geweldige reis naar Israel , aangeboden door IDOED reizen. De loofhuttenreis. Ik kan zelfs zeggen; “ thuis gekomen van thuis” , want dat is het gevoel wat nog steeds overheerst. We hadden geen idee wat ons te wachten zou staan maar dat het zo overweldigend zou zijn en zo veel, en zo lang, indrukken zou achterlaten hadden we niet verwacht. We kennen de Bijbel natuurlijk , maar om zelf op vele plaatsen die genoemd staan in het Woord , geweest te mogen zijn, was en is geweldig.

Of het nu een dag naar de westbank was, met een bezoek aan Beit-El en Shiloh, de berg der zegeningen etc.of de dag waar we naar Massada gingen en naar Ein Gedi en Jericho of richting Gaza en Arad , het was een ervaring om nooit meer te vergeten. Maar ook onze uitvalsbasis Jeruzalem , het meemaken van het Loofhuttenfeest en ook de Jeruzalem mars. Het zal ons voor altijd bij blijven en zeker als we regelmatig alle foto’s en filmpjes bekijken. De organisatie van Idoed was geweldig , de inzet van Jo en Marian en zeker ook Ruth onze gids en een chauffeur die ons overal veilig heen bracht , fenomenaal. Daarbij kwam nog dat we een heerlijke groep hadden met jong en oud en we al deze dagen in goede harmonie met elkaar op hebben getrokken. We hebben hele mooie mensen mogen ontmoeten die een plaatsje in ons hart hebben gekregen, want het was hartverwarmend.

Ik ga nu stoppen want ik kan er wel een boek over schrijven en er gaat zo ongeveer geen dag voorbij waar we het niet over Israel hebben. We hebben het land en de mensen in ons hart mogen sluiten en delen dit graag met onze kinderen, kleinkinderen en vrienden.
Nogmaals iedereen van harte bedankt en Gods rijke zegen toegewenst en wellicht tot ziens in Israel

Geldrop: Peter en Gerrie Linders

Bemoedigingsreis december 2016

Ik had eerlijk gezegd niet meer het voornemen gehad om afgelopen jaar nog een reis of reisje te maken, tot ik die aanbieding op fb las over reizen naar Israël met IDOED.

Ik dacht hierover na, ben een wandeling gaan maken en besloot toen zonder dealen “ik die het”samen met met zoon heb ik mij ingeschreven voor deze reis en ook om Kerstmis in het “beloofde land” te vieren.

En echt waar ik heb samen met mijn zoon als enige Belgen tussen 13 Nederlanders genoten van deze 8daagse reis door dit prachtige maar toch verdeelde kleine landje wat ook zo dikwijls het wereldnieuws haalt.

De gidsen waren voortreffelijk de hotels met overnachting het aanraden waard het is een reisje om u tegen te zeggen en een echt aanradertje men ziet niet alleen het land maar we bezochten ook een kibboets een fabriek waar men groenten in conserven doet en waar ook Palestijnen werken.

Acht dagen intensief reizen waren echt een genot maar veel te kort want zoals altijd om een land klein of groot te leren kennen kun je dat nooit op zulke kleine tijdspanne .

We hebben echt genoten. Bedankt Jo voor deze mooie reis van jou vrienden in Belgie

Groot Overlaar Tienen België : Luc Peeters

Bemoedigingsreis augustus 2016

Afgelopen augustus zijn we met ons gezin (twee dochters van 21 en 18) met de bemoedigingsreis mee geweest. Werkelijk, wat een feest en wat een bemoediging ook voor ons zelf! Zo enorm genoten van het land, de mensen, de historie en cultuur, geweldige reisgenoten en niet te vergeten onze gedreven reisleider Jo le Poole, die op zoveel plaatsen de koppeling naar de Bijbel erg mooi aanhaalde. Woorden schieten hier te kort, gewoon zelf gaan ervaren….het is het echt meer dan waard! Idoed is bereid om mee te denken met extra wensen en met verlenging van een bestaande reis. Complimenten voor deze reisorganisatie

Soest: Hein & Joanne Koekkoek

Verdiepingsreis April 2016

De reis naar Israël met Idoed heb ik ervaren als een zeer bijzondere, diverse en complete reis. De reisleiders waren erg betrokken en bevlogen. De passie waarmee zij ons meenamen in de verschillende gebieden en de verhalen straalde er vanaf.

We spraken met orthodoxe joden, Messias belijdende joden, christenen, mensen met een hart voor Israël, vrijwilligers bij organisaties en noem maar op. Allemaal spreken zij vanuit hun eigen invalshoek. Ze gaven ons heel eerlijk een kijkje in hun manier van leven, hun doelen en idealen. Hierdoor konden wij zelf een beeld vormen en erover praten in de groep, die erg gezellig was.

Wat mij opviel is dat iedereen die wij ontmoet hebben op zijn eigen manier met heel veel toewijding bezig is met zijn of haar taak. Dit land schittert. Op een gegeven moment stonden we op een punt waar je Syrië duidelijk zag liggen. Dat is indrukwekkend wat ligt het allemaal dichtbij en wat gebeurd daar nu.

De verdiepingsreis is erg compleet. Het ont zorgt je. Je moet alleen zorgen dat je op tijd bij de bus of de lounge van het hotel bent voor de volgende verdieping. En daar heb je je handjes vol aan, want je maakt zoveel mee. Alles wat we gehoord en gezien hebben raakte me diep.

De schoonheid van het land, zoals de krijtrotsen, het meer van Galilea, de Jordaan, de watervallen, Jeruzalem vanaf de Olijfberg, Massada, het hield echt niet op. De mix van culturen, de Joodse manier van leven en de rijke Bijbelse historie.

Dan realiseer je je “ ik ben er nu zelf. Er werd uit de Bijbel gelezen op de vele bijzondere plekken. Dat is indrukwekkend, het verleden en de toekomst komen bij elkaar en je probeert je voor te stellen hoe het geweest is. Er was steeds een uitleg over de plek, de historie en er was altijd ruimte voor vragen, ter plekke, in de bus, tijdens het lopen of tijdens de lunch. Tijdens de vrije momenten zijn wij naar het tempelplein geweest en bezochten we een Joods Orthodoxe wijk, dat ging vanaf het hotel prima met de metro. Ook zwierven we lekker door Jeruzalem en aten we vele falafel. Ik zeg doen! deze reis, het is onvergetelijk!

Joure: F. K

Verdiepingsreis April 2016

Wij hebben deelgenomen aan de verdiepingsreis eind april/begin mei 2016 van Idoed reizen. Het was de eerste keer dat we in Israel waren en ik moet zeggen het was een onvergetelijke ervaring. De begeleiding vanuit Idoed was ongedwongen en warm. Onze begeleiders Jo en Bob gaven blijk van een grote betrokkenheid bij- en kennis van het land Israël en zijn historie. Verder hebben we veel kennis opgedaan door de intensieve begeleiding van Leon Gork. Wat een dossierkennis en wat een gedrevenheid heeft die man.
Ook hebben we met volle teugen genoten van de diepgang tijden de reis, ook in geestelijk opzicht. De sfeer in de bus was vrolijk en vriendschappelijk. Verbondenheid over kerkmuren heen! Jo bedankt voor je oprechte inbreng vanuit de Bijbel. Je was daarin als broeder voor ons.

Papendrecht: Ria en Ton Holleman

Bemoedigingsreis augustus 2016

In augustus ben ik mee geweest met de Bemoedigingsreis. Ik (21) ging samen met mijn ouders en zusje (18) naar Israël. Voor mijn zusje en mijzelf was dit de eerste keer. Vooraf had ik er helemaal geen zin in, ik zat helemaal niet te wachten op een groepsreis en het leek mij helemaal echt niets. “De hele dag met oude mensen en al die verwachtingen”, ik was zeker niet enthousiast!

Wanneer ik terug kijk op de groepsreis kan ik zeggen dat het meer dan fantastisch was. Het waren totaal geen oude mensen en er waren ook gewoon jonge mensen. Ik heb zelfs geen moment een verschil in leeftijd gevoeld. Iedereen was gezellig, vriendelijk en we waren echt een grote, fijne familie.

Met elkaar hebben wij mooie plekken gezocht. Het was indrukwekkend om zo diep in het land te duiken, we zagen veel en kregen veel informatie. Ik vond met name de informatie van de gids Krina buitengewoon goed. Ik voelde mij op mijn gemak om al mijn vragen te kunnen stellen en hier was ook meer dan de ruimte voor.

Wel was de reis intensief, lichamelijk wat betreft de lange wandelingen en geestelijk wat betreft de informatie. Het was een prachtige, bijzondere maar wel een vermoeiende reis. Wij zijn daarna nog een week individueel naar de kust toe gegaan, dit was voor mij een fijne mogelijkheid om alles rustig te kunnen verwerken en echt weer wat ‘bij te tanken’.

Ik kan niet meer dan vol lof over de reis met Idoed zijn. Het is tot in de puntjes verzorgd. Het reizen met Idoed is voor herhaling vatbaar en ik kom zeker snel weer terug in Israël.

Soest: Deborah Koekkoek

Bemoedigingsreis augustus 2016

Deze negendaagse reis naar Israël was in één woord fantastisch! We hebben aardig wat kilometers gelopen, maar het was de vermoeide voeten meer dan waard. Jo is een gepassioneerde reisleider die iedereen op z’n gemak weet te stellen. Ik reisde als zessentwintigjarige alleen, maar ik heb me geen moment alleen gevoeld. Hoe verschillend we ook waren, we vormden al gauw een hechte en gezellige groep. Gids Krina weet erg veel en vertelt op een boeiende manier, waardoor de bijzondere Bijbelse plaatsen en verhalen recht voor je neus tot leven komen. We hebben veel gezien en gehoord en ik was onder de indruk van hoogtepunten zoals het meer van Galilea, de oude stad van Jeruzalem en de Olijfberg. Bijzonder ook, om de shabbat mee te maken bij de Klaagmuur. Het raakte mij om daar zo tussen het Joodse volk te staan. Het was voor mij de eerste keer dat ik in Israël was, maar wat mij betreft zeker niet de laatste. Tot ziens, Idoed!

Koudum: Sjoukje

Verbindingsreis Juli- augustus 2016

In 1994 hebben mijn man en ik Israël al bezocht. Toen zeiden we tegen elkaar: Dat gaan we nog een keer doen! Op 25 juli 2016 was dat zover. Samen met onze drie dochters van 13 t/m 17 jaar weer naar Israël. Het was een zeer afwisselende reis, wat we ook erg belangrijk vonden ivm de leeftijd van onze kinderen. Van raften op de Jordaan tot een bezoek aan de oude stad Jeruzalem. Van kameeltje rijden in de woestijn tot een bezoek aan Kapernaüm; “The city of Jesus”. Van bezoek aan Ceasarea tot een frisse duik in de Middellandse Zee. Van een jeeptocht bij Sodom tot een bezoek aan Yad Vashem. Wat de verbindingsreis tot een verbindingsreis maakte was dat we een aantal keren in gesprek kwamen met de joodse bevolking, Gods volk. Indrukwekkend was het bezoek aan een kibboets aan de Libanese grens. Daar vertelde een Joodse man die jaren geleden geëmigreerd was vanuit Nederland een indrukwekkend verhaal over de strijd met Libanon. Ook hebben we een sabbatsmaaltijd mogen vieren met een Joods stel en we hebben gezien hoe een Bar Mitswah gevierd werd. Mooi om zo te ervaren hoe Joodse mensen dat vieren en doen. Op Mount Bental (grens Israël, Libanon en Syrië) spraken we zelfs nog een Nederlandse militair die door de VN was uitgezonden. De oorlog in Syrië was hoorbaar, maar we hebben ons op geen enkel moment onveilig gevoeld.

We hadden een hele goede gids, Lea Veerman, naast de reisleiders Jo en Marjan(die overigens ook alles prima regelden!).

Lea leidde ons langs de historische en Bijbelse plaatsen en voorzag ons van veel informatie met de nodige humor. Dat laatste hebben onze meiden erg gewaardeerd. Het waren soms lange maar enerverende dagen met wat vrije tijd tussen door (erg fijn). Al met al een reis om nooit te vergeten. Heel bijzonder om in het land van het volk van God rond te wandelen. Te zijn waar Hij, Jezus, ook zijn voetsporen heeft gezet.

Dank aan Jo en Marjan, Lea en natuurlijk onze chauffeur Mohammed die ons overal veilig bracht!

We wensen Jo en Marjan Gods rijke Zegen toe. Dat jullie nog veel mensen dit bijzondere land mogen laten zien! Shalom!

Hardenberg: Herwin en Emmy, Hanna-Lotte, Mattanja, Jedidja

Verdiepingsreis April 2016

Wat een ervaring en zegen was het om daar te zijn!
Wij hebben genoten van de reisleiding Jo en Bob, zo bevlogen en betrokken met Israël!
En dan onze gids Leon, de kennis die hij heeft van het land is met geen woorden te beschrijven zo goed.
Onze reis begon in Galilea bij het meer van Tiberias met een wandeling naar Tabga wat was dat indrukwekkend, om daar te lopen waar ooit onze Here Jezus ook liep, en Hij de Bergrede hield.
Verder hebben wij genoten van het gesprek met een bewoner(een Rotterdamer) van de kibbutz Malkia bij de Libanese grens. Deze gesprekken, ontmoetingen maakten deze reis speciaal !
Wij bezochten veel bekende plaatsen wat geweldig was, maar dat doen veel reisorganisaties .
Maar het bezoeken en de informatie die wij kregen van de inwoners van Israël heeft op ons veel indruk gemaakt. Zo ook het bezoek aan de pastor in Bethlehem, wat voel je je klein als je hoort met welke moeilijkheden hij te maken heeft.
Al met al was het een reis die smaakt naar meer, wij zijn al aan het sparen voor de volgende reis naar Israël !

Veenendaal: Gerard en Anja Den Hollander

Verdiepingsreis April 2016

In april 2016 hebben wij deelgenomen aan de Verdiepingsreis naar Israel. Een bijzondere ervaring waar we met zeer veel plezier op terug kijken. Voor ons was het de eerste keer dat we een reis ondernamen naar dit bijzondere land. Dus blanco maar met veel zin begonnen we aan de reis. Een gemêleerd gezelschap van jong tot oud, waarmee we de dagen doorbrachten! dagen waarin we veel hebben kunnen zien en ervaren. Een gids die ontzettend veel over zijn land kon vertellen, maakte het informatief, maar de wetenschap dat dit het bijzondere volk van onze God is, maakte het een geestelijke ‘verdiepingsreis’. De realiteit van de strijd die er heerst in het land, maakt het extra confronterend, maar zeker nog steeds de moeite waard.
Kortom een mooie tijd, die het verlangen heeft gewekt er zeker nog eens naar terug te willen…

Leeuwarden: Gerard en Esther Postma

Bemoedigingsreis augustus 2016

Een super toffe en bijzondere rondreis Israel met Israel Idoed!
Mijn vrouw (23) en ik (26) waren nog niet eerder met een groepsreis mee geweest, best spannend dus! We waren met een divers gezelschap: zowel jonge als volwassen mensen, zowel individuele reisgenoten als gezinnen. Erg leuk, maar ook bijzonder want in de groep was de klik er al vanaf dag 1. Eén in Jezus. Ook naast het programma trokken we gezellig met elkaar op! Samen bouw je echt iets op tijdens zo’n reis.
Het was een vol programma en we hebben veel bijbelse plekken bezocht. Wat voor mij de plekken echt bijzonder maakte, was wat er (door zowel de reisleider als de gids) op die plekken verteld werd. Het waren juist die dingen die mij persoonlijk raakten en mij activeerde! Het is dan heel fijn dat er ruimte is voor vragen (want ik had er nogal wat!).
Aan het begin van de reis werd verteld dat God bijzondere dingen zal laten zien als je een verwachtingsvol hart hebt. De reis heeft mijn geloof enorm opgebouwd en verrijkt. Dit is nog maar het begin, het beste komt nog!

Zwaag: Sander en Nathasja

Jongerenreis Israel juli 2016

Ik heb door mijn geloof altijd al een sterke verbinding met Israël, maar om er dan voor het eerst te mogen lopen met zo’n fantastische groep en organisatie is echt een zegen!

De Jongerenreis was een zeer gevarieerde en toch verdiepende reis. De verblijven waren meer dan uitstekend en de reisleiding was erg zorgzaam en leidde ons, samen met de gids, door het hele land heen. De reis zat vol met hoogtepunten: de oude stad in Jeruzalem, de graftuin, het traditionele broodje falafel en al het andere overheerlijke eten, het meer van Galilea, de kamelenrit, het uitzicht op de zonsopgang vanaf de Masada, de dode zee, met de kabelbaan omhoog naar de Manara klif en al de prachtige ontmoetingen met de lokale Joden. Het is echt een reis om nooit meer te vergeten. Persoonlijk ben ik nog tien dagen langer in Israël gebleven en ben ik van hostel naar hostel gereisd. Dit is erg aan te raden! Idoed reizen geeft je de ruimte om dit de kunnen doen en regelen ook de vlucht naar huis. Afsluitend wil ik de reisleidster Marjan bedanken en Ellen. Toen ik tijdens de reis één dag erg ziek was gaf Marjan mij een gratis kop thee, waardoor ik weer wat opknapte. Een klein gebaar, maar die kleine gebaren maken een reis als deze heel bijzonder en onvergetelijk!

Sprang-Capelle: David

Jongerenreis Israel juli 2016

Het was een fantastische reis! Vanaf de eerste dag was het al meteen duidelijk dat de reis erg bijzonder zou gaan worden. De reis had een zeer gevarieerd programma, startend in Jeruzalem en via de woestijn naar het meer van Galilea. Idoed had alles erg goed geregeld en de dingen die we bezochten waren schitterend. Bij de plaatsen die we bezochten werden Bijbelteksten gelezen over de gebeurtenissen die op die plaats hadden plaatsgevonden. Wat er ook voor zorgde dat de reis zo geslaagd was, was de verbinding die Marjan en Ellen met en binnen de groep wisten te maken. We hebben als groep erg veel plezier en goede gesprekken gehad. Ook leerden Marjan en Ellen ons veel over het Joodse volk en haar tradities.
Dit alles (de combinatie van het mooie land Israël, het Joodse volk, de leuke groep en de goede leiding) zorgde ervoor dat de reis geweldig was!

Kampen: Hadassa 

EIsrael Jongerenreis GKK Assen – Marsdijk mei 2016

INTERVIEW – Zeer indrukwekkend. Met dat gevoel is een groep jongeren van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in de Asser wijk Marsdijk onlangs teruggekeerd van een achtdaagse trip door Israël. De jongens en meisjes wilden wel eens met eigen ogen het land zien, waar de Bijbelverhalen waar ze zoveel over lezen op zijn gebaseerd. En de verschillende bevolkingsgroepen in Israël leren kennen. Het werd een reis vol met leuke, mooie maar ook confronterende leermomenten. Klik op onderstaande link.

http://www.assercourant.nl/achtergrond/algemeen-achtergrond/jongeren-gereformeerde-kerk-marsdijk-onder-de-indruk-van-israel-reis-als-je-dat-allemaal-ziet-en-hoort-kippenvel

Israel Woord en beweging mei 2016

De reis naar Israel met Idoed reizen was in een woord geweldig.
Voordat ik de reis naar Israel had geboekt heb ik eerst naar de veiligheid van Israel geinformeerd. Ik hoorde verschillende verhalen van Israel dat het onveilig is en als ik zulke verhalen hoor ga ik twijfelen.
Toen ik ervan overtuigd was dat Israel veilig is heb ik mijn reis geboekt samen met mijn nicht.
Ik heb mogen ervaren dat het land Israel een heilig land is. Het is het bestemde land van het volk van God.
Het is een mooi land met de geschiedenis van de bijbel.
Wat ik zo mooi vond : boottocht op het meer van Galilea, de Sabbatviering, kajakken op de Jordaan en de kamelen tocht.
Het is een reis om nooit te vergeten.
Mijn dank gaat uit naar Marjan die onze reisleidster was en met liefde en geduld heeft ze ons door Israel begeleidt.
Mijn dank gaat uit ook naar Krina onze gids die ons veel plekken heeft laten zien in Israel en elke plek heeft zijn eigen geschiedenis. Krina wist ons alles te vertellen over de verschillende plekken waar we zijn geweest.
Ik hoop zo anderen te bemoedigen om naar het land van God’s volk te gaan en niet twijfelen om te gaan!

Almere: Marijke en Ilse

Israel Woord en beweging mei 2016

We hadden het verlangen om eens met onze kinderen naar Israel te gaan. We waren zelf nog nooit in Israel geweest en we wilden dit graag samen met onze kinderen ooit gaan beleven. We wilden hun deze ervaring nog meegeven in hun opvoeding. Samen wandelen in het land waar Jezus gewandeld heeft, samen ervaren waar de bijbelse geschiedenis heeft plaatsgevonden. Samen genieten van Gods liefde en nabijheid.
Maar welke reis zou daarvoor geschikt zijn? Het moet natuurlijk vooral niet saai zijn voor onze jeugd van 15 en 17 jaar..
Ons oog viel op de reis Woord en beweging van Idoed reizen. Het telefonisch contact rond aanmelding verliep erg prettig. Het voelde goed dat we deze organisatie en dit type reis hadden gevonden. En ja.. Het is een zeer goede keus gebleken! Deze reis is uitermate geschikt voor gezinnen met jeugd. Wij hebben alle vier enorm genoten! De reis had veel verschillende elementen in zich, de afwisseling maakte het echt een top vakantie voor zowel jong als oud..
We hebben onze groepsgenoten pas bij vertrek op Schiphol ontmoet. Dat was wel spannend, de gemiddelde leeftijd lag hoger dan aanvankelijk door ons verwacht. Wat een diversiteit en tegelijkertijd is er een eenheid, een gezamenlijk verlangen om Israel te zien en het land te ervaren, te proeven en te genieten.
We hebben een bijzondere tijd gehad. Onze liefde voor Gods volk is gegroeid. De schoonheid van het land en de rijke historie waren boven elke verwachting.
Nu we twee weken thuis zijn, zitten we nog op een soort roze wolk. Het lezen van Gods woord heeft een extra dimensie gekregen.. We zijn enorm dankbaar dat we met Idoed naar Israel konden gaan. Het voelde veilig en vertrouwd. We hebben heel veel gezien en gehoord. Genoeg om over na te denken en te gaan herkauwen.
Marjan en Jo, bedankt voor de goede organisatie en jullie passie. Ook nogmaals dank aan onze chauffeur en gids Krina. We wensen jullie allen Gods zegen in jullie bedienin

Lelystad: Jiska & Jared, Hendry & Tirza

Israel in het voorjaar mei 2016

Wat een geweldige reis naar Israël! Zoveel indrukken, verhalen, emoties.. Gods trouw mogen zien door de eeuwen heen en Zijn nabijheid ervaren.
Ons nog meer bewust geworden van de historie, de huidige positie en Gods plan voor het Joodse volk en hen in het hart gesloten.
Onder de indruk gekomen van de prachtige natuur van dit land en veel geleerd en genoten.. van de gids die de geschiedenis van Israel tot je verbeelding liet spreken, de reisleider die zijn hart voor het land, het Joodse volk en de God van Abraham, Isaäk en Jacob met ons deelde en de groep waarin we samen één waren.
En hoe bijzonder was het om te lopen waar Jezus op aarde geleefd heeft, Hij de strijd voor ons heeft gestreden maar ook de overwinning heeft behaald!

Als je Israël wilt leren kennen in een ontspannen sfeer, waarbij er ruimte is voor persoonlijke inbreng, twijfel dan niet om met Idoed te reizen. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen!

Nieuw‐Vennep: Coby en Antoinette 

Israel Woord en beweging mei 2016

Deze reis hebben wij geboekt vanwege het afwisselende en interactieve  programma, waardoor ook het reisgezelschap uit jongeren en iets ouderen bestond.

Het was een zeer indrukwekkende, boeiende en soms emotionele reis, door het land waar de Here God Zijn naam aan verbonden heeft.

Een paar hoogtepunten van deze reis: Boottocht op het meer van Galilea.

Shabbatviering met joodse vrienden. Bezoek aan het openluchtmuseum in Nazareth Village.

Klank en lichtspel in de tower of David over de geschiedenis van Jeruzalem en het meemaken van de opening van de Shabbat bij de westelijke muur.

De afwisseling met actieve onderdelen zoals kajakken in de Jordaan of een jeeptocht door de Negev – woestijn maakt het reisprogramma heel boeiend en ontspannend.

Door deze reis is de liefde en de verbinding met het land Israel en het joodse volk sterk gegroeid.

Onze dank aan Marjan voor het bedenken en samenstellen van dit programma,

de uitstekende maaltijden en hotels en aan onze Nederlandssprekende gids Krina die ons van veel informatie heeft voorzien.

Andijk: Peter en Ida Krikke

Bemoedigingsreis januari 2016

Wat een gewéldige ervaring, de reis die we hebben gemaakt met Israël Idoed! Inderdaad een bemoediging, om nooit meer te vergeten.

Eigenlijk was alles bijzonder op deze reis door het Heilige Land, Jeruzalem, Kapernaüm, Bethlehem, Bethel, Silo, Joppe, Jericho,de zee van Galilea…
Maar ook de ontmoetingen met alle mensen, zoals Benjamin Philip, de directeur van Hineni, de Palestijn Tass Saada en de ontmoeting met de Palestijnse voorganger Steven Khoury..
Maar ook Yad-Vashem, het Friends of Zion-museum, de Sabbatsmaaltijd en de dienst in de synagoge lieten een grote indruk bij Ria en mij achter.

Jo is in staat om christenen van verschillende achtergrond, zowel reformatorisch, evangelisch en charismatisch samen te binden op de reis en hen het gevoel te geven samen als één groep op te trekken.

We hebben samen gebeden, samen gezongen, samen het Woord van de HEERE, onze God mogen lezen.
We konden het prima vinden met onze overige reisgenoten en Léon Gork, de gids van Zuid-Afrikaanse komaf, die zo prachtig alles kan vertellen en verschrikkelijk veel weet.

Kortom, twijfelt u nog?
Niet doen, maar in geloof en vertrouwen het land gaan bezoeken waar Gods Volk woont en waar Hij Zijn bedoeling mee heeft.
Soli Deo Gloria.

Nieuw-Milligen: Kees en Ria Bos

Bemoedigingsreis januari 2016

Een bijzonder land, dat Heilige Land!
Waar we een innerlijke rust vonden, ondanks een boordevol programma, de drukte van de stad Jeruzalem en een onstabiele politieke situatie.
Met prachtige vergezichten en tientallen lagen geschiedenis op elkaar.
Met een volk dat verschilt van mening en levenswijze, maar toch als samenleving een geheel vormt. Dit merkten we op de sabbat: de drukke, lawaaierige hoofdstad viel stil voor een dag. Verbazingwekkend voor ons als westerling!
We ontmoetten bijzondere mensen met een passie voor God en mensen. Geen vervolging of oorlog houdt hen tegen om God te volgen.
Het was meer dan een reis, eerder een ontmoeting met het land en het volk van God.

Mechelen België: Tim & Annemie Van Acker

Bemoediging  in het Hartland  december 2015

We vonden het een schitterende reis met veel indrukken. Wat ik erg mooi vond is dat je Het oude testament met het Nieuwe testament verbond. Het was voor ons een verdieping in het woord van God. Ik vond het zo mooi dat we zo op de plek mochten staan waar Jacob zijn droom kreeg.
Ik vond het een bijzondere ervaring. Hoe mooi was het om ook in Silo op de plek te staan waar de Tabernakel jarenlang heeft gestaan. De ontmoetingen die we hadden in Israel vond ik geweldig. Het is zo mooi om te zien hoe de mensen daar zo beschermd worden door God dwars door alle omstandigheden heen. Het was een unieke reis met prachtige momenten bij de klaagmuur waarbij gedanst en gezongen werd, het moment dat men dansend met de Thora in de synagoge rondliep en de sabbatsmaaltijd bij Heneni.
Het is zeker een reis die je gemaakt moet hebben. Je komt op plaatsen waar een toerist nooit komt.

Jo We willen je bedanken voor deze geweldige en unieke reis.

Gods rijke zegen

Ridderkerk: Jan en Anneke Zellmann

Bemoediging  in het Hartland  december 2015

Een fantastische tijd gehad in Israël, geestelijk diepgaand en in aanraking komend met de Joodse bevolking ter plaatse. Cultureel gezien van hoog niveau. We kwamen op plekken waar een andere reisorganisatie niet (durft) te komen. Voorbeelden hiervan zijn Shiloh, waar de ark heeft gestaan. Betel waar Jakob streed met G’d.
We hadden een ontmoeting met de burgemeester van Emanuel. Emanuel is een orthodox Joodse nederzetting en omringt door dorpjes waar Palestijnen wonen. Ook hebben we een fabriek van Emanuel bezocht waar 99% Palestijnen werken. Tevens brachten we een bezoek aan cfoic hartland. Het centrum voor christenvrienden van Israëlische nederzettingen.
Bij Alfee Menashe hadden we een mooi uitzicht over Tel Aviv, Haifa en Netanya, dit is een zeer strategisch punt voor Israël omdat men vanaf hier Israël de zee in wilde drijven.
Aandacht bestedend aan de armsten van Israël door Hineni en Lifeline for The Oldest te bezoeken. Ook het culturele aspect kwam aan bod door het FOZ-museum te bezoeken en een ondergrondse winery Psagot uit de tijd van Abraham, gelegen in een settlement net buiten Jeruzalem.
Volgens ons is Israël Idoedreizen een topper onder de reisorganisaties en ze brengen je in contact met alle lagen van de bevolking in Israël en van harte aan te bevelen.

Westland: Koos en Wilma

Loofhuttenfeestreis september 2015

In september 2015 hebben wij deelgenomen aan de Loofhuttenfeestreis.

Het was een geweldige reis met fijne en bijzondere ontmoetingen met reisgenoten en bewoners van Gods land.

De reis was een ervaring die we nooit zullen vergeten. Vooral de Sabbatsmaaltijd bij Joden thuis, een bezoek aan het Hartland met Nati Rom en de uitleg bij Kapernaum waren indrukwekkend. De (water!)tunnel van Hizkia in Jeruzalem is ook absoluut een aanrader.

De reisleiding was zeer behulpzaam en vriendelijk. Door het persoonlijk contact met de organisatie was het geen enkel probleem om de reis te verlengen.

Idoed is een aanrader voor de actieve reiziger die Gods land écht wil leren kennen.

Ede: Rosaline en Wille 

Loofhuttenfeestreis september 2015

Wat een geweldige ervaring was dat zeg! Een heel divers programma werd er aangeboden. Een ervaren gids die ons veel kon vertellen over achtergronden, cultuur en Bijbelse context. Daarnaast ook nog kunnen kiezen om mee te doen met extra ontmoetingen bijv. meedoen met de sabbatsmaaltijd bij een orthodox joods gezin en een excursie in Samaria en Judea. De verbinding die er werd gelegd gaf de reis een extra dimensie. Een eenvoudig hotel met geweldige maaltijden zorgde ervoor dat we op krachten bleven. De mars in Jeruzalem tijdens het Loofhuttenfeest was een ontroerende ervaring en zal ik niet snel vergeten. Ik voel me zeer bemoedigd door het joodse volk door mee te lopen in de mars en andersom hoop ik dat ik hen ook bemoedigd heb. Al met al hard sparen voor een volgende trip richting Israel. Jo en Marjan, bedankt voor dit programma!

Ede: Annie

Loofhuttenfeestreis september 2015

Mee geweest met een rondreis Israel van Idoed reizen, wat bijzonder om te beseffen te lopen waar Jezus heeft gelopen, waar Hij heeft gewoond, waar Hij heeft genezen of heeft verkondigd. Te zijn waar onze Messias is geweest en ook weer gaat komen, een reis naar Israel maakt het Woord van GOD zo levendig,  dank jullie wel !

Wassenaar: Anneke

Bemoedigingsreis augustus 2015

Na het aftellen van maanden, weken en uiteindelijk nachten was het dan eindelijk zo ver! Ons bemoedigingsreis naar Israël in augustus 2015 kon eindelijk beginnen. Op Schiphol werden we keurig opgewacht en we werden door de eerste controle heen geloodst. Na een prima vlucht aangekomen in Tel Aviv. Daar opgewacht door Jo en Marjan en Leon. En daar zijn de eerste echte kilometers afgelegd in Israël.

We hebben die 9 dagen heel veel gezien, gehoord en beleefd. Het verhaal zou veel te lang worden wanneer we dit allemaal zouden beschrijven. Om het samen te vatten: deze reis heeft ons veel meer gebracht dan dat wij gebeden en gehoopt hadden. Het heeft ons geestelijk leven absoluut verrijkt! Je krijgt een veel dieper inzicht in het Jodendom, de strijd rondom het land en ook de bijbel. Wanneer je het op je hart hebt om hierheen te reizen dan kunnen wij maar 1 ding zeggen: DOEN! 🙂

Alles was heel goed geregeld en ondanks de (hele) warme tijd vonden wij het prima te doen. We hebben genoten van het land, alle bezienswaardigheden, de bevolking, de reisleiding en de groep. Vooral het contact met de Joodse mensen zelf vonden wij leuk, leerzaam en soms diepgaand. We zijn onze Hemelse Vader heel dankbaar voor deze prachtige reis, echt een wonderlijke gebedsverhoring!

We raden je zeker aan om via Jo en Marjan van Israël Idoed een reis te boeken!

Jo, Marjan en Leon, bedankt voor deze geweldige ervaring!

Wouterswoude: Peter en Ieteke Bloem

Bemoedigingsreis augustus 2015

We waren laat met boeken, maar dat was voor Jo le Poole geen probleem om zich in te zetten om onze deelname aan de bemoedigingsreis naar het beloofde land toch mogelijk te maken. De wens om, met onze dochter van 17 de reis te verlengen met een aantal dagen aan het strand werd daarbij zonder problemen meegenomen. Jo nam zelfs de moeite voor een persoonlijke ontmoeting vooraf om ons kennis te laten maken met hem en de stichting Idoed. Dit persoonlijke gesprek met Jo gaf ons al een bevestiging dat Idoed, als reisorganisatie voor onze reis naar Israël, een goede keuze was.

De vlucht vanaf Amsterdam via Istanbul naar Tel Aviv, apart van de rest van groep, was goed geregeld. In de aankomsthal van Ben Gurion werden we hartelijk onthaald door Jo, Marjan en onze gids Leon Gork, waarna we enige tijd later de rest van de groep ontmoetten. De groep was divers qua leeftijd, achtergrond en geloofsopvatting, maar die verscheidenheid maakte de gesprekken en omgang met elkaar juist uitdagender.

Met de busreis die volgde naar Tiberias begon een drukke week met een boeiend programma van ’s ochtends vroeg tot in de avond. Om op zoveel plekken te komen waar Jezus de komst van het Koninkrijk van God verkondigde en wonderen en tekenen deed was heel bijzonder.
De daarop volgende week in Jeruzalem en omgeving waren, ondanks de warmte in deze periode van het jaar, veel te boeiend om maar iets te willen missen.

De gids Leon, met zijn enorme kennis en humor, loodste ons langs de vele bijbelse en andere historische locaties in de stad. De bezoeken aan de Klaagmuur bij het vieren van de Bar Mtswa en het begin van de Shabbat, het Holocaustmuseum Yad Vashem, het Tempelinstituut, de oude Davidsburcht, de Shabbatmaaltijd bij Hineni, de Shabbatviering in een synagoge enz. zorgden er, samen met de gesprekken met mensen uit het land zelf, voor dat de bijbelteksten, die onderweg gelezen werden, meer tot leven kwamen en we meer van de weg leerden die God met Zijn volk is gegaan door de eeuwen heen tot nu toe.

Naast het uitgebreide programma dat door Idoed was samengesteld, waren de kamers en het eten in de hotels en het vervoer per bus e.d. van zeer goede kwaliteit.
Onze complimenten en dank aan Idoed (Jo en Marjan), Leon Gork (de gids) en andere partners die deze ervaring voor ons leven hebben geregeld en begeleid.

Enter: Henri, Annette en Nanouk Tijhuis

Verbindingsreis Juli 2015

Een familiereis naar Israel in juli;

Mensen in de leeftijd van 2 jaar tot 62 jaar! Wat kan je je daar bij voorstellen?
Gemêleerd gezelschap, veel drukte, warmte, wachten.

Niets is minder waar, maar sterker nog: veel plezier, gezelligheid, fun voor alle leeftijden, serieuze gesprekken, ontspanning en inspanning.
Ongelooflijk veel zien en evenveel doen! We zagen Israel en we deden Israel. Activiteiten voor jong en oud.
Van historische en bijbelse plaatsen van de Golan Hoogtes tot Masada en van Tel Aviv tot Bethlehem; tot raften, fruitplukken, kamelentocht, jeepsafari en slapen in een bedoeïenentent.

Dank aan Jo en Marjan, die deze reis uitdachten en met ons mee-beleefden.
Wij zijn in deze reis op diverse plekken geweest en hebben verschillende mensen gesproken, waar andere reizen ons niet zouden hebben gebracht, noch mee in contact hadden gebracht.
Marjan heeft uitgesproken gevoel en geheugen voor bijzondere plaatsen. Jo en Marjan doen er alles aan om je zoveel mogelijk te laten proeven van Israel.

Het waren geweldige, onvergetelijke weken!

Apeldoorn: Teun, Marjan en Lisa

Verbindingsreis Juli 2015

Onze reactie op onze reis naar Israel.

Vanaf de Vinkeveense Plassen denken we terug aan Israel.
Allereerst werden we hartelijk ontvangen door Marian op Schiphol 20 juli.

Onze belevenissen zijn teveel om op te noemen, een kleine selectie.
Het meer van Tiberias, ‘s ochtend om 6uur heerlijk zwemmen in het meer, klipdassen gespot en daarna een heerlijk ontbijt.
Acco bezocht, kibboets drie landen punt uitleg door bewoner, Golan hoogvlakte.
Naar de Klaagmuur en de Shabbatmaaltijd,Stadje Safed, Megiddo, nationaalpark,
Massada, zonsopgang, de Jordaan, Hebron, Yad Vashem,de Carmelmarkt in Tel Aviv,ondergrondse kogelfabriek Ayalon Instituut ,
bij de Bedoeienen geslapen, geweldig leuk, met jeeps de woestijn in etc.etc.

Een heel druk programma, wij vonden het fantastisch zoveel bezocht, ervaren,geleerd
en gezien te hebben.

De mix van historie, natuur en gewoon gezellige dingen was heel goed samen gesteld.

We hadden ook een gezellige, enthousiaste ZuidAfrkaans sprekende gids.
Leon is 74 jaar maar wat een voorbeeld voor ons als jongeren, Leon bleef gaan,bij En Gedi ging hij met kleding en al onder de waterval,dikke pret met elkaar.
Twee keer met elkaar gezongen en kringgebed in de avond, fijn zo open met elkaar om te gaan, we hadden een goede groep, fijne gesprekken gevoerd.

De inzet van Marian en Jo hebben wij als goed en fijn ervaren, het vereist stuurmanskunst om het een ieder van de groep naar de zin te maken, voor ons gevoel is dat gelukt.

Bedankt voor deze onvergetelijke vakantie. Een aanrader voor een ieder die Israel wil bezoeken.

Met een warme Donkereindse groet van;

Vinkeveen: Koos en Ineke Rijneveld

Verbindingsreis Juli 2015

Al heel lang was bij ons het verlangen om naar Israël te reizen.  Op 20 juli 2015 was het dan eindelijk zover!

Samen met een groep van zo’n 40 volwassenen en kinderen vertrokken we richting het beloofde land.

Het was voor ons de eerste keer dat we een vliegreis maakten, maar door de goede zorgen van onze reisleiders Jo en Marjan Le Poole verliep alles zeer vlot.

Aangekomen in Tel Aviv stond de bus al klaar om ons naar de eerste bestemming te brengen, het meer van Galilea. Prachtig !!!

Onze dagen waren gevuld met bezoeken aan tal van bijbels historische plaatsen, musea, prachtige natuur en afgewisseld met ontspanning en gezellige gesprekken met onze reisgenoten.

Iedere morgen, vooraleer we met de bus vertrokken, werd geopend (door Jo of Marjan) met een stukje uit Gods Woord en gebed.

Onze joodse, Nederlandstalige, gids Leon, vertelde met passie over het beloofde land, het volk en hun gebruiken en bracht daarmee de bijbel tot leven.

We maakten o.a. een sjabbatmaaltijd mee bij een joodse man, konden fruit plukken en proeven op een kibboets, overnachtten bij de bedoeïen, ervoeren hoe het is om op een kameel te rijden en verkenden een stukje de woestijn met de jeep. Heel indrukwekkend!!

We kunnen God alleen maar dankbaar zijn om het voorrecht dat we deze prachtige reis konden meemaken!

Door deze reis is onze liefde voor Israël en het volk alleen maar groter geworden.

Hartelijk dank, Jo en Marjan, Leon en buschauffeur Dudu !!

Groetjes en Gods zegen,

België (Zonnebeke): Pieter en Anja

Verbindingsreis Juli 2015

Na lang uitkijken was het dan eindelijk zover, we gingen naar Israël!
Met onze valiezen vol gepakt en heel wat verwachtingen, en kriebeltjes van de spanning, belanden we
​’s ​morgens vroeg in Zaventem, waar reisleider Jo ons al stond op te wachten, met een deel van de groep.
De sfeer zat er meteen in. Aangekomen mochten we meteen al kennis maken met de andere deelnemers en met onze Gids Leon met z’n sappig Zuid Afrikaans accent, die ( dat beseften we later pas) een heel bijzondere man was.

Elke dag volgden we een strak schema, die van tevoren gepland was, we reisden van de ene plaats naar de andere ,en van de ene verwondering naar de andere. Ook in de bus kregen we geregeld uitleg van onze onvermoeibare gids van 74 jaar, over plaatsen waar we langs voorbij reden, Een wandelende encyclopedie
​( wikipidia vomule 3 )​ met de kracht van Mozes!. Ongelooflijk!
Heel bijzonder was telkens de verwijzingen in de Bijbel over de plaatsen waar we stonden , de gebeurtenissen in de geschiedenis die plaatsvonden, en hoe God steeds weer z’n volk te hulp komt! Ook de profetieën die uitgekomen waren, maar ook die nog te beurt moeten vallen! (zoals in Megiddo!)

Heel bijzonder is dat de verwachting van de Messias, en Gods belofte met z’n volk enorm leeft bij de joden!
De sabbat start meemaken aan de klaagmuur, de vreugde , het feest , het dansen, en zingen is heel bijzonder , het was dit w.e. een speciale sabbat met de herdenking van de verwoesting van de tempel, dit volgde de dag erop met de gebruikelijke Klaagliederen, waar we vrijwillig aan deelnamen, ook dit maakte veel indruk!

Het meer van Galilea , met z’n klipdassen en warme water, heerlijk, de Golan hoogte, de vele opgravingen, van duizenden jaren oud, Jeruzalem de oude stad , met z’n muren en poorten, en straten waar Jezus gewandeld heeft, sprekend gewoon! De stad van David , de Tunnel van Hiskia, en de vijver van Siloam, Super!
Ook de Juda woestijn met z’n oases , de grot van David , en de dode zee, en zoveel meer indrukken en gebeurtenissen,
dat je pas als je thuiskomt beseft hoe bijzonder het allemaal is geweest.
Alles in dat Heilige land verwijst naar Jezus en Gods belofte voor z’n volk en voor de mensheid!

We beseffen des te meer Gods liefde en genade, en zijn Hem zo dankbaar dat we die reis mochten maken,
en we er zomaar nieuwe vrienden leerden kennen, perfecte balans tussen ernst en ontspanning!
hebben we gelachen!!

Een schitterende reis , met diepgang en verwondering.
Zeker voor herhaling vatbaar!!

Bedankt Israel Idoed! Bedankt Jo en marjan!

En zeer zeker tot ziens!
lieve groeten

België: Didier (robert) en Teunia!

 

Verbindingsreis Juli 2015

Onze reactie op de verbindingsreis:
Op 20 juli zijn we naar Israel geweest met een leuke en gezellige groep mensen. We hebben ontzettend genoten van de afwisseling tussen serieuze en ontspannende activiteiten.

Het was gaaf om te merken hoe telkens weer de verbinding gelegd werd met Gods Woord en het Joodse volk (Gods volk). Heel indrukwekkend was bijvoorbeeld het vieren van de Sjabbat met elkaar, samen met een Joodse man.

We hadden een enthousiaste en gepassioneerde Joodse gids, die ons in het Nederlands heel veel heeft verteld over de plaatsen die we hebben bezocht. Hetgeen wat je leest in de Bijbel en de plaatsen die verbonden zijn aan al de Bijbelverhalen gaan echt voor je leven en tot je verbeelding spreken. Als je op allerlei plaatsen komt die in de Bijbel staan, dan merk je hoe God door alle eeuwen heen bezig geweest is en nog bezig is met Zijn volk.

We hebben ervaren dat Jo en Marjan reisleiders zijn die met hart en ziel hun werk doen en die heel betrokken zijn bij de mensen die mee gaan. Er was bijvoorbeeld een vrije dag, waarop zij met degenen die dat wilden, extra op pad gingen, naar plaatsen die de groep zelf kon aangeven. Het is bijzonder om te merken dat zij vanuit hun geloof en in afhankelijkheid van God hun werk doen.

Zij hebben een passie voor het Joodse volk en hebben dat ook met enthousiasme gedeeld met ons als groep. Wij kijken terug op een reis die we nooit meer zullen vergeten! Jo en Marjan, heel hartelijk bedankt!!!

Met vriendelijke groeten,

Veenendaal: Brand en Ada van Snippenberg

Verdiepingsreis Mei 2015

We gaan op reis naar Israel met een groep mensen die we nog niet eerder hebben ontmoet.

Dat is vanzelfsprekend nieuwsgierig, de ontmoeting op Schiphol, en de kennismaking.
In het oog houdend hoe het verder zal verlopen, ben ik bewust gaan registeren, hoe
wij vanaf de kennismaking vanaf dat moment, een groep mochten worden, een eenheid.
Dit is een zo fascinerende gewaarwording, die ik namens ons beiden, alleen kan omschrijven
als een eenheid, waarin de Geest van JHWH, alleen de eer te geven is in Jeshua, onze Redeemer.

De reisimpressie die zo prachtig in woord en beeld is gebracht door een andere reisgenote,
kan en wil ik niet overtreffen, het is zo een prachtig totaal beeld, die precies weergeeft
hoe veel je met deze reizen komt te zien en te horen. Gewoon deze compilatie volgen op de website
van Idoed reizen.

Rest me nog te noemen dat we geweldige gidsen , waaronder Leon Gork en Sara Noemi, en chauffeurs Jamal en Samuel, mee hadden op onze
trektocht. En de prachtige mensen, onze reisgenoten waar we met elkaar zo van hebben genoten,
heel veel gelachen, gezongen, heerlijk gegeten, en de goede hotels waar we mochten verblijven.

U maakt ons een U bracht ons tezamen is de afsluiter van mijn verhaal.
Idoed reizen, gewoon boeken, en laat je overweldigen door een Tsunami aan ervaringen, geuren, kleuren en verhalen.
Mocht nog toevoegen van mijn echtgenoot, dat hij zo heeft genoten van het land, de natuur, de rijke historie, de Bijbelse geschiedenis die
zo tot leven komt, en de mooie Middellandse zee, als terugkerend thema.

Bles

Kootstertille: Arie en Tineke Bosma 

Verdiepingsreis Mei 2015

Op reis naar het heilige land met Israel Idoed
Is voor je geloof echt heel goed
Je komt met de gids in veel Bijbelse plaatsen
Met de groep zonder te moeten haasten
En elke dag hoor je shalom als warme groet.

We hebben van 1 mei 2015 t/m 12 mei 2015 met een groep van 17 personen een prachtige verdiepingsreis gemaakt met Israël Idoed. Met twee enthousiaste en deskundige gidsen werd het voor ons een onvergetelijke reis. We hebben heel veel over het land gehoord en veel Bijbelse plaatsen bezocht, zowel in Israël als op de Westelijke Jordaanoever. Daarnaast kwamen we met Israël Idoed op plaatsen die andere organisaties niet aandoen. Heel bijzonder was de sabbatsmaaltijd met de hele groep bij een gastgezin in Jeruzalem en het bezoek bij een gezin thuis in een nederzetting. We hebben gemerkt dat de reisleider het belang van de reizigers wil dienen. Een volgende keer gaan we zeker weer met Israël Idoed. We zijn erg dankbaar dat we deze reis hebben gemaakt. Shalom, shalom!

Emmeloord: Wim en Bertha 

Verdiepingsreis april 2015

Wat een prachtige reis hebben we gemaakt langs de plaatsen en plekken waar de Heere Jezus met Zijn discipelen heeft gelopen. Ook waar de aartsvaders en koningen en profeten hun voetstappen hebben gezet. En wat wordt het land in cultuur gebracht.

We zijn heel dankbaar dat we met IDOED reizen zijn mee gegaan. Wat een prachtig programma vol met afwisselingen. Ook de gids Leon, een orthodoxe jood was duidelijk in zijn spreken uit het oude testament waarin het nieuwe testament door klinkt.

Het was een zeer leerzame en verdiepende reis met Jo als reisleider. We denken er met dankbaarheid aan terug. Een echte aanrader.

Koudekerk aan den Rijn: Dick en Willy van der Vis

Verdiepingsreis april 2015

Israel Idoed Reizen

Wij zijn heel dankbaar dat de Heere God ons deze mooie reis heeft gegeven. En ons iedere dag de kracht gaf om de toch intensive dagen te volbrengen. Als je al op leeftijd bent ,is het een zegen te weten dat de Heere met je meegaat.

Wij hebben een onvergetelijke reis gehad ,iedere dag op plaatsen te zijn waar onze Heer ook wandelde, heeft een onvergetelijke indruk op ons gemaakt.

Wij waren met een groep van liefdevolle broeders en zusters die altijd voor ons klaarstonden.
Onze broeder Jo die zich iedere dag weer voor ons inzette zo liefdevol voor iedereen.

Wat veel indruk op ons heeft gemaakt,was de Rabbi die een dag met ons meeging oa naar Hebron en naar Nati Rom in Shilo. Deze man heeft steeds voor ons gebeden. En hij sprak tegen de gids dat hij de liefde van onze groep ervaarde en dat hij helemaal warm van binnen werd.
De hotels waren geweldig en de kamers en het eten waren prima.

In onze kerk op de Maninne kring heb ik Irene over deze reis verteld. En ze vonden het geweldig.
Ik raad iedereen aan om met Idoed reizen mee te gaan. Het zijn bijzondere reizen. Met onze leider Jo le Poole. Die door God geroepen is om deze Bijbelse reizen te maken onder leiding van de Heilige Geest.

Bedankt Jo en Marjan. De Heere zegene jullie. SHALOM.

Heemstede: Henk en Irene Hofstra

Natuurreis – februari 2015

Een drietal jaar geleden heb ik met een vriend mijn vierde reis door Israël gemaakt en hebben we dit bewust beperkt tot 8 dagen Jeruzalem. Nu is dit land veel grootser dan slechts deze stad, al is juist deze plaats (jeru) van het meest grootste belang in de offers (shalaÏm). Zodoende heb ik me ingeschreven voor de natuurreis bij Idoedreizen om met begeleiding en een wat grotere groep niet slechts door het land te mogen laten leiden, maar ook door mezelf te laten leiden door Zijn woord en belofte.

De eerdere reizen waren zeker ontspannend en leerzaam, maar ik ben er trots op om nu met Idoedreizen mee overzee te zijn gegaan om vanuit deze messiaans/christelijke wijze Zijn barmhartigheid te mogen ervaren.

Voor vertrek had ik al heel wat telefonisch contact met vooral Jo. Temeer hoe ik in de voorgaande jaren reeds wat Ivriet heb mogen leren en dit in de praktijk toe te passen. Niet alleen in het contact met mensen aldaar, maar ook tijdens mijn persoonlijke gebed thuis door de tanach en de hachadesha te lezen zoals deze bedoeld is.  Deze innerlijke reis heeft veel in mij geopenbaard en laten zien wie en wat ik met en door mensen mag zijn en zo ook de genade en barmhartigheid van de Eeuwige daarin mag bevestigen.

En niet alleen het eerder genoemde Jerushalaïm, ook de ongerepte plaats Bet-El waar Jacob de stem van zijn Heer in de droom ervaarde laat je zien hoe je in je leven mag worden om deel uit te mogen maken van zijn Schepping en deze te vervolmaken naar zijn Woord, wat mede bevestigd is door hoe we niet alleen vanuit ieders huiselijke situatie, maar ook vanuit deze situatie met elkaar mee mogen reizen en mede-leven. En ook dat is een belangrijk punt in deze 11 dagen hoe vanuit éénheid een groep te zijn van leerlingen die Zijn leer vanuit liefde en barmhartigheid willen verspreiden.

Jo, Marjan, Naomi en Manou, heel veel dank voor deze grootse ervaring.

Eindhoven: Frans van de Sande

Israel vanuit het hart  – November 2014

Wat een geweldige, indrukwekkende reis! Als je voor het eerst in dit zeer bijzondere land komt, zoals wij, dan is alles nogal overweldigend.

Alleen al het feit dat je in het land bent waar Jezus zelf heeft geleefd en om op die plaatsen ook rond te lopen en de bijbelverhalen nog eens goed tot je door te laten dringen….. .

Ook de ontmoetingen die we tijdens deze reis hadden met mensen zoals Nati Rom, een jonge orthodoxe jood die nederzettingen sticht, de bewoners van het Beth Juliana verzorgingshuis waar overlevenden van de holocaust wonen, de shabbatmaaltijd bij een joods gezin thuis, ze waren allemaal even geweldig.

Het bezoek aan de redactie van Israël Today was ook zeer informatief. De uiteenzetting van de problematiek van Israël was zeer verhelderend voor mij. Kortom een reis die veel heeft los gemaakt en zeker uitnodigt om nog eens naar dit geweldige land  terug te keren!

Apeldoorn:Diet en Jaqueline

Natuurreis – februari 2015

Reeds vorig jaar, toen ik in oktober deelnam aan de Loofhuttenfeestreis van Israël Idoedreizen, nam ik de beslissing om dit voorjaar mee te gaan op” natuurreis “. Geen nanoseconde heb ik hiervan spijt gehad.

De reis was (weer) prima qua organisatie en werd waar nodig bijgestuurd, zodat we een vol en gevarieerd programma hadden.
Moet ik u nog overtuigen over de schoonheid van Israël ?

Er bestaan op deze aardbol landschappen die grootser, mooier en indrukwekkender zijn dan in Israël, maar…..het feit dat je in Zijn land reist maakt alles zo waardevol, inhoudelijk boeiend,  intens en uniek !

Het reisgezelschap was heel apart . Elkéén getuige van z’n persoonlijke relatie met onze Schepper en onze Verlosser.
Wat een voorrecht om met deze mensen te kunnen onderweg zijn, te kunnen praten en bidden en te kunnen lachen ! Hiervan word je “echt schatrijk ” .

Dank jullie wel Marjan en Jo dat jullie de moeite hebben gedaan om deze reis te kunnen laten doorgaan, niettegenstaande een kleine groep.
Hiermee heeft God zeker en vast een bedoeling, daar ben ikzelf zeker van !
Gods zegen gewenst bij alles wat jullie ondernemen.
Mogen nog vele mensen via jullie Gods land leren kennen.

Oprecht dank, jullie hebben een plek in m’n hart !
Vanwege Marie-Christine

Antwerpen: Marie-Christine

Ontdekkingsreis  – december 2014

Met een groep,wat voelt als een grote familie,waren we met de Kerstdagen in Israel.

Het was een heel bijzondere reis met veel hoogtepunten, mede doordat we een geweldige gids

hadden: Leon, die van alles heel veel wist te vertellen. Met deze reis zagen  we meer dan de gewone dingen,doordat de reisleiding ad hoc soms een gesprek of iets dergelijks regelde. Zo mochten we bij de gaarkeuken een maaltijd gebruiken en werd ons uitgelegd waarom  deze stichting in Jeruzalem werkzaam is.

Ook het bezoeken van op het Tempelplein,waar je toch een bepaalde dreiging voelt ,heeft indruk gemaakt.

Het was een hele afwisselende reis.Van Jeruzalem reden we noordwaarts door een stukje geschiedenis heen langs de kust, Caesarea,waar Herodes zijn paleis had gehad, naar Akko, waar we de geschiedenis van de Kruisvaarders hoorden vertellen.

Ons volgende bezoek was een kibbutz aan de grens bij Libanon.

Indrukwekkend het verhaal te horen hoe de mensen hier in de kibbutz wonen en leven.

Via Tiberias reden we naar het zuiden door de Negev en bezochten de Massada, waar een groep Joden in verzet geleefd hebben na de verwoesting van de tweede tempel.

Omdat de Dode Zee hier vlakbij is, gingen een paar mensen van de groep drijven,wat dat moet je toch gevoeld hebben.

De volgende dag werd de groep gesplitst,een deel ging door naar Jordanië en de anderen naar Sederoth. Deze plaats ligt op de grens bij de Gaza.

Hier mochten we bij het politiebureau een kijkje nemen,waar een hele verzameling raketten lag opgestapeld,die hier terecht gekomen waren. Bij de stichting,die we daar bezochten, werd ons verteld,over de hulp die zij aan gezinnen gaven,die in armoede leefden,die zo dicht in een gevarenzône leven.

Het was een indrukwekkende reis met een reisleiding, die heel erg ter zake kundig  en flexibel zijn, rekening houdend met de wensen van de groep.

Met de Bijbel open bij elke plaats uit de Bijbel ,gaat het Woord nog meer voor je leven.

Een mooie reis,die ik iedereen kan aanbevelen,met veel dank aan Jo en Marjan.

Lelystad:Ineke Brussé 

Israel vanuit het hart  – November 2014

Wij hebben een fantastische reis gehad met de reis “Israel vanuit het hart” van 3 tot 12 november 2014.

De ontvangst op schiphol was heel hartelijk evenals het kennismaken met de andere deelnemers van de groep.

Vanaf het begin dat we in Tel -Aviv waren is de tijd goed benut met  ‘s avonds een bezoek aan het oude Joppe waar het huis staat van Simon de Leerlooier.

De volgende dag bezochten we o.a. Beth Juliana, het bejaardenhuis voor holocaust overlevenden.Het deed iets met ons; de verhalen die we van de mensen hoorden hebben ons hart geroerd.

We hebben de tweede dag een zinvolle kennismakingsavond gehad, wat ons als groep hechter maakte.Het was een prachtige belevenis om in Galilea rond te reizen, te wandelen en te varen op het meer van Galilea en stil te staan bij de wonderen die Jezus daar gedaan heeft.

In Jeruzalem wachtte ons ook een mooie tijd; we gingen met onze gids naar bijzondere plekken in de oude stad waarover hij veel wist te vertellen.

Het is echt een belevenis om in Jeruzalem te zijn als de Shabbat begint en je daar samen met de gelovige Joden onze God kan aanbidden bij de klaagmuur. Het is fijn om deel te nemen aan de vreugde die daar te zien en te horen is ,want dansen en zingen kunnen de Joden!We waren uitgenodigd om ‘s avonds bij een familie een traditionele Shabbatsmaaltijd mee te maken.Dat was ook weer een prachtige avond!

Al de excursies die we gemaakt hebben waren meer dan de moeite waard. Het was een mooi afwisselend programma.

Onze reisleider las bij al de bijbelse plaatsen mooie bijpassende bijbelgedeelten voor.

De woestijntocht in jeeps was weer iets heel anders; ook die hadden we niet graag willen missen. Het was zeer fascinerend om dat meegemaakt te hebben.

Het is teveel om op te noemen wat we allemaal hebben gezien en beleefd, maar het was een onvergetelijke reis.

Ook de contacten met de plaatselijke bevolking die we gehad hebben waren een fijne belevenis. Elke dag was bijzonder en zeer de moeite waard! Ook de hotels waren goed, met heerlijk eten en een goede bediening.

Een fantastische reis!

Ede:Jitty en Wim Bosselaar

Profetische verbindingsreis – juli 2014

Israel doet iets met je: het verrijkt je!

Er is zoveel moois te zien en te beleven in Israël. Het reisprogramma is goed samengesteld door Israël Idoed Reizen.
De reis is dynamisch en er wordt elke dag om Gods leiding gebeden.

De hoeveelheid aan ervaringen is overweldigend. Een kleine greep uit het zeer gevarieerde aanbod: Kajakken op de Jordaan, het museum Yad Vashem, een Shabbatviering, de Klaagmuur, de Olijfberg, Caesarea, een boottocht op het meer van Galilea.

Ik kan hier boekwerken over schrijven, maar het is natuurlijk veel mooier als u het zelf kunt ervaren!
Voor mij persoonlijk was het mooiste moment het contact met de lokale bewoners.
Wij hebben samen het leven kunnen vieren. Ik hoop dat we hen hebben kunnen bemoedigen met onze aanwezigheid.

De profetische reis had ik voor geen goud willen missen. Israël heeft een
plekje veroverd in mijn hart. Dank Israël Idoed reizen voor de uitstekende begeleiding!

Huizen: M.E. Beukers

Loofhuttenfeest – oktober 2014

In oktober jl. nam ik deel aan de Loofhuttenfeestreis.
M’n vlucht vanuit Brussel was goed geregeld en ook de transfer van Tel Aviv naar Jeruzalem verliep vlot.

In het hotel aangekomen kwam ik terecht in een groep , voor mij, totaal onbekende mensen. Echt een bonte mix. Vanaf het allereerste moment voelde ik me “thuis” , bovendien kreeg ik ook nog een superfijne kamergenote toegewezen.

Iedereen kon en mocht zichzelf zijn. Allemaal mensen met verschillende achtergronden, leeftijden, karakters en persoonlijkheden, maar allemaal samen met 1 doel : samen zijn en reizen in Zijn land. Geen enkel moment heb ik me alleen gevoeld, voor eenieder werd zorgvuldig gezorgd en was er aandacht.

Naast de vele activiteiten was er ook nog tijd om zelf in te vullen.
Soms moest het programma wat bijgestuurd worden, maar dat werd vlekkeloos geregeld.

We hebben gelachen, er waren momenten van gebed en we hebben interessante toelichtingen gehad.

De reis was dus zeer geslaagd en kon me zo bekoren dat ik mezelf heb aangemeld om in februari weer mee te gaan met Israël Idoed reizen. Bij leven en als God het wil, dan trek ik m’n stapschoenen aan en ga mee op natuurreis door Israël.

Marjan en Jo vanuit m’n hart wil ik jullie danken voor deze mooie reis, ik wens jullie Gods zegen bij alles wat jullie ondernemen !

Vele groeten vanuit Antwerpen.

Antwerpen: Marie-Christine

Profetische verbindingsreis – juli 2014

Profetische verbindingsreis met Israël Idoed van 21 juli tot 5 augustus 2014. Onder leiding van Jo en Marjan le Poole.

Terwijl we in Israël waren, woedde er oorlog in de Gazastrook. Ontelbare raketten , afgevuurd door “Hamas” werden beantwoord door grote vernietigingen van dorpen en land. Ook de tunnels, gedurende 12 jaar gegraven om munitie onder Israëls belangrijke gebouwen te leggen, werden met moedige en onvermoeibare inzet, vernietigd.

De voorraden munitie waren verstopt onder zeker één school en zeker één ziekenhuis, zodat Israël, na waarschuwing, ook deze doelen heeft vernietigd.

Het was vreemd om vakantie te vieren terwijl deze afschuwelijke gebeurtenissen plaatsvonden. Ondanks alles ging onze reis gelukkig gewoon door. We hadden, behalve op onze laatste locatie, grote viersterren hotels, met ruime kamers en fantastisch eten.

We hadden een zeer deskundige gids, die ons een volledig programma bezorgde gedurende de dagen. Ze was sterk, ze liep flink en vastberaden over ongelijke wegen en glibberige stenen. Op al onze vragen had ze een uitgebreid antwoord, en iedereen werd met dezelfde aandacht bejegend, wat erg prettig overkwam. Zij vertelde ons veelal over de gebeurtenissen uit het oude testament die tot leven kwamen in de verschillende locaties. Ook de achterliggende geschiedenis werd ons duidelijk uitgelegd. Het één en ander doorspekt met hilarische opmerkingen en grapjes.

Jo en Marjan gaven ons het religieuze aspect van deze reis. Ze baden vóór het dagelijks vertrek voor de regering, voor de soldaten, voor onze chauffeur en voor ons. Zij gaven uitleg over de verschillende plekken waar Jezus was geweest, ze lazen in de bijbel zodat het Woord levend werd terwijl we rondkeken.

We zijn in een huis geweest, zo één als waar ze in de tijd van Jezus in woonden. Nu zie ik vóór me hoe het gegaan is bij al die bezoeken van Jezus en waar hij dan ging zitten om de maaltijd te nuttigen. Gedurende deze reis maakten we ook kennis met verscheiden inwoners van Israël.

Een priester, die in Bethlehem bleef vechten voor zijn geloof. Een enthousiaste jonge man die ons begeleidde op Sabbat avond bij de “muur” in Jeruzalem en die met ons een Sabbat maaltijd deelde. Koen en zijn vrouw, die ons inspireerde om de ogen en oren te openen om God’s stem te verstaan en te gaan pleiten vóór het goede en tegen de kwade invloeden van de wereld om ons heen.

In Tel Aviv ontmoetten we nog een vrijwilliger, die zich inzette voor verschillende aspecten van hulpverlening.

Ik wens de leiding God’s zegen en vrede,

Noordgouwe: Annelies

Profetische reis mei 2014

Hoe vat je 11 geweldige dagen samen in een kort verslag? Niet! Deze reis moet je echt zelf beleven om maar een klein beetje te snappen wat deelnemers, die een poging wagen over te brengen wat zij beleefd hebben, bedoelen. Voor u dat doet is een waarschuwing vooraf wel op zijn plaats: U komt anders terug dan u vertrekt.

Voor mij persoonlijk waren de ontmoetingen met lokale mensen steeds een hoogtepunt. Het is leerzaam om van lokale bevolking te leren hoe zij leven en hoe zij het leven in Israël en de omstreden gebieden ervaren. We hebben ook Palestijnen ontmoet en door die ontmoetingen hebben we een heel ander beeld op de werkelijkheid gekregen dan wat ons door de media steeds weer wordt voorgespiegeld. Het blijft verbazingwekkend hoe gelijk mensen zijn als er geen politiek mee gemoeid is.

De reisleiding heeft haar zaken goed voor elkaar. Alles is of wordt ter plaatse goed georganiseerd. Op verzoek van de groep zijn er een paar aanpassingen in het programma geweest. Zo hebben we multimediashow bij de Toren van David aan het programma toegevoegd, en zijn er nog een aantal wijzigingen geweest die prima in het programma van de reis pasten. Jo stelt zich daar flexibel in op en heeft alles steeds keurig geregeld. Super!

Ter plaatse hadden we een gids, Leon, die zelf 35 jaar geleden Alijah vanuit Zuid-Afrika heeft gemaakt. Een soort wandelende encyclopedie en samen met chauffeur Thaer een prachtig onderdeel van een geslaagde reis. De dagen vlogen om en tijdens de ritten van het ene onderdeel naar het volgende was Leon bijna constant aan het woord omdat er steeds wel iets interessants was te zien of er zich een bijzonder stuk geschiedenis had afgespeeld in de omgeving.

Door de combinatie van al deze verhalen en het reisprogramma lezen wij de Bijbel nu toch anders. De plaatsnamen die we lezen roepen een beeld op omdat we er nu zelf geweest zijn, bij de locaties die beschreven staan hebben we nu een duidelijker beeld wat er gebeurde.

Eén ding kun je echter niet beschrijven: de geestelijke verdieping die we tijdens deze reis mee hebben gemaakt. Die kun je alleen maar ervaren.

Maar ook de rest, de bijzondere manier waarop Israël oude historie combineert met een hypermoderne samenleving, architectuur, de gastvrijheid van de mensen (die al begint met een prettige vlucht naar Tel-Aviv), het leven in vrijheid tussen traditie, geloof en moderne tijd, de diversiteit van een echt multiculturele samenleving die één gemeenschappelijke deler deelt, de doorlopende vergevingsgezindheid van het Joodse volk, de verbazingwekkende ontwikkeling van moerassen en woestijnen tot vruchtbaar land, de onvoorstelbaar snelle ontwikkeling van deze samenleving en de capaciteit om steeds weer nieuwe immigranten op te nemen. Het zijn vaak dingen die we wel weten, maar het met eigen ogen zien en ervaren blijft toch heel anders.

Aan het einde van zo’n reis blijft het gevoel dat alles veel te snel voorbij is gegaan. We gaan dan ook zeker nog een keer terug!

Franeker: Peter en Ingrid

Verdiepingsreis april 2014

Israel Idoed Reizen

De meivakantie 2014 waren twee aaneengesloten weken. Een mooie tijd om naar Israel te gaan. Los van elkaar kwamen we al surfend op internet uit op de website van Israel Idoed reizen. Nog nooit van gehoord, maar het zag er wel goed uit. Toch maar eens bellen met de organisator Jo Le Poole. Volgens hem was het reisgezelschap overwegend afkomstig uit de evangelische kring, maar eigenlijk varieerde het van “heiden tot gergem”. Nou, laten wij nu net Gergemmers zijn… We hebben het er maar op gewaagd.

En daar hebben we nog geen moment spijt van gehad. De verdiepingsreis was echt een reis met meerdere “lagen”. Natuurlijk was er de bovenste laag van de toeristische trekpleisters. Maar daar doken we al snel onder naar de tweede laag: “ga nu niet als toerist bij de Klaagmuur staan, maar zoek echt contact met God in het gebed” was het dringend advies van Jo en Marjan, onze reisleiders.

En daar bleef het niet bij. Verdiepende ontmoetingen met diverse organisaties, zoals http://cjcuc.com/site : Centre for Jewish-Christian Understanding & Cooperation (zeer bijzonder was “het college” van David over Amen en Stilte waar we echt de diepte van de Bijbel ingingen). Of met een Israelische militair en zijn kijk op het conflict in het Midden-Oosten. En dat alles onder de bezielende leiding van onze gids Krina.
Tot slot was er de verdieping door de vrijwel dagelijkse bijbelstudies. Goed opgezette overdenkingen van een verrassend goed reformatorisch gehalte 😉

We bevelen Israel Idoed reizen aan iedereen aan die echt kennis wil maken met Israel: haar historie, de cultuur, de mensen, maar bovenal de God van Israel. Die als Vader van Jezus Christus het mogelijk heeft gemaakt dat wij als heidenen (!) ingeënt kunnen worden op de stam van Israel.

We wensen Jo en Marjan al het goede toe in het organiseren van hun prachtige reizen!

Kapelle: Marinus en Corine Schroevers

Profetische reis mei 2014

Wat hebben wij daarvan genoten zeg.
Dagelijks denken wij er nog aan.
Wat hebben we veel gezien en gehoord, dank zij
onze reisleider Jo en onze reisgids Leon.
Ook de groep zelf was fantastisch, allen waren we
één in onze Heer Yeshua, zó mooí!!!
We hebben er fijne contacten aan overgehouden en
hopen zelfs op een reünie. Dat wil toch wel wat zeggen.
Deze reis was géén vakantiereis maar een ontdekkingsreis.
We weten nu zoveel meer over Israël door al die plaatsen die
we hebben bezocht én over Gods plan met Israël.
Toppie Jo, dat je ons naar zoveel plekken uit de Bijbel hebt
meegenomen. Elke keer als we hem nu lezen, weten we waar het
is en kunnen we het zo voor ons halen.

Dank, dank, dank.

Dit is echt een aanrader voor iedereen die een Israëlreis wil maken!!!

Noordbroek: Gerrit en Lenie

Verdiepingsreis april 2014

Hallo Leo, heb je het nog een beetje naar je zin? Wat zeg je nu Jo, nee, geen beetje, maar heel veel.

Zo begon regelmatig een gesprek in de bus na het bezoeken van één van de vele hoogtepunten op onze verdiepingsreis in april – mei 2014.

Knap zoals de reis samengesteld is, een druk programma waarin we veel plaatsen bezochten en toch niet te vermoeiend.

We gingen dan ook heel relaxed van de ene locatie naar de andere. De hele reis liep als een geoliede machine.

Veel ontmoetingen gehad met soldaten, rabbijnen, medereizigers en inwoners van allerlei afkomst. Dat maakte de reis echt extra interessant.

Ook de uitstekende gids Krina wist zoveel te vertellen. Zij weet zoveel over Israël, maar ook over de geschiedenis, geweldig!

Natuurlijk de ‘gebruikelijke’ hoogtepunten. Voor mij was dat onder andere een doop in de Jordaan van twee jonge mensen, maar ook het bezoek aan de Kotel.

Yad Vashem maakte echt een enorme indruk, maar ook Massada met de geschiedenis hiervan. Hier hadden we een ontmoeting met een rabbijn die een Thora rol aan het overschrijven was.

Een geweldig rustpunt
was de dag dat we in
Bethel en in Shilo waren.
Nauwelijks toeristen, rustig, mooi weer, geweldige natuur en erg indrukwekkend.

(bloempje: het bloed van de Makkabeeën)

Jo en Marjan, ga zo onder de zegen van de Allerhoogste door. Shalom.

Riethoven: Leo Snijders.

Verdiepingsreis april 2014

Wij zijn met de Verdiepingsreis  mee  geweest in mei 2014. We hebben de reis als prettig ervaren. De reisbegeleiders waren goed voorbereid en tijdens de reis hebben ze ons van theologische achtergronden voorzien. De gids voorzag ons van veel goede informatie van de locaties. Ondanks een grote groep was het heel gezellig.

We kwamen langs diverse mooie locaties, elke locatie had een uniek verhaal. Het was een goed gebalanceerd programma.

Het is erg mooi om Israël zo te beleven. Je leest de Bijbel er anders door. Door het intensieve programma hebben we veel gezien.

De faciliteiten en de hotels waren prima. We zullen dit bezoek aan het Heilige Land niet snel vergeten en we hebben de tastbare herinneringen in de vorm van de vele uitgewisselde foto’s.

Jo en Marjan, bedankt voor jullie inzet. We hopen dat jullie nog vele mensen naar Israel mogen brengen.

Groet,

Epe: Coen & Harma en Henk.

Verdiepingsreis april 2014

Israël zat al lang in ons verlanglijstje.
De gelegenheid deed zich voor, doordat een familielid (Leo) eenzelfde wens koesterde. Hij had de nodige alternatieven bekeken. De opzet en inhoud van Israël-Idoed voelde goed aan.
Onze insteek was ook iets van het gehele land te kunnen zien en bovenal de cultuur. Het programma van Idoed-reizen kwam het dichts in de buurt.
Nu, na afloop, kort en bondig: Het was een fantastische beleving!
Niet alleen het land Israël en zijn cultuur, maar ook de historische en religieuze betekenissen voor zowel Joden als Christenen.
Het reisprogramma was daar heel uitgebalanceerd op afgestemd. Onze reisleiders Marjan en Jo en daarnaast uitstekende gidsen m.n. Krina, completeerden het plaatje op veelzijdige wijze. De groep van 34 personen vormden al na enkele dagen een hecht geheel, waar ook naar elkaar omgekeken werd.
De reis is uitstekend opgezet, waardoor het land Israël plus een stukje Arabisch (bekend als Palestijns) gebied, eveneens werd verkend.
Diverse lezingen maakten oorzaak en gevolg van de heersende tegenstelling ter plekke aanschouwelijk.
De reis is inhoudelijk dermate uitgebreid, dat ze terecht als verdiepingsreis werd aangeboden.
De organisatie (Jo en Marjan Le Poole), de gidsen en de samenstelling van de groep, heeft dit alles tot een onvergetelijke (vakantie) reis gemaakt.
Sommige dingen zijn zó onvergetelijk (Yad Vashem c.q. Holocaust museum, Masada, veelzijdigheid van het landschap) dat het vraagt om herbeleving.
De blik op Jeruzalem vanaf de Olijfberg willen we ook graag opnieuw aanschouwen.
De reis is in deze samenstelling een aanrader, zelfs als herhaling.
We wensen Idoed-reizen veel succes met hun organisatie. En inderdaad: Idoed ( bemoediging) kan op deze wijze mede worden bewerkstelligd!
Tim en Ine Janssen-Kaldenhoven

Asten: Tim en Ine Janssen-Kaldenhoven.

Verdiepingsreis april 2014

Van alle reisorganisaties sprong ‘Israël Idoed Reizen’ er met zijn verdiepingsprogramma voor ons als beste uit. We hadden eerder in 1992 ook al een fijne Israëlreis gemaakt, maar wilden nu toch graag een reis met meer diepgang ondernemen.

We zijn dan ook met hoge verwachtingen op stap gegaan, samen met nog 32 andere groepsgenoten. Heel divers, maar o zo gezellig! We denken met veel warmte aan allen terug.

De reis bracht ons in ‘de tenten van Sem’, Israël. Naast enkele bezoeken aan toeristische trekpleisters, die in een land als Israël niet te vermijden zijn, kwamen we ook op plaatsen waar Israëls geschiedenis vanuit de stilte tot ons hart sprak. Ontmoetingen met de God van Abraham, Izak en Jacob in Hebron, Bet El, Shilo, de berg de Gerizim, Sichem, het graf van Jozef. Bijbelverhalen, met een boodschap voor ons als volgelingen van Jeshua in deze tijd, werden helder voor ogen gebracht.

We waren getuigen van een doopdienst in de Jordaan, waar twee jonge mensen van onze groep zich lieten dopen. Eengeweldig feest. We bezochten de berg waar Jeshua de zaligsprekingen uitsprak, de oase Ein Gedi, het bloedhete Massada. Elke dag met een open Bijbel en een open hart. Geweldig! We hebben dat als een rijke zegen van God mogen ervaren.

Daarnaast waren er ook de ontmoetingen met het Joodse volk. De lezing van Yochanan Visser over de voortdurendemediahetze tegen de Joodse staat, de traditionele Sabbatsmaaltijd met uitleg in Hineni, de rabijn die Thora uitleg gaf in Efrat, het indrukwekkende getuigenis van de Palestijnse Pastor Steven Khoury die we in onze gebeden zullen blijven gedenken, de Israëlische soldaat die ons overzijn diensttijd kwam vertellen, het bezoek aan de grote synagoge in Jeruzalem waar we als verrassing een Bar Mitswa bijwoonden. En natuurlijk het aangrijpende Memorial Center Yad Vashem, waar we onze ogen niet droog konden houden toen de namen van zoveel Joodse kindertjes werden genoemd die in de tweede wereldoorlog zo gruwelijk om het leven zijngekomen. De eindeloze hoeveelheid lichtjes maakten diepe indruk, om nooit te vergeten.

Dan hebben we het nog niet gehad over het veelzijdige, prachtige land dat Israël is. Een sieraad onder de volken! De kuststreek, de imposante bergen van Judea, de golanhoogten, Samaria. We denken ook aan het mosterdzaad wat Krina ons liet zien op de berg van de zaligsprekingen, en de liefdesappelen die we op de plaats Bet El vonden.Duizelingwekkend, áls je tenminste van natuur houdt. En dat doen we!

Wij hebben deze reis in ieder geval heel intens beleefd, dank zij de fantastische bijdrage van onze twee lieve reisleiders, Jo en Marjan Le Poole, de deskundige reisgids Krina Brandt Doekes en gepassioneerd gids Koen Janusch. Jullie hebben ons bij de hand genomen. We zijn samen opgetrokken in Zijn land, Zijn oogappel Israël, Zijn geliefde. Er was met jullie inbreng zoveel diepgang. Het is eigenlijk te veel voor een 11daagse reis. Hartelijk dank daarvoor. Deze onvergetelijke Verdiepingsreis heeft ons zoveel meer gebracht dan wat we hadden verwacht. De Here zegene jullie uit Sion.

Baruch HaShem Adonai.

Shalom

Waalwijk: Hans en Ria van der Ven.

 

Verdiepingsreis april 2014

Als getrouwd stel (26 en 23 jaar) hebben samen met een ander vriendenstel geboekt voor de verdiepingsreis van Israel Idoedreizen. Van tevoren wisten wij niet heel goed wat wij konden verwachten. Ons beeld was dat je pas op oudere leeftijd een reis naar Israel maakt. Toch hebben wij geboekt, omdat we graag meer wilde weten over het Beloofde land.

Onze verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen en de groep was heel divers. Wij hebben een hele goede tijd gehad in Israel. Het leuke van Israel Idoed reizen is dat je echt in contact komt met de lokale bevolking. Met Christenen, Joden en Palestijnen. In korte tijd zie, hoor en beleef je ontzettend veel. Dit was ontzettend leerzaam. De reis stond onder leiding van Jo en Marjan le Poole. Zij zijn echt een hele mooie toegevoegde waarde door hun persoonlijke en open houding.

Voor ons was dit een verdiepingsreis waarvan wij geloven de rest van ons leven profijt te hebben.

Nijkerk: Niels & Marleen Haitsma

Bemoedigingsreis januari 2014

‘Reizen met Idoed je wat!’.

Voor ons een droom die uitkomt. Voor het eerst voet zetten op de bloedrode grond van het land Israël. Daar waar God ooit begon met het scheppen van de huidige wereld. Daar waar hij ook zal beginnen met het herstel van de wereld, herstel van de chaos die wij mensen veroorzaken. Herstel die zichtbaar is omdat God bezig is het volk Israël te brengen naar het beloofde land.

Binnen een week was alles rond en hoorden dat de reis doorging. De eerste ontmoeting met de organisator van Idoed reizen was spannend. Is er een klik? Met wie gaan we de komende 8 dagen Jeruzalem en omgeving verkennen? De eerste ontmoeting op 27-01-2014 was meteen goed. De reis was vooraf goed voorbereid, we kwamen in een ‘gespreid bedje’ terecht. De vlucht, voor ons de eerste keer, ging voorspoedig. Het hotel waar we de 8 dagen verbleven was van voldoende kwaliteit.

En wat betreft het reisprogramma, de bemoedigingsreis, die was fantastisch. Samen met (soms 2) Nederlandstalige gidsen hebben we Jeruzalem die 8 dagen verkend. Wat een historie en wat een toekomst heeft deze stad. De kennis over Israël van zowel de reisleider (Jo le Poole) en de gidsen (Ruth en Abshalom) waren zeer goed. De Bijbel ging vaak open en ging nog meer leven dan tot nu toe heeft gedaan. De voetsporen volgen van de aartsvaders, profeten, verhalen over David en natuurlijk van Yeshua. Maar ook de ervaring van de verschillende culturen/ religies die zich huisvesten in Jeruzalem.  We zij blij dat we hebben gekozen voor Idoedreizen. Zeer verzorgt, een goede sfeer, Bijbelgetrouw en met Nederlandstalige gidsen die wonen in Jeruzalem en dus het Ivriet spraken, daarmee  konden we net wat dieper graven  in de ‘geheimenissen’ van Jeruzalem en omgeving. Een reis die ik ieder aanbeveel.

Nu thuis zittend hebben we heimwee naar Jeruzalem , het licht dat daar schijnt, de heerlijke temperatuur in de winter, het samen lezen van het Woord van God met de reisleider met voor je de panorama van de stad of olijfberg. Zoals we met de Seder maaltijd altijd zeggen: Tot volgend jaar in Jeruzalem. Dat is waar wij ons aan vasthouden. En dan weer met Idoed-reizen?  Die kans is zeker aanwezig. Want we zijn nog lang niet uitgekeken op Israël en gezien onze ervaring tot nu toe is er met Idoed-reizen nog ontzettend veel te beleven. Zoals ik ook al begon met het verslag, zo eindig ik ook:  Reizen naar Israël  met Idoed je wat!

De Westereen: Jasper van der Meulen 

Profetische reis juli 2012

Vol verwachting en spanning keken we uit naar de datum van ons vertrek naar Israël om te mogen beleven wat in Gods woord tot ons is gekomen. Onze datum was 16 tm 26 juli, in warme periode, maar dat hinderde ons niet omdat we verlangend waren veel indrukken op te doen.

Aan de hand van Bijbelteksten hebben we in de brochure genoemde plaatsen en streken bezocht. Een toegevoegde waarde was, dat we met een kleine groep op stap gingen en we Nederlands sprekende gidsen tot onze beschikking hadden. Een van de gidsen was Ayalla, een Nederlands sprekende Jodin die al weer jaren in Israël woont, die het land kent en met veel passie daarover kon vertellen. Dat was bijzonder en we genoten met volle teugen. Niet alleen werden de Bijbelse plaatsen bezocht, maar ook de huidige situatie aan de grenzen getoond en met soldaten gesproken, die, zoals zij zeggen, hun land verdedigen. Benevens de vele opgravingen zagen we ook hoe de archeologen bezig waren de historie van Israël bloot te leggen. In de oude stad Jeruzalem, hooggelegen te midden van ’t schrale heuvelland Judea, was zoveel te zien dat we daar beslist nog een keer in terug moeten. De ‘Erev Sjabbat’ bij de Klaagmuur maakte op ons een zeer grote indruk.

Al met al kunnen we zeggen dat de ‘Profetische Israël’ reis een zeer leerzame zegenrijke reis is. Een reis van verdieping.

Noordbroek: Wim en Hermine

Verdiepingen reis april 2013

Voor ik aan de reis begon wist ik één ding zeker ‘ik wil naar Israël!’ verder had ik me niet heel erg verdiept in de reisorganisatie of de reis.

Het was belangrijk dat ik veel zou gaan zien en dat het een christelijke organisatie was waardoor ik dacht dat gebed, Bijbel en ontmoeting een evenwichtige invloed zouden hebben in de reis.

Uiteindelijk was het voor mij een kwestie van “Heere God, ik ga boeken, maar zonder U reis ik niet.” kortom vertrouwen op God.

Eenmaal aangekomen in het beloofde land voelde ik me iets anders dan bij vertrek, ik was namelijk misselijk, ik had hoofdpijn en eigenlijk wou ik gewoon even rust! Dat gebeurde dan ook erg snel na de dagafsluiting, slapen!
Met God had ik afgesproken de volgende morgen te gaan wandelen en dat deed ik, camera en Bijbel in de hand ben ik richting zee gestapt. Daar heeft God me wat dingen laten zien, wat ik deze reis kon gaan verwachten.
De foto van het terugtrekkende water was op een plaats waar de Heere me vertelde dat we onder het water oppervlak zouden gaan kijken! Dat was voor mij gelijk al een bemoediging en later tijdens de reis was ik dankbaar voor deze bemoediging. Persoonlijk ben ik niet zo van de toeristische plaatsen, teveel toeristen op een hoop zorgt bij mij vaak voor afkeer en op momenten dat ik door de ‘heilige plaatsen’ de Heiligheid niet meer kon zien mocht ik terugdenken aan mijn wandeling op de eerste dag.

Uiteindelijk horen de toeristische plaatsen zeker in de reis, om naar Israël te gaan en niet de Via Dolorosa gelopen te hebben zou ik achteraf gezien als vreemd bestempeld hebben. Maar deze plaatsen waren niet wat de reis zo geweldig maakte. Daarvoor moet ik toch het volk de eer geven. De Joodse mensen die we daar hebben ontmoet zijn een reiselement wat ervoor heeft gezorgd dat het een reis is om nooit te vergeten!
De plaatsen die we gezien hebben waren van het verleden, maar de mensen die we gesproken hebben waren van het nu en de toekomst! God is met een geweldig werk bezig in Israël.

Het is geweldig om op reis te zijn met reisleiders die naast kennis en kunde van de omgeving ook persoonlijk aandacht hebben voor alle reisgenoten. Niet alleen aandacht, maar ze hebben oog voor ons gehad als een goede herder.

Dordrecht: Johan van Breugel

Bemoedigingsreis januari 2014

Aangekomen  in het mooie  Beloofde  Land,dadelijk voel je dat de temperatuur anders is, het is Januari en ongeveer 20 graden en je merkt  al gauw dat alles langzaam weer tot bloei  komt,weer volop  tot  leven,net zo als het Joodse  volk  zelf. God heeft  een  plan  met Zijn volk,en dat zal  nooit  veranderen.

Het is de zesde keer dat ik hier naar toe mag gaan,en ik hoop niet de laatste keer,Israel is mijn geliefd  land,Het Beloofde Land voor Gods  volk,waar straks hun Messias. De Koning der Koningen terug zal keren,en Zijn voeten  zullen staan op  de olijfberg.

Wat een heerlijk idee dat ik daar weer heb mogen lopen. Ik ben met  verschillende reisorganisaties mee  geweest,en ze  waren  allemaal goed, maar deze  was nieuw,COMPLEET NIEUW,! Ik heb plaatsen gezien en GELOPEN,waar ik voorheen nooit eerder  ben geweest.Ik heb door tunnels gelopen,heel smal,en heel lang,en wat een geschiedenis hebben die en onvoorstelbaar mooi.

Onze Nederlands talige gids die al heel lang in Israel woont kon daar prachtig mooiover vertellen,haar naam is Ruth,wat een kennis heeft die prachtige en bijzondere vrouw.Ook een andere gids,ook Nederlands talig kon goed vertellen over het Jodendom,ook een fijne man die al lang in Israel woont,beiden zijn een paar mensen  met heel  veel kennis over dit prachtige land.

Onze reisleider maakte alles compleet door van uit het Woord de Bijbel te lezen en zijn kennis te vertellen,daar door begon alles te leven en werd alles meer duidelijk. We hadden een kleine groep,super klein,maar het heeft zo moeten zijn, en we hebben met elkaar en van elkaar genoten,en heel veel gezien.

Doordat we veel met de,light rail,tram gingen hadden we veel contact met de mensen vanhet land,soms kwam het tot een gesprekje.Door het lopen kon je alles heel goed bekijken en aanraken. Al die grote markten,en kleine straatjes,en de shoeks, en de sfeer die dat  alles met zich mee bracht,plaatsen waar de Heer Jezus heeft gelopen,de geuren en kleuren om je heen.

De gesprekken met fijne mensen in Bethlehem,en bij de soldaten bij de Gazza strook die we mochten hebben,en de warmte die vanuit die mensen uitging,en hun gastvrijheid. Dit alles,en het goede contact met elkaar,en met  onze reisleider  Jo Le Poole, onze geweldige gidsen Ruth en Abshalom,en de nabijheid van onze Vader in de hemel heeft dit tot een geweldige  mooie reis  gemaakt.

Mijn dank gaat uit naar Idoed reizen,naar Jo en zijn vrouw Marjan,die deze reizen organiseren, hun geweldige inzet.

Ik zal zeker weer voor Idoed  reizen kiezen, ook wat betreft de begeleiding,gewoonweg geweldig,een reis die ik zeer zeker zal aan bevelen aan jong en oudere mensen die Israel willen leren kennen.

Alkmaar: Anne Bakker.

Profetische reis juli 2012

‘Idoed’ betekent: bemoediging. Idoed Reizen, daar zit dus méér achter dan alleen maar vakantie vieren in Israël. ‘Israël bemoedigen’ spreekt gelovigen aan met een diepe liefde voor het land en het volk van Israël.Ook voor het reisgezelschap is dit versterkend, je bent met mensen op reis die open staan voor Gods plan met Israël.

Zwolle: Peter Schilperoord

Israel vanuit het hart november 2013

Kijk terug op een geweldige reis naar Israël.
Het was precies de reis waar ik lang naar had gezocht, elke dag was boven verwachting! De sfeer in de kleine groep was heel erg goed. Er waren steeds goede gesprekken. Iedereen werd weer door iets anders aangesproken, zodat we ook veel van elkaar konden leren.

De leiding van Jo bevorderde de saamhorigheid en goede sfeer, er werd veel gelachen. Het was heerlijk dat we al onze vragen kwijt konden aan zeer deskundige gidsen en contactpersonen ter plaatse. De vele ontmoetingen en het delen van levensverhalen met ons was uniek. Zoals het bezoek aan kibboets Malkia, waar een Nederlandse inwoner vertelde over het leven op een kibboets aan de grens met Libanon. Tijdens het aanhoren van zijn verhaal, keken wij vanaf die plaats in Libanon, wat het nog indrukwekkender maakte.

Er werden steeds connecties gelegd met de tekst en de plaats waar je was. Zoals in de woestijn van Judea, met een geweldig uitzicht, werd, terwijl we woestijnkruidenthee dronken, Ezechiël 37 voorgelezen, waarbij de gids vertelde dat het leger van Israël zich nu gereed maakt om alles wat er staat te gebeuren, zo goed mogelijk te begeleiden.

In de tuin van Katzrin werd het proces van het maken van olijfolie uitgelegd en konden we voorbeelden van huizen en gebruiksvoorwerpen uit het oude en nieuwe testament bekijken. Zo krijg je een beter beeld bij hoe het leven er toen heeft uitgezien.

De Jordaan, de plaats waar de ark heeft stilgestaan en waar Jezus ook gedoopt is, werd door Jo een mooie verbinding gelegd tussen het oude en het nieuwe testament. Het bezoeken van projecten, zoals Seeds of Hope in Jericho, heeft me ook heel erg aangesproken. Het verblijf in Jeruzalem vond ik ook heel erg bijzonder, Shabbat maaltijd en huiskamerconcert bij een familie, wandelen door Jeruzalem, zelfs op de muren, bidden bij de klaagmuur, Golgotha en de graftuin…
Ik raad het iedereen aan om met Idoed op reis te gaan!
Bedankt voor deze geweldige bijzondere tijd,

Abcoude: Gera

Profetische reis juli 2013

Het is nu meer dan 8 maanden geleden dat wij in Israel waren. En nog reist de reis naar Israel met ons mee. Ik sta zelf voor de klas en vertel over het Jodendom. Nu met een ervaring rijker. Dat maakt lesgeven weer zoveel leuker…

Wij hebben bewust de Profetische reis geboekt van de Idoed reizen. Eerst wat schoorvoetend, contact opgenomen met Jo le poole. Een aantal gesprekken gevoerd. Juist door deze gesprekken waren wij overtuigd geraakt van het bijzondere karakter van deze reis.

Welnu ik kan u zeggen het was bijzonder.

Wij zijn op plekken geweest die niet in de gewone reisgidsen staan.

Mensen ontmoet die een dag bij ons gezelschap kwamen en zelf weer verder konden. Of gidsen die ons weer over de muren van de stad leiden inclusief bijbel lezen en verkondigen.

Op plekken geweest waar de profeten zijn geweest. Daar waar ook de “eerste tempel” heeft gestaan. Omdat je de lucht en de hitte ervaart en de verhalen zo indringend verteld worden laten deze verhalen indrukken achter die je niet vergeet. Wanneer je nu de bijbel leest,  geeft het je meer inlevingsgevoel. Ook hoe nu de Joden leven en overleven. Zoals verteld werd door onze geweldige gids Ajalla uit Eibergen. Een Nederlandse Joodse gids, die destijds gekozen heeft om haar leven in Israel te leven en een gezin te stichten. Zij kon ons zoveel vertellen over het leven als Jood in Israel. Zo vertelde de gids o.a. over de watervoorziening in Israel. Ook hoe dat gedeeld wordt met de Palestijnen en hoe er overlegd wordt….. Je begrijpt dan niet dat de Nederlandse bedrijven zich terugtrekken van de opdrachten omdat het in de bezette gebieden is. Water is voor iedereen. Elk mens heeft water nodig, wie hij/zij ook is….Geeft te denken toch..

Ja en dan de Sabbat, Wat een feest daar op het plein bij de gebedsmuur. Dansende soldaten, biddende orthodoxe Joden, iedereen viert de Sabbat op zijn eigen manier. Mooi om te zien dat we over de straten konen lopen zonder gehinderd te worden door verkeer. Alles rust. Het leek net de autoloze zondagen in de 70 er jaren in Nederland. Dan op bezoek gaan bij een jong stel Joden die een geweldige maaltijd voor ons bereid hadden.  Gezellig gewoon. Niet over werk praten wel gewoon zingen… En dan de Bar Mitswa meemaken. Bijzonder kan ik u zeggen. Eerst komen de jongens ieder met eigen familie onder een baldakijn al muziek makend het tempelplein op. Zij gaan dan naar de mannenkant al waar de desbetreffende jongen zijn gebedsriemen om doet.  Zij lezen uit de Thora rol , wanneer zij dat goed doen, zijn deze jongens voortaan zelf verantwoordelijk voor hun geloofsleven. Dat heet dan hun Bar Mitswa doen. Dit is een groot feest. Wij vrouwen konden op stoelen staan om over de schutting heen te kijken naar wat er aan de andere kant gebeurde. Aandoenlijk om te zien hoe de vaders dit overdragen aan hun zonen. De vrouwen, moeders en zusjes en oma’s gooien dan snoepjes naar hun zonen.

Indrukwekkend was ook de Massada gebergte. Hoe men daar vroeger leefde en hoe de Joden van toen hun keuze moesten maken. Kiezen uit 2 kwaden. Indrukwekkend verhaal in een prachtige setting van natuur.

En dan de Dode Zee. Daarin zwemmen is onmogelijk. Je voelt je net een dompelaar..wel geweldig om mee te maken. Ook hebben we gevaren en gezwommen in het meer van Galilea. Ik heb antwoord gekregen dat het inderdaad kan stormen op dat meer, door de omliggende bergen en de wind behoorlijk kan opsteken. Dit n.a.v. het verhaal van Jezus bij de storm op het meer. Ik vond het ook erg goed om op de plaatsen waar wij waren, dat er dan telkens een bijbel gedeelte werd gelezen, zodat het verhaal meer ervaren kon worden.

Kortom nou ja kortom…. Wij hebben genoten van de reis, van de begeleiding Marian en Jo en de onze gids Ajalla en van ons kleine gezelschap, wat kwetsbaar is maar het ook zo gezellig maakt.

Hartelijk dank nogmaals

Houten: WJan en Wanda de Jong

Loofhuttenfeest september 2012

Het was een langgekoesterde wens van ons om dit feest mee te vieren in Jeruzalem zoals het in de bijbel staat.

Wij zijn een echtpaar van 60+, we wilden een reis met verdieping zonder de toeristische hectiek van een rondreis.

Op de site van Idoed zagen we één reis die ons heel uniek leek omdat er veel contact met de joodse mensen en organisaties in voorkwam.

We zijn blij en dankbaar dat we juist deze reis geboekt hebben, omdat:

Kleine groep, ong. 11 – 13 pers. hierdoor was er ook ruimte voor persoonlijke inbreng.

We verbleven steeds in hetzelfde hotel zodat we de hele feestelijke sfeer konden meemaken en van heerlijke maaltijden konden genieten die de andere joodse gasten, met name de gezinnen ook hadden.

Unieke Joodse gidsen die ons dichter bij het joodse hart en mee door Ayalla ook op de vervulde Bijbelteksten wees zodat Gods trouw nog meer zichtbaar werd.

Goed programma, vooral mensen ontmoet die hun leven en werk met ons deelden o.a. in Siloh, Jeruzalem, Bethlehem, Hebron, Jericho, dat zegt zoveel meer als enkel gebouwen bekijken.

Je trok als het ware samen met de bevolking van Jeruzalem op en vierde het Loofhutten feest mee, die feestelijke sfeer die er was vonden we onvergetelijk.

Deelname aan de Jeruzalem mars was voor mijn man het hoogtepunt van de reis.

Voor mij was dat, toen ik op Grote Verzoendag bij de de Klaagmuur het indringende roepen tot Adonai hoorde.

Voor ons is dit de reis van ons leven geweest, die nog steeds nawerkt.

Bosward: Sjouke en Tannie Faber  

Profetische reis mei 2013

Profetische reis met Idoed Israël Reizen van 13-23 mei 2013

We waren met een kleine groep. Maar dat is ook de charme van Idoed Israël Reizen.
Het was onderling erg gezellig en we hebben erg genoten van deze reis.
Israël Idoed Reizen verzorgt Bijbelse reizen met een ‘meerwaarde’. Deze ‘meerwaarde’ komt mede tot uitdrukking in de ontmoetingen met de inwoners van Eretz Israël.

Op Erev Shabbat hebben we de maaltijd gebruikt bij een Joods orthodoxe familie. We kregen er uitleg bij. De blijdschap, die deze mensen uitstraalden, was opvallend.
We hebben de soldaten ontmoet, doodgewone jongens met een bijzondere missie, zij verdedigen hun land. Helaas is dat nog steeds nodig.
We zagen hoe Ethiopische kinderen en hun ouders worden opgevangen, nadat zij op Aliya kwamen.

We liepen met Albert de Hoop  (medewerker van Bart Repko) mee over de stadsmuren van Jeruzalem en proclameerden daar gezamenlijk.
We mochten de Eeuwige herinneren aan Zijn Beloften, gedaan aan Zijn Volk!
De profeten hebben deze Beloften eeuwen geleden bekend gemaakt aan het Joodse volk.
En de Beloften van de Eeuwige zijn ja en amen, zij zullen worden vervuld.

We zagen ook de raketten, die neerkwamen op Sederot. Het is eigenlijk triest dat deze brokstukken moeten worden bewaard om aan de wereld te tonen, dat het echt waar is dat Hamasstrijders deze raketten op Sederot afschieten. Getraumatiseerde kinderen en volwassenen zijn het gevolg van deze beschietingen.

Maar ook de ‘highlights’ werden door ons bezocht. We trokken van west naar oost en van noord tot zuid door Het Beloofde Land. We vergaten ook het ‘Hartland Judea en Samaria’ niet.
En de woestijn bloeide als een roos.

Gesterkt in ons geloof keerden we weer huiswaarts.

HET WAS GOED!
BIDT VOORTDUREND VOOR DE VREDE VAN JERUZALEM!

Oosterhout: Riet van Heijst

Bemoedigingsreis november 2012

Het was voor mij de eerste keer dat ik een reis naar Israël zou gaan maken. Ik had al heel lang het verlangen om het land, waar Jezus, mijn Verlosser en Redder, Zijn voetstappen heeft gezet, te kunnen bezoeken.

De reis heeft diepe indruk op mij gemaakt. Door plaatsen te bezoeken als Golgotha, de graftuin, de lijdensweg welke Jezus gegaan is, Bethlehem en geheel Jeruzalem zelf, is de Bijbel voor mij nog meer gaan leven. Het heeft zeker voor een verrijking gezorgd in mijn persoonlijke geloofsleven.

Ik ben zeer tevreden over hoe de reis georganiseerd is. Vooraf hebben we voldoende informatie gekregen en dat zorgde ervoor dat ik vooraf ook echt naar de reis kon toeleven en ontspannen met de reis kon beginnen.

Alles was tot in de puntjes geregeld!

Door de geïnteresseerde, persoonlijke en betrokken houding van de reisleider, was er een positieve en ontspannen sfeer.

We hadden een Nederlands sprekende orthodoxe Joodse gids, welke veel Bijbelkennis had en deze goed kon overdragen.

Ik heb door haar prettige houding en haar enorme Bijbelkennis, nieuwe inzichten opgedaan in de Bijbel. Mede door haar uitleg bij de plaatsen welke we bezocht hebben, kon ik mij verplaatsen in de tijd van de Bijbel.

Kortom, een boeiende, indrukwekkende en bemoedigende reis geweest!

Ede: Hendrina Van Driel

Verdiepingsreis april 2013

We zijn God dankbaar dat we met Israel Idoed Reizen organisatie. naar Israel geweest zijn. Onder leiding van Jo en Marjan en de beide gidsen, hebben we optimaal kunnen genieten en kennis mogen maken met het land en volk Israel.

Onze harten kloppen voor Israel als nooit te voren ondanks dat we  met verlangen uitkeken naar deze reis. Door deze ervaring heeft God tot ons gesproken dat we Zijn woord moeten lezen zoals het bedoeld is.

Hij heeft onze ogen en harten ge-opend en lezen de bijbel met een andere visie.  Israel is het uitverkoren volk en promissed land. Wat een ervaring om op de muren van Jeruzalem, onze God en Vader te herinneren aan Zijn Woord door proclamatie, zoals staat geschreven.

Deze reis heeft een diepe indruk achtergelaten en een andere kijk op Israel.

Een aanrader voor iedere Christen / gelovige een reis te boeken met  Israel Idoed Reizen.

Kapelle a / d IJssel: Otto & Ellen de Vente

Profetische reis juli 2013

Mijn naam is Rachelle en ik ben 17 jaar. Ik ben mee geweest op de profetische reis in juli 2013. Ik zal eerlijk zijn, mijn eerste gedachte was; moet dit nou? Doe mij maar een lekkere zon, zee en strand vakantie!
Daar had ik het aardig mis! De reis was namelijk gewéldig!
Ik heb in mijn hele leven nog nooit zo veel bezocht en ontdekt in 2 weken tijd, ondanks dat ik al twee keer eerder in Israël was geweest. Ik heb veel mooie dingen geleerd en mogen meekrijgen in deze reis, zeker dankzij de reisleiders Jo en Marjan en de reisgids Ayalla.
Het is geweldig om rond te mogen lopen in het Beloofde Land, en plaatsen te mogen ontdekken die in de bijbel voorkomen. Alles wat ik heb bezocht was indrukwekkend, maar wat me het meeste bijblijft is Jeruzalem. Het is heerlijk om daar rond te lopen en je zo verbonden te voelen met Israël.
Naast de plekken die we hebben bezocht hebben ook aardig wat mensen mij geïnspireerd. Jo en Marjan met de bijbel teksten die je een verduidelijking gaven van de plek waar je was. Ayalla met haar geweldige humor en verhalen, en haar grote kennis over Israël en het joodse volk. En de soldaten die hun land met zoveel durf verdedigen.
Na een korte tijd kwam mijn verlangen naar Israël al weer terug en heb ik besloten om deze zomer vrijwilligerswerk te gaan doen in het leger via Sar-El. Ik kijk er naar uit om daarheen te gaan, om nu zelf iets voor Israël te mogen doen en daarna nog rond te reizen in dit prachtige land!

Groetjes Rachelle

s-Gravendeel: Rachelle

Bemoedigingsreis Januari 2014

Een reis naar israel, wie had dat gedacht en dat zo snel. Een reis die binnen een week geregeld was en zo ook de oppas voor onze jongste dochter, wat zeer belangrijk voor mij was. Dat was iets wat  goed geregeld moest zijn anders zou ik het moeilijk vinden om te gaan. Dankbaar dat mijn grote dochters er voor haar konden zijn. Voel me dubbel gezegend, mijn kinderen en een reis. Om je kind achter te laten voor 8 dagen was voor mij toch moeilijker dan ik dacht, dus verstand op nul en gaan. Ook voor de eerste keer in het vliegtuig, dat heeft me wat zweethandjes gekost. Maar de wil om te gaan was groter dan mijn vliegangst. Gaan naar een land waar ik al zo lang naar toe wilde gaan. Het land van  G`ds volk.  Plekken bezoeken die in de bijbel beschreven staan. In de voetsporen van Jesjoea lopen, zijn waar Hij is geweest. De kleuren van het land, de geuren van de sjoek. De mensen in het land, zo mooi. Mensen te ontmoeten in de lightrail en gesprekken aangaan met de jeugd op straat. Zien dat de mensen daar leven met hoop. De sjabbat beginnen met blijdschap en dit ook willen delen met de mensen om hun heen. De warmte van het land, de kleur van de zon, zo warm zo mooi. Het is dezelfde zon waar wij vandaan komen maar toch zo anders. Een land die nu in mijn hart gegrift staat en een land waar ik zeer zeker nog eens naar terug wil. G`ds land, die ik een warm hart toe draag. Zoveel gezien, zoveel gehoord, en dat alles opgeslagen in mijn hart, ziel en hoofd. Nog elke dag draai ik een klein stukje film terug van alles wat ik het gezien. Wil bij deze ook onze reisleider jo le Poole bedanken voor de mooie dingen die we hebben gezien en meegemaakt. Was een extra toevoeging aan onze reis. Twijfel niet om deze reis te maken, je leven verandert als je bent geweest. Mensen zeggen wel eens als je bent wezen skieen, wil je nog eens en dat heb ik met Israel……….

De Westereen: Monique v/d Meulen Baron

Israel van uit het hart juni 2013

Geheel onverwachts mochten wij nog meegaan met deze reis. Twee weken voor aanvang hoorden we dat er nog mensen gezocht werden. In eerste instantie leek het onmogelijk voor Judea om vrij te krijgen, maar dit mocht toch lukken. Jan was al vrij in deze periode waardoor dit ook heel mooi uitkwam. Dit mede dankzij de hulp van de Heer en de support van Jo

Nadat we over onze verbazing heen waren gingen we naar Israel om te ervaren wat God in dit land tot ons wilde zeggen. Voor Judea was het de tweede en voor Jan de eerste keer. Het programma was aardig gevuld, waardoor het geen lui-vakantie was. Er zijn mindere zaken om actief mee bezig te zijn…

Er waren enorm mooie activiteiten opgenomen in het programma. Enkele voorbeelden: De berg Karmel met een geweldig uitzicht, maar ook de intrigrerende Bijbelse verhalen die zich in dit gebied hebben afgespeeld en ook zullen gebeuren. Daarnaast de vele landschappen, bergen, zeeen en woestijn (van Judea) die geweldig waren. Het mooiste aan de reis was de aandacht die steeds genomen werd voor Gods Woord op die plaatsen.

Daarnaast ook de ervaringen met het Joodse volk. De mensen die om ons heen stonden waren gelovige Joden. Niet iedere Jood is zgene die dat wel zijn geven ons veel stof tot nadenken. Denk hierbij aan de manier van bruiloften vieren, hoe ze zich in Gods o gelovig, maar deWoord verdiepen en bidden als ze ergens moeten wachten (bijv. op de tram).

In onze groep ervaarden we al snel een goede band. Dit was ook heel bijzonder, omdat de groep heel divers was.

Tijdens de reis werden we begeleid door Jo le Poole zelf. Jo heeft ons ook persoonlijk veel geholpen, zowel met het beantwoorden van geestelijke vragen als praktische zaken. Daarnaast werden we begeleid door nederlands sprekende gidsen die in Israel wonen. Met name Ayalla heeft heel veel voor ons betekend in deze reis. Ze heeft veel bijbelkennis, hierdoor zijn we de Bijbel anders gaan lezen. Er wordt veel in het OT voorspeld wat in het NT uitkomt.

Voor ons was de reis te snel afgelopen, we hopen snel weer naar Israel te gaan. We raden iedereen aan om naar dit land te gaan, het is meer dan een vakantieland!

Krabbendijke: Jan & Judea

Loofhuttenfeest september 2012

Ik had allerlei vakantie ideen vorig jaar. Maar wat ik ook had bedacht het ging gewoon niet door alle deuren gingen gewoon dicht.

Over Israel had ik nooit na gedacht stond super ver van mijn bedje. Maar iets wat ik nooit doe deed ik nu wel en dat was Google en zoeken. Zo kwam ik ,,  zomaar,, spontaan op de site van Isreal Idoed.

loofhutten feest en dat raakte zo mijn hart dat ik zeker wist dit wordt het zo gezegt zo gegaan. Ik heb twee onvergelelijke weken gehad in israel. En heb geleerd om van het land te houden en er voor te gaan . Wat een creatieve God hebben wij toch.

Vlissingen: Els 

Profetische reis juli 2013

In juli 2013 gingen wij als gezin met z’n zessen mee op de profetische reis van

Idoed  t.g.v. ons 25 jarig huwelijksfeest.

Het was niet de eerste keer dat we in Israël waren, maar wel de eerste keer met Idoed. Dit hadden we  uitgekozen vanwege het programma dat ons enorm aansprak om juist vanuit de bijbel de profetieën die al uitgekomen zijn en die nog in vervulling zullen gaan door mensen als Ayalla Zion , Koen Janusch

en Bart Repko te zien en te horen te krijgen. Wat is het geweldig dat je letterlijk op de plaatsen mag staan waar de God van Abraham, Isaac en Jacob Zijn beloften voor eeuwig heeft gegeven aan deze aartsvaders.

Het was voor iedereen, jong en oud een hele gezegende, gezellige en fijne tijd.

Ayalla met haar directheid en humor, Koen met z’n gedrevenheid, Jo en Marjan

met hun lieve en goede zorgen. Kortom een reis om nooit te vergeten!

Bovendien heeft het onze liefde voor Gods volk, Zijn oogappel alleen maar versterkt en nog meer doen inzien hoe we voor hen als “notzrim” op de bres moeten staan. We hebben werkelijk ervaren dat wie Israël zegent,zelf gezegend zal worden.

Daarnaast was het ook als kleine groep bij elkaar een hecht gezelschap geworden. We hebben veel vanuit de Bijbel mogen delen met elkaar,diepe indrukken opgedaan bij Yad Vashem, het opvangcentrum voor Ethiopische Joden en het werk van Rick Wienecke!

Daarnaast hebben we natuurlijk ook veel lol gemaakt om van alles en nog wat.

Zeker ook om de komische uitspraken van Ayalla en wat denk je van een Ayalla die in de bron van Ein Gedi opeens met kleren en al tussen de benen

doorzwemt van je dochters?

Geweldig bedankt en Gods zegen met deze reizen toegewenst Jo en Marjan!

s-Gravendeel: Familie de Geus

Verdiepingen reis april 2013

De reis van ons leven: Naar Israël!

Naar Israël toe gaan zag ik niet zo zitten, ik durfde niet vanwege oorlogen en problemen daar.

Mijn vrouw wilde al jaren geleden samen met mij gaan, en nu kwam ze in contact met Idoed reizen.

Het was een prettig persoonlijk contact.

Jo le Poole belde ons om meer informatie te geven en stelde mij op mijn gemak. Toen ik dan eindelijk zo ver was dat ik wel wilde gaan was ik steeds ziek, daarom hebben we de reis van maart van dit jaar afgezegd. We hebben er met Jo over gesproken, en hij zei: “ we gaan ervoor bidden dat jij gewoon mee kunt gaan.”

We hebben ons toen vol vertrouwen aangemeld voor de reis in april, en ik kon mee. Ik had tijdens de reis bijna geen last van de ziekte problemen, wat echt een wonder was.

We gingen met een groepje van 12 mensen, van alle leeftijden, een leuke groep.

Jo en Marjan zorgden voor een fijne band met elkaar. We hebben heel veel gedaan en gezien, te veel om op te noemen.

We zijn in verschillende gebieden en plaatsen geweest. En we vonden het bijzonder om ook op plaatsen te komen waar de meeste toeristen juist niet komen.

Zoals Beth-El, Shilo, bezoek aan een gezin in de Joodse nederzettingen, Joseph Storehouse, Hineni Centre enz..

De uitgebreide uitleg van de gids die ons begeleidde maakte de geschiedenis weer levend.

Er zijn veel speciale dingen voor ons georganiseerd: zoals een muziekavond in het hotel, een ontmoeting en gesprek met Israëlische soldaten, bezoek aan een Evangelische gemeente voor christen Arabieren, bezoek bij een schilder thuis.

Het meest indrukwekkende vonden we ons verblijf in Jeruzalem en de persoonlijke ontmoetingen.

Dan de proclamatiewandeling op de muur met Bart Repko. Wat een voorrecht dat we dit mee konden maken, en mee mochten doen.

Ook de Shabbatviering met het Joodse gezin  zullen we nooit meer vergeten.

De laatste jaren hadden we steeds meer vragen over onze verbinding als christen met  het Joodse volk. Door deze reis begrijpen we meer van het Joodse volk en voelen we ons meer met hen verbonden,  daarnaast heeft de Shabbat heeft meer betekenis voor ons gekregen.

We zijn onder de indruk van de organisatie van deze reis.

De persoonlijke aandacht en begeleiding van Marjan en Jo le Poole en van de gids, en de prima chauffeur maakten deze reis tot een onvergetelijke ervaring.

Kortom voor ons was het een echte verdiepingsreis met veel persoonlijke aandacht, een goed gevuld programma, afgestemd op degenen die Israël en het Joodse volk willen ontmoeten van binnenuit.

Rijswijk: Ard en Anne Marie van Ravesteijn

Bemoedigingsreis november 2012

We hebben deze reis als zeer positief ervaren. Voor mij, Ruth, was het de eerste keer dat ik naar Israël ging. We hebben samengevat, op deze acht dagen hebben we heel wat mogen zien van Jeruzalem.

Zo zijn we o.a. bij de Davids Tower, Westwall geweest wat zeer indrukwekkend was. Maar ook op de muren van Jeruzalem, waar we de Aanwezige mochten herinneren aan de beloftes van Zijn Woord. Ook mochten we naar de plaatsen gaan zoals de Olijfberg, gouden poort, Synagoge, enz…

Jo le Poole werd geassisteerd door de zeer spontane Ayalla Zion, onze reisgids, die zeer veel van de Joodse geschiedenis en hun Land weet. We hebben echt veel van haar mogen leren. Ook hebben we Shoah overlevenden ontmoet en fijne gesprekken kunnen voeren. Kortom een zeer indrukwekkende reis met als avondafsluiting G-Ds Woord en gebed. We hebben Jo le Poole, van Idoedreizen als een heel fijn en openhartig man met heel veel liefde voor G-Ds volk en Land ervaren. En we gaan zeker nog eens met zijn reisorganisatie naar Israël.

Tilburg: Ruth en Ellen

Israel vanuit het hart november 2013

Eindelijk was het zover…De reis kon beginnen en Idoedreizen met hun originele reisprogramma was precies wat we zochten. We wilden Gods volk en Zijn land beter leren kennen.

Aantrekkelijk was het reizen en optrekken in een kleine groep.  Gebleken dat dit bijzonder goed heeft uitgepakt omdat je echt samen het avontuur aangaat en beleeft. Sterk  punt van onze reisleider Jo was dat hij dagelijks opende met woord en gebed, en tussendoor de bijbel betrok bij de betreffende plaatsen en situaties.

Vanaf dag één waren we gegrepen door de historie van het Joodse volk waarin het Diaspora Museum, het Aylon Insitute(geheime wapenfabriek) en de gesprekken met de overlevenden van de Holocaust een bijdrage leverden.

Een greep uit de hoogtepunten was het kibboetsbezoek aan de Libanese grens op de Golan waar een inwoner vertelt over het leven daar. Indrukwekkend hoe mensen hun leven geven voorde bescherming/veiligheid van hun land. In diezelfde lijn liggen de bezoeken aan de bezette (betwiste) gebieden en de contacten daar. Joden die God en de bijbel als hoogste goed achten en gebieden claimen die de bijbel al aan Israël toewijst ondanks de kwetsbaarheid.

De jeeptocht door de Judea Vallei was echt genieten. De adembenemende vergezichten gingen tot over de grens. Daarnaast indrukwekkend te beseffen dat Ezechiël 47 hier ooit een feit gaat worden.. wouw.

Iets heel anders was de Shabbat bij de Klaagmuur en de viering thuis bij een bekende muzikale familie. Beide een feestelijk gebeuren met een diepe geestelijke betekenis.

Voor ons zijn de bijbel en Gods volk een onafscheidelijk feitgeworden. We hebben inzichten ontvangen over de situatie van het land en wat we mogen refereren aan de bijbel. Goed te weten dat God waakt over zijn Woord!!

Jo le Poole als integer persoon, en de gidsen Ruth en Sara zorgden met elkaar voor het gouden randje tijdens de reis.Hun kennis en inzicht maakten dit avontuur tot een groot succes!!

Julianadorp: Johan & Eva

Loofhuttenfeest september 2013

Vrijdag, 13 september, 02.45 uur. De taxi van het luchthavenvervoer staat voor de deur om ons naar Schiphol te brengen, waar we uiterlijk om 04.45 uur moeten inchecken voor vlucht LY 338, die om 07.45 uur vertrekt naar Tel Aviv.

Het wordt voor ons de vierde keer dat we naar het land van Gods Volk gaan. Deze keer gaan we met een bijzonder verwachtingsgevoel. We gaan het Loofhuttenfeest meemaken.

Daar komt nog bij dat we met Israël Idoed Reizen op stap gaan. Voor ons een nieuwe reisorganisatie, die we via een advertentie in het maandblad Israel Today ontdekt hadden. We wisten niets over de organisatie, maar na een verzoek om meer informatie over de reis, belde Jo le Poole ons op. Het werd een heel fijn gesprek en gaf ons een goed gevoel. Dat zit wel snor, was onze gedachte.

Het werd een geweldige reis van twee weken.Om te beginnen kwamen we aan op de dag dat ’s-avonds de Grote Verzoendag (Jom Kippur) begint. Dit is de heiligste dag voor het Joodse volk.

Zes dagen later begint dan het Loofhuttenfeest (Succoth), dat 7 dagen duurt en gevolgd wordt door Vreugde der Wet (Simchat Tora). We hebben het allemaal intens kunnen meebeleven.

Een paar hoogtepunten van deze reis, die eigenlijk een hoogtepunt op zichzelf was, waren de mars door Jeruzalem tijdens het Loofhuttenfeest. Meer dan 5.000 mensen uit 80 verschillende landen liepen mee. Hartverwarmend waren de reacties van de inwoners van Jeruzalem, die rijen dik langs de route stonden.

Terwijl we daar liepen om hen te bemoedigen, werden we zelf uitermate bemoedigd. De tranen liepen over onze wangen. We lieten ze maar de vrije loop.

Niet te vergeten zijn de bezoeken aan diverse loofhutten. Een bijzondere ochtend beleefden we in de residentie van president Shimon Peres, waar een grote manifestatie met het thema “Hoe blijf je gezond” was georganiseerd. Hij en zijn minister van Gezondheid waren ook aanwezig. Heel apart om daar geweest te zijn.

Zeker zo apart was het om in één van de nederzettingen in Samaria te zijn. Daar waren we te gast bij Nati (spreek uit als Nattie) Rom en zijn gezin. Als je echt het hartland van Israël wilt ervaren, ben je daar op de juiste plek.

Emotioneel was het bezoek aan de beeldenserie “Fontein van Tranen” van Rick Wienecke in Arad, de stad Sderot en een ontmoeting met soldaten in de Negev-woestijn richting Gaza.

Als laatste hoogtepunt noemen we het bezoek aan een kleine synagoge in de buurt vanons hotel, waar we Simchat Tora konden meebeleven. Eén van de andere deelnemers en ik (Alfred) werden zelfs uitgenodigd om samen met de mannen van die gemeente rond de bima (preekstoel) van de synagoge te dansen en dan ook nog de Torarol te mogen dragen. Wat een gastvrijheid!!

Een korte indruk van een reis, waarin we zoveel gezien en beleefd hebben, waarvan we nog ruim een week na terugkomst moesten bijkomen.

Veel dank gaat uit naar Jo en Marjan le Poole, die ons door alles heen hebben geloodst. Dat was niet altijd even gemakkelijk omdat tijdens de drukte van het Loofhuttenfeest, in Israël niet altijd alles gaat zoals je hebt afgesproken. Het was fijn om samen de Bijbel te openen en Gods Woord te overdenken op de diverse plaatsen die hebben bezocht.

Voor Jo en Marjan: todah-rabah (hartelijk dank).

Eindhoven: Alfred en Irene Fietje  

 

Er volgen snel meerdere ervaringen van deelnemers